11.12.17

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΟΝΙΔΙΑ ΤΗΣ "ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑΣ";



Υπάρχουν gay γονίδια;
Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι εντόπισαν δύο γονίδια που συνδέονται άμεσα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό των ανθρώπων και ειδικότερα με τους ομοφυλόφιλους
protagon.gr, 10/12/2017
Τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες μελέτες στις οποίες οι ερευνητές προσπάθησαν να εντοπίσουν γονιδιακά ίχνη στην ομοφυλοφιλία. Κάποιες από αυτές παρουσίασαν αποτελέσματα στα οποία υποδεικνυόταν μικρότερη ή μεγαλύτερη σχέση του DNA με την  σεξουαλική έλξη που νιώθει κάποιος για άτομα του ίδιου φύλου με αυτόν. Ολες αυτές οι μελέτες όμως αποτέλεσαν αντικείμενο έντονης αμφισβήτησης όχι μόνο από την gay κοινότητα αλλά και από την επιστημονική. Οι προσπάθειες σύνδεσης των γονιδίων με τις σεξουαλικές προτιμήσεις μέχρι σήμερα έχουν στο σύνολο τους καταγραφεί ως αμφιλεγόμενες.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου North Shore στο Ιλινόις των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι πραγματοποίησαν την μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει μέχρι σήμερα για να διαπιστωθεί αν υπάρχει ή όχι γενετική βάση στον σεξουαλικό προσανατολισμό. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Daily Telegraph οι ερευνητές εντόπισαν δύο γονίδια (SLITRK5 και SLITRK6) τα οποία όπως υποστηρίζουν συνδέονται με την ομοφυλοφιλία. Οι ερευνητές που δημοσιεύουν την μελέτη τους στην επιθεώρηση Scientific Reports μελέτησαν ολόκληρο το γονιδίωμα χιλίων ομοφυλόφιλων ανδρών και άλλων τόσων ετεροφυλόφιλων ανδρών.
Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται τέτοιας έκτασης έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα για αυτό και η επιστημονική κοινότητα εξετάζει με προσοχή τα ευρήματα της. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα δύο επίμαχα γονίδια διαφέρουν ανάμεσα στους ομοφυλόφιλους και ετερόφυλους άνδρες. Το SLITRK6 είναι ένα γονίδιο που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και είναι ιδιαίτερα ενεργό στην περιοχή του εγκεφάλου στην οποία υπάρχει ο υποθάλαμος. Με την σειρά του ο υποθάλαμος παίζει κεντρικό ρόλο στην παραγωγή των ορμονών που ελέγχουν την σεξουαλική επιθυμία. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι κάποια σημεία του υποθαλάμου είναι μέχρι και 34% μεγαλύτερα σε μέγεθος στους ομοφυλόφιλους άνδρες.
Οι ερευνητές εκτός από τα δύο γονίδια που προαναφέρθηκαν εντόπισαν άλλο ένα, το TSHR, το οποίο συνδέεται με τον θυρεοειδή άλλο ένα σύστημα του οργανισμού που συνδέεται (και) με τον σεξουαλικό προσανατολισμό.
«Επειδή η σεξουαλικότητα αποτελεί θεμελιώδες κομμάτι της ζωής του ανθρώπου είναι σημαντικό να κατανοήσουμε το πώς αναπτύσσεται και εκφράζεται η ανθρώπινη σεξουαλικότητα. Στόχος αυτής της μελέτης ήταν να αυξήσουμε τις γνώσεις μας για τους βιολογικούς μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από τον σεξουαλικό προσανατολισμό γενικότερα και παράλληλα να αναζητήσουμε τα γενετικά θεμέλια του σεξουαλικού προσανατολισμού των ανδρών. Επιτύχαμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα στην προσπάθεια χαρτογράφησης των γενετικών γνωρισμάτων του σεξουαλικού προσανατολισμού και ελπίζουμε να υπάρξουν σύντομα νέες ακόμη μεγαλύτερες από την δική μας μελέτες που να φωτίσουν τους γενετικούς παράγοντες που εμπλέκονται στον σεξουαλικό προσανατολισμό»αναφέρει ο δρ. Αλαν Σάντερς επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
H πρώτη αντίδραση για την νέα μελέτη ήρθε από τον Γκιλ Μακ Βιν, καθηγητής Στατιστικής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Η σεξουαλικότητα επηρεάζεται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες στους οποίους περιλαμβάνονται το περιβάλλον, οι προσωπικές εμπειρίες και πιθανώς και κάποιοι βιολογικοί. Αλλά δεν μπορώ να δω σε αυτή την μελέτη κάποια στοιχεία που να αποτελούν βάση συζήτησης ή που μπορεί τα ευρήματα της να βοηθήσουν σε μελλοντικές συζητήσεις ή έρευνες πάνω σε αυτό το αντικείμενο. Οι γενετικοί παράγοντες είναι πολύ αδύναμοι για να έχουν κάποια διαγνωστική αξία ή να βοηθά στην διατύπωση κάποιας πρόβλεψης. Οι βιολογικοί μηχανισμοί στο σύνολο τους συμπεριλαμβανομένης και της συμμετοχής που μπορεί να έχουν στην σεξουαλικότητα παρουσιάζουν ενδιαφέρον για έρευνα αλλά δεν βλέπω ότι τα ευρήματα της μελέτης αυτής προσφέρουν κάποια απτά στοιχεία σύνδεσης του DNA με τον σεξουαλικό προσανατολισμό» αναφέρει ο Μακ Βιν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: