28.6.17

ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Η ΜΕΡΚΕΛ ΑΜΒΛΥΝΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΟΦΥΛΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ

Γερμανία: Η Μέρκελ αμβλύνει τη θέση της για τους ομόφυλους γάμους
kathimerini.gr, 27/6/2017
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αμβλύνει για πρώτη φορά τη θέση της ως προς τον θέμα του γάμου των ομοφυλοφίλων, δεδομένου ότι το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα υφίσταται αυξανόμενη πίεση για το θέμα αυτό ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, καθώς ενδέχεται να χρειαστεί να συμμαχήσει μετεκλογικά με κόμματα που κρατούν εκ διαμέτρου αντίθετη στάση στο συγκεκριμένο θέμα.
Η Μέρκελ, η οποία έχει επανειλημμένως εκφράσει την αντίθεσή της στους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, είπε ότι οι βουλευτές του κόμματος της μπορούν να ψηφίσουν κατά συνείδηση και όχι με βάση την κομματική γραμμή σε μία πιθανή σχετική ψηφοφορία.
Η Γερμανία επιτρέπει την πολιτική σύναψη συμφώνου συμβίωσης μεταξύ ομοφυλόφιλων γυναικών και ανδρών από το 2001, αλλά δεν τους παρέχει το δικαίωμα να τελέσουν γάμο.
«Θα ήθελα να οδηγήσω τη συζήτηση προς μια κατεύθυνση, η οποία θα παραπέμπει σε ψηφοφορία κατά συνείδηση αντί της επιβολής οποιασδήποτε κομματικής πλειοψηφικής θέσης», δήλωσε η καγκελάριος σε εκδήλωση που οργάνωσε το γυναικείο περιοδικό Brigitte.
Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες έχουν θέσει ως ρόλο τη νομιμοποίηση του γάμου των γκέι για τυχόν συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες μετά τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Πολλοί πολιτικοί, όπως ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς, αντέδρασαν στα σχόλια της Μέρκελ, κάνοντας έκκληση για ψηφοφορία σχετικά με το ζήτημα πριν από τις εκλογές και κατά προτίμηση αυτή την εβδομάδα.
Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Μέρκελ αντιτίθεται μέχρι στιγμής στους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, προκειμένου να μην χάσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους του που αντιτίθενται σε μία τέτοια προοπτική για τη γερμανική κοινωνία, και να αποφύγει να εμπλακεί σε διένεξη με τον εταίρο του, το βαυαρικό κόμμα της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), το οποίο υποστηρίζει ένθερμα την ιδέα της παραδοσιακής οικογένειας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: