3.4.17

ΠΕΘΑΝΕ Ο GILBERT BAKER

Πέθανε ο δημιουργός της εμβληματικής πολύχρωμης σημαίας της LGBT κοινότητας
Ο Gilbert Baker πέθανε γαλήνια στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη.
popaganda.gr, 3/4/2017
Ο Gilbert Baker, ακτιβιστής των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, καλλιτέχνης και δημιουργός του πλέον αναγνωρίσιμου συμβόλου της LGBT κοινότητας, της πολύχρωμης σημαίας – απεβίωσε. Το έργο του υπήρξε σήμα κατατεθέν της ελευθερίας όταν ψηφίστηκε η ισότητα για το γάμο των ομοφυλοφίλων, σημάδι ενότητας όταν η κοινότητα βαλλόταν από την κοινωνία και αλληλεγγύης κάθε φορά που άτομα της  LGBT κοινότητας έχαναν τη ζωή τους αδίκως. 
Ο Baker, που γεννήθηκε το 1951 στο Κάνσας, μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο τη δεκαετία του ’70· σε μια εποχή που η μάχη για τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας άνθιζε. Έφτιαξε ράβοντας πολλά αντιπολεμικά και γκέι πανό για τον φίλο του Harvey Milk, τον πρώτο ανοιχτά ομοφυλόφιλο άντρα, ο οποίος εκλέχτηκε στο γραφείο της Καλιφόρνια. Ο Milk χρησιμοποίησε το πανό του Baker πρώτη φορά στο  Gay Freedom Day Parade του Σαν Φρανσίσκο τον Ιούνιο του 1978, λίγο πριν ο Milk δολοφονηθεί. 
«Ο πιο αγαπημένος μου φίλος στον κόσμο, πέθανε» έγραψε ο ακτιβιστής και συγγραφέας Cleve Jones στο facebook και το twitter «Ο Gilbert έδωσε στον κόσμο τη Σημαία Ουράνιο Τόξο· και σε μένα σαράντα χρόνια αγάπης και φιλίας. Δεν μπορώ να σταματήσω να κλαίω. Θα σ’ αγαπώ για πάντα Gilbert Baker».
Σύμφωνα, με τις πληροφορίες ο Baker πέθανε στον ύπνο του στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη, την Πέμπτη 30 Μαρτίου.
«Μια σημαία μπορεί να μεταφραστεί με πολλούς τρόπους, να χαρακτηρίσει οργανισμούς και ιδέες», είχε πει ο ίδιος το 2008 «Ήξερα από την πρώτη στιγμή που είδα τις αντιδράσεις πως επρόκειτο να είναι κάτι. Δεν ήξερα τι ακριβώς ή με ποιόν τρόπο – αλλά ήξερα».
Η αυθεντική σημαία του Baker φτιάχτηκε με 8 διαφορετικά χρώματα: ροζ (για τη σεξουαλικότητα), κόκκινο (για τη ζωή), πορτοκαλί (για την ίαση),κίτρινο (για το φως του ήλιου), πράσινο (για τη φύση), τιρκουάζ (για την τέχνη), λουλακί (για την αρμονία) και βιολετί (για το ανθρώπινο πνεύμα). Η σημαία που χρησιμοποιείται σήμερα διαθέτει πλέον μόλις έξι χρώματα. το ροζ και το λουλακί αφαιρέθηκαν ενώ το τιρκουάζ αντικαταστάθηκε από το μπλε. 
Το  GLBT Historical Society  ζήτησε οι χρωματιστές σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες παγκοσμίως, σε ένδειξη πένθους για τη μνήμη του Baker.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: