31.5.17

ΣΥΧΝΟ ΣΕΞ ΜΕΤΑ ΤΑ 50, ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΝΟΙΑΣ

Συχνό σεξ μετά τα 50, μικρότερος κίνδυνος άνοιας
ygeia.tanea.gr
Οι μεσήλικες και ηλικιωμένοι με δραστήρια σεξουαλική ζωή μπορεί να διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι.
Μελέτη σε χιλιάδες εθελοντές έδειξε πως όσοι κάνουν συστηματικά σεξ έχουν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης και αναγνώρισης μοτίβων, που αποτελούν ένδειξη της υγείας του εγκεφάλου τους.
Περισσότεροι από 6.800 εθελοντές, ηλικίας 50 έως 89 ετών, συμμετείχαν στη μελέτη, συμπληρώνοντας ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής τους και συμμετέχοντας σε τεστ νοητικών δεξιοτήτων.
Ένα από αυτά τα τεστ απαιτούσε να ακούσουν 10 λέξεις και να τις θυμηθούν αμέσως μετά, καθώς και πέντε λεπτά αργότερα.
Ένα άλλο ζητούσε να συμπληρώνουν τους αριθμούς που έλειπαν από διάφορες σειρές.
Οι άνδρες που δήλωσαν πως είναι σεξουαλικώς ενεργοί είχαν κατά 23% καλύτερες επιδόσεις στο τεστ των λέξεων και κατά 3% στα παζλ των αριθμών.
Οι συσχετίσεις αυτές παρέμειναν ισχυρές ακόμα και όταν ελήφθησαν υπ’ όψιν άλλοι πιθανοί συμβάλλοντες παράγοντες, όπως η ηλικία, η οικονομική κατάσταση και η φυσική δραστηριότητα, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Age and Aging».
Πώς μπορεί όμως η ερωτική ζωή να επηρεάζει τις νοητικές λειτουργίες; Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το κλειδί είναι η αυξημένη παραγωγή ορισμένων ορμονών, όπως η ντοπαμίνη και η οξυτοκίνη, στη διάρκεια του σεξ, οι οποίες σχετίζονται με αισθήματα επιβράβευσης και ευνοούν την μάθηση και τη μνήμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: