1.2.17

"ΝΑΙ" ΣΤΟΝ ΟΜΟΦΥΛΟ ΓΑΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ

«Ναι» στον ομόφυλο γάμο από την εκκλησία της Νορβηγίας
altsantiri.gr, 31-01-2017
Τα ομόφυλα ζευγάρια στη Νορβηγία μπορούν από σήμερα να παντρευτούν με θρησκευτικό γάμο, μετά το μεγάλο «Ναι» που είπε η Σύνοδος της κεντρικής Εκκλησίας της Νορβηγίας.
Με 89 ψήφους (εκ των 112 μελών) η Σύνοδος της κεντρικής Εκκλησίας της Νορβηγίας, μέλη της οποίας είναι πάνω από τα δύο τρίτα των Νορβηγών, πήρε την απόφαση να επιτρέπει στους κληρικούς να τελούν το μυστήριο του γάμου και σε ομόφυλα ζευγάρια, ενώ το πρωτότυπο κείμενο θα προσαρμοστεί ανάλογα.
Κάπως έτσι η Νορβηγική Εκκλησία χάρισε χαμόγελα σε όλα τα γκέι ζευγάριατης χώρας και άνοιξε το δρόμο σε ολόκληρη την Ευρώπη προς μία πιο ανοιχτόμυαλη και καθόλου ομοφοβική θρησκευτική πολιτική.
«Σήμερα είναι η μέρα που μία ευχή κι ένα όνειρο γίνονται πραγματικότητα«, λέει ο Gard Sandaker-Nilson. «Θα πρέπει πια να δίνεται ο αναλόγως σεβασμός σε όλα τα ζευγάρια«.
Ο επίσκοπος Ole Kristian Kvarme, που ψήφισε για την σχετική πρόταση, αποκάλυψε ότι αυτή η απόφαση τον γεμίζει «θλίψη«.
Μάλιστα, το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης οδήγησε τον ιερέα Oyvind Bard Benestad στην παραίτηση σ’ ένδειξη διαμαρτυρίας.
Ακόμη κι αν οι ιερείς δεν υποχρεούνται να τελέσουν το μυστήριο, τα ομόφυλα ζευγάρια, ωστόσο, έχουν κάθε δικαίωμα να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου στην εκκλησία της επιλογής τους.
Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι στη Νορβηγία το 2009 θεσπίστηκε ο πολιτικός ομόφυλος γάμος, αλλά μέχρι τώρα απαγορευόταν ο θρησκευτικός.
Στη Δανία θεσπίστηκε ο θρησκευτικός γάμος για τα gay και λεσβιακά ζευγάρια το 2012 και στη Σουηδία λίγο νωρίτερα το 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια: