20.9.17

ΑΚΡΙΤΗ ΨΕΥΔΟ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ

Όταν ο πενιχρός και εμπρόθετα στημένος διάλογος για το σ/ν σχετικά με την ταυτότητα φύλου μπορεί να αποκτήσει κάποιο πραγματικό ενδιαφέρον:

Δείξε μου το φύλο σου…
Το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου είναι μία σπουδαία κατάκτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και όμως, ο κ. Τσίπρας ούτε που θα τολμήσει να ζητήσει από τον εταίρο του να το ψηφίσει
Κώστας Γιαννακίδης (protagon.gr, 19/9/2017)
[…] Δεν είναι εύκολο να είσαι τρανς άτομο, ειδικά γυναίκα, στην Ελλάδα. Αλλωστε έννοιες όπως «τραβεστί» και «τρανσέξουαλ» επενδύονται συνήθως με υβριστικό περιεχόμενο, ιδίως όταν εκφέρονται από πολιτικούς. Πολιτικούς άνδρες, άνδρακλες, εννοείται. Η Ελλάς, μη λησμονούμε, απολαμβάνει το πιο straight Κοινοβούλιο της Ευρώπης. Στα κοινοβουλευτικά μας χρονικά δεν υπάρχει κανένας, μήτε άνδρας, μήτε γυναίκα, που να έχει δηλώσει ομοφυλόφιλος. Εσχάτως υπήρξαν υποψήφιοι, με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, πλην όμως κανένας τους δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Και τώρα όλοι αυτοί στη Βουλή θα πάρουν, επιτέλους, μπροστά τους το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Τι σημαίνει αυτό; Οτι ένα άτομο θα μπορεί να προβαίνει σε νομικό επαναπροσδιορισμού του φύλου του, χωρίς να υφίσταται ακρωτηριασμό ή πρόσληψη φαρμακευτικών σκευασμάτων. Με μία δικαστική απόφαση αλλάζει το όνομα και η ταυτότητα, δεν μπορούν να αλλάξουν ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ -ούτως ή άλλως εκεί είσαι μόνο αριθμός και οφειλές. […]
Α, ναι. Στα νομοπαρασκευαστικά έγινε σπουδαία δουλειά, μέχρι και ταξίδια στη Μάλτα για να πάρουμε τεχνογνωσία. […]
Εγινε λοιπόν και αυτό. Η κυβέρνηση ας πάρει τα εύσημα που της αντιστοιχούν. Προώθησε ατζέντα που, για τα κοινωνικά και πολιτικά μας ήθη, δεν έδειχνε και τόσο εύκολη. Τι έμεινε; Μία αποποινικοποίηση των «μαλακών»! (Αστειεύομαι, αυτό κανένας δεν θα τολμήσει να το ακουμπήσει.)
Σύμφωνο συμβίωσης ομοφύλων και νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου είναι θέματα που θα συζητούσε, ας πούμε, ο Παπανδρέου, αλλά θα του την έπεφταν από το κόμμα για να τα κρατήσει. Τώρα βέβαια είναι αλλιώς. Διότι οι ΑΝΕΛ αποκλείεται να το ψηφίσουν. Λογικά θα περάσει με το ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι. Θα βγει ο Τσίπρας να πουλάει προοδευτική ατζέντα με τις πλάτες άλλων. Εχει και ένα ενδιαφέρον η στάση της Νέας Δημοκρατίας. Ο Μητσοτάκης θα συμφωνήσει αλλά να δούμε και πόσοι θα πάνε στη Βουλή για να το ψηφίσουν.
Είναι πιθανό να πείτε ότι δεν σας αφορά και να προσπεράσετε. Θα ήταν λάθος. Σας αφορά, πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα εξορθολογισμού και εκσυγχρονισμού. Μία τομή σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και γίνεται πιο σημαντικό επειδή αφορά λίγους, απευθύνεται στο «περιθώριο». Μεταξύ μας, δηλώνει και κάτι ακόμα: ίσως η κοινωνία μας να μην είναι τόσο συντηρητική όσο δείχνει.


Σχόλια

Aυτό που κατάλαβα από το άρθρο είναι ότι όλοι οι "ευπρεπείς" άνθρωποι πρέπει να υποστηρίξουμε το νομοσχέδιο το οποίο φέρνει την ταμπέλα της "προόδου" γιατί οτιδήποτε φέρει αυτή την ταμπέλα είναι καλό εξ ορισμού. Όμως δεν μας εξηγείτε ακριβώς ποιες είναι οι διαδικασίες που προβλέπονται και κατά πόσο αυτές διαφυλάττουν ή όχι την έννομη τάξη.
Απορία πρώτη: Για ποιο λόγο όλα τα νομοσχέδια που ικανοποιούν το εσωκομματικό ακροατήριο του Σύριζα θα πρέπει να περνάνε στη Βουλή με τις ψήφους των "χρήσιμων ανόητων" της κεντροαριστεράς και κάποιους της ΝΔ, επιτρέποντας έτσι στον Καμμένο να βγάζει μονίμως την ουρά του απέξω διατηρώντας άσπιλη την ιδεολογική του καθαρότητα; Δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται μια σειρά από νομοσχέδια που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή να μην ψηφίζονται από σύμπασα τη συμπολίτευση, αλλά να στηρίζονται στην αντιπολίτευση που παρέχει (άκριτη) στήριξη α λα καρτ ως "πρόθυμη τσόντα". Όλο αυτό μου φαίνεται εξαιρετική συνταγή μακροημέρευσης του Σύριζα στην εξουσία.
Απορία δεύτερη: Για ποιο λόγο διαβάζω συνεχώς στο άρθρο τη λέξη "ακρωτηριασμός"; Καταλαβαίνω ότι κάποια τρανς άτομα μπορεί να μην επιθυμούν χειρουργείο, πολλά άλλα όμως προχωρούν σε αυτές τις επεμβάσεις οικειοθελώς. Για ποιο λόγο να στιγματίζονται με τη χρήση τέτοιων εκφράσεων που απλώς τονίζουν τη "δραματικότητα" της διεκδίκησης;
Απορία τρίτη: Ποιες ακριβώς είναι οι δικλείδες ασφαλείας που προβλέπει το νομοσχέδιο ώστε να μην χρησιμοποιηθούν κακόβουλα οι διατάξεις του από άτομα που θέλουν να αλλάξουν όνομα και ταυτότητα για άλλους λόγους; Θα μπορεί ο δικαστής να αρνηθεί και υπό ποιες προϋποθέσεις; Συμφωνώ ότι κανείς δεν πρέπει να υποχρεώνεται σε ιατρικές επεμβάσεις προκειμένου να κατοχυρώσει την ταυτότητά του. Όμως η κατάργηση της ψυχιατρικής γνωμάτευσης που να βεβαιώνει ότι το άτομο βιώνει δυσφορία φύλου (κάτι που ισχύει σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Βρετανία και η Ισπανία) δεν έχει καμία αιτιολογία πέρα από το ότι αυτό αποτελεί πάγιο αίτημα των "τρανς οργανώσεων". Αλλά το ζήτημα της νομικής ταυτότητας του ατόμου και πως αυτή ταυτοποιείται δεν αφορά μόνο κάποιους "ακτιβιστές", αλλά το σύνολο της κοινωνίας.
Απορία τέταρτη: Πως κρίνετε εσείς το γεγονός ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου (άρθρο 4) το άτομο μπορεί να το μετανιώσει και να αλλάξει φύλο για ακόμα μια φορά; Και πως διασφαλίζεται ότι κάποιος δεν θα αλλάξει φύλο πέντε και έξι φορές αφού οι σχετικές διαδικασίες θεωρούνται προσωπικό δεδομένο και οι δικαστικές συνεδρίες προβλέπεται να μην γίνονται δημόσια ώστε να προστατεύεται η ιδιωτικότητα του ατόμου;
Απορία πέμπτη: Πως κρίνει ο συντάκτης του άρθρου την εμμονή αυτών των ακτιβιστών να επεκταθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου και σε ανήλικα άτομα των οποίων η ταυτότητα φύλου βρίσκεται ακόμα υπό διαμόρφωση, δημιουργώντας "τετελεσμένα γεγονότα" από πολύ τρυφερές ηλικίες; Στο εξωτερικό έχουμε ήδη περιπτώσεις γονέων που σέρνονται στα δικαστήρια επειδή αρνούνται να συναινέσουν στις "επιθυμίες" οκτάχρονων και δεκάχρονων παιδιών, όπως και την ανάπτυξη "θεραπειών" που μπλοκάρουν την ορμονική ανάπτυξη της εφηβείας προκειμένου το άτομο να μπορέσει αργότερα να αλλάξει φύλο πιο εύκολα. Με δεδομένο ότι πολλοί άνθρωποι συμφιλιώνονται με το βιολογικό τους φύλο κατά την εφηβεία τους, πως κρίνετε εσείς την πρεμούρα να βάζουμε στα παιδιά ταμπέλες όσο νωρίτερα γίνεται;

Μου φαίνεται (αλλά δεν παίρνω ορκο) πως επί του παρόντος το όριο ηλικίας για τη διαδικασία κατέβηκε στα 17 έτη, αλλά υπάρχουν αιτήσεις να μην «στερείται από τα ανήλικα τρανς άτομα το δικαίωμά τους στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους», και είτε «να αρθεί πλήρως το ηλικιακό όριο ... ή τουλάχιστον το όριο ηλικίας να κατέβει στα 16 έτη»



Όντως το όριο ηλικίας κατέβηκε ήδη από τα 18 στα 17 μετά τις έντονες πιέσεις των ντόπιων και ξένων οργανώσεων και ποιος ξέρει πόσο θα κατέβει ακόμα. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι αυτό θα γίνεται μόνο με τη "συναίνεση των γονέων". Όλοι γνωρίζουμε όμως ότι οι γονείς θα αρχίσουν να δέχονται ποικίλες πιέσεις - ήδη στο εξωτερικό οι ίδιες οργανώσεις ζητούν οι γονείς που διαφωνούν να διώκονται για "κακοποίηση ανηλίκου". Επιπλέον δημιουργείται μια ολόκληρη ιατρική βιομηχανία. Ήδη στην Αγγλία ο τύπος μιλάει για 800 παιδιά ηλικίας έως και 10 ετών τα οποία υποβάλλονται σε "θεραπείες" αλλαγής φύλου από το εθνικό σύστημα υγείας:
Sine_Qua_Non2015
Αυτή η υπερ-απλουστευμένη διαδικασία επαναπροσδιορισμού φύλου «χωρίς προαπαιτούμενα», χωρίς δικλείδες ασφαλείας και χωρίς να κάνει address όλα τα επί μέρους θέματα, δεν εχει σκοπό τόσο την ικανοποίηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των διεμφυλικών (που θα ήταν το ζητούμενο, αν και δεν θα τους προστάτευε στην καθημερινότητα, όπως δεν τους προστατεύει στην Αργεντινη), αλλά την ιδεολογική «ρευστοποίηση» των βιολογικών φύλων (gender fluidity) του ανθρώπινου γένους, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται….από τα hilarious ευτραπελα, τα τεχνικά και νομικά προβλήματα, στο τραγικό και την κτηνωδία. 
To gender fluidity, όπως και όλα τα identity politics, είναι απλά ένα distraction και ένα power game για το ποιος έχει δικαίωμα να μιλά και ποιος όχι […] 
Όπως όλοι γνωρίζουμε το φύλο δεν είναι ρευστό. Αυτό όμως που είναι ρευστή είναι…η γλώσσα. και «which is to be master — that’s all» που έλεγε και ο Humpty Dumpty 
Υ.Γ. Επί του παρόντος δεν τους πολύ-πέτυχε να το προμοτάρουν ως just another lifestyle choice. Ενδεχομένως όμως, κάποια στιγμή θα σκεφτούν να ποινικοποιήσουν ως hate crime το denying or questioning gender fluidity. What is on the cards is oppression, socially engineered dysfunction, divide & rule and the loss of individual freedom.

Δεν υπάρχουν σχόλια: