3.5.18

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΟΧΗ ΑΠΟ ΟΜΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ

Ψηφίστηκε την Τετάρτη, κατά πλειοψηφία επί της αρχής του, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας  για τα «μέτρα για την Προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας» με Το Ποτάμι και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (που απαρτίζουν το Κίνημα Αλλαγής) να διαφοροποιούνται. Υπενθυμίζεται ότι το επίμαχο σχέδιο νόμου περιλαμβάνει την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια.
Ειδικότερα, υπέρ του ν/σ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Το Ποτάμι. Η ΝΔ, η ΔΗΣΥ και η Ένωση Κεντρώων εξέφρασαν επιφυλάξεις, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» και η Χρυσή Αυγή καταψήφισε.
Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, λαμβάνοντας υπόψη σχετικές παρατηρήσεις που είχαν εκφραστεί τόσο από φορείς όσο και από κόμματα προχώρησε σε ορισμένες βελτιωτικές αλλαγές. Έτσι, μεταξύ άλλων, καταργείται και δεν θα ισχύσει το ανώτατο όριο ηλικίας σε περιπτώσεις συγγενικής αναδοχής, ενώ επεκτείνεται η οικονομική ενίσχυση του αναδόχου και κατά τη στρατιωτική θητεία του παιδιού.


Υπέρ της κυβερνητικής ρύθμισης που αναγνωρίζει δικαίωμα αναδοχής παιδιών και σε ομόφυλα ζευγάρια τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης τάχθηκε στην Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Η συνταγματική και νομοθετική ηθική, η κοινή ευρωπαϊκή νομική ηθική, δεν είναι η ατομική ηθική του καθενός και της καθεμιάς ούτε η ηθική των χριστιανικών εκκλησιών και των δογμάτων ούτε εν προκειμένω η δογματική της ορθόδοξης εκκλησίας», ξεκαθάρισε αναφερόμενος στις διατάξεις περί αναδοχής ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Το Κράτος και το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ε.Ε., δεν νομοθετούν με βάση αντίληψη ατομική ή θρησκευτική αλλά πολιτειακή και νομική. Ο καθένας κινείται ως πολίτης στο επίπεδο του κράτους ή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ως πιστός, διανοούμενος ή ως ποιμαντική αντίληψη μπορεί να κινηθεί όπως θέλει στον χώρο της κοινωνίας των πολιτών», είπε ο Ε. Βενιζέλος παρεμβαίνοντας σε συζήτηση που έγινε νωρίτερα σήμερα στη Mόνιμη Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολούθησης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
«Εγώ σέβομαι την ατομική ηθική του καθενός και τη δογματική της εκκλησίας αλλά το κράτος δεν νομοθετεί με βάση αντίληψη την ατομική ή την θρησκευτική αλλά με αντίληψη πολιτειακή και νομική», είπε ο κ. Βενιζέλος για τις διατάξεις περί της αναδοχής
Ο Ε. Βενιζέλος αναφέρθηκε στη σημασία συμμόρφωσης των δικαστηρίων με τη νομολογία του ΕΔΔΑ ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν είναι η Ελλάδα διάδικος. «Ισχύει το νομολογιακό δεδικασμένο. Ισχύει η αρχή της επικουρικότητας. Ο εθνικός δικαστής είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει τη σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Για να εφαρμόσει τη σύμβαση και να μην ανοίξει δικονομική οδός με ατομική προσφυγή στο Στρασβούργο πρέπει να την εφαρμόσει σωστά άρα να την εφαρμόσει με βάση τη νομολογία», ήταν η άποψη του κ. Βενιζέλου και αναφέρθηκε στις διατάξεις για τη σαρία, την απόφαση του ΣτΕ για τα θρησκευτικά και το σύμφωνο συμβίωσης.
«Εφόσον ο νόμος προβλέπει ότι ανάδοχες οικογένειες μπορούν να γίνουν και αυτές που έχουν ως νομική βάση συνύπαρξής του σύμφωνο συμβίωσης, και όχι μόνο όσες έχουν ως νομική βάση το γάμο, δεν μπορεί να κάνει το νομοσχέδιο διάκριση μεταξύ ομόφυλων και ετερόφυλων οικογενειών ως εν δυνάμει αναδόχων. Αυτό δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά θα γίνουν ανάδοχοι αλλά ότι θα εξεταστούν και αυτές οι οικογένειες ισότιμα από την κοινωνική υπηρεσία και εν τέλει από τη δικαιοσύνη. Δεν πρόκειται για μια κατάσταση πραγματική αλλά για μια νομική δυνατότητα”, είπε για τις διατάξεις περί αναδοχής που εκκρεμούν προς ψήφιση ο κ. Βενιζέλος.
«Κατά τη νομολογία του ΕΔΔΑ τα κράτη μέλη δεν έχουν την υποχρέωση να προβλέψουν και γάμο ομοφύλων. Έχει πει όμως η νομολογία ότι εφόσον τα κράτη - μέλη προβλέψουν τη σύναψη συμφώνου συμβίωσης, αυτή πρέπει να παρέχεται και στα ομόφυλα ζευγάρια. Έχει κριθεί επίσης ότι ο αποκλεισμός από τη δυνατότητα υιοθεσίας ομοφυλόφιλης γυναίκας λόγω του σεξουαλικού της προσανατολισμού, παραβιάζει άρθρα της σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Έχει επίσης κριθεί ότι ο αποκλεισμός διαζευγμένου πατέρα που είναι δεδηλωμένα ομοφυλόφιλος από την επικοινωνία με την κόρη του, παραβιάζει άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», υπενθύμισε ο Ε. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι «γραμμή μας πρέπει να είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο σεβασμός της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της νομολογίας του ΕΔΔΑ, νομίζω πρέπει να είμαστε σαφείς στην άποψή μας και να εξηγήσουμε ότι δεν πρέπει να γινόμαστε θύματα μιας κοινωνικής και επικοινωνιακής υποκρισίας, γιατί εφόσον η απόκτηση φυσικού τέκνου, δεν είναι δικαίωμα μόνο των ετερόφυλων, και εφόσον φυσικό τέκνο δικαιούνται να αποκτήσουν και ομόφυλη γυναίκα ή άνδρας, είτε βρίσκονται σε σύμφωνο συμβίωσης είτε όχι, δεν μπορούμε να είμαστε υπερευαίσθητοι σε μορφές όπως είναι η αναδοχή». Επικαλέστηκε δε το πρόσφατο δράμα στην Κύπρο με την αυτοκτονία μιας κοπέλα που ήταν υπό αναδοχή σε οικογένεια έγγαμου κληρικού και τα πράγματα εξελίχθηκαν τραγικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: