16.11.16

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ

Πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση την προηγούμενη εβδομάδα, προβλέπει την καθολική εξίσωση του συμφώνου συμβίωσης με τον γάμο σε ό,τι αφορά την ίση μεταχείριση στον χώρο εργασίας! Οπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου, απαγορεύεται οποιαδήποτε διάκριση στον χώρο εργασίας λόγω της οικογενειακής κατάστασης του εργαζομένου, με στόχο «την απόλυτη προστασία στον τομέα της απασχόλησης και της εργασίας των ισχυρών βιοτικών δεσμών που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της οικογενειακής ζωής, ανεξαρτήτως του τύπου ένωσης ενός ζεύγους». 
Με τον νόμο 4356/2015 επεκτάθηκε η εφαρμογή του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, τα οποία πλέον μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης θα απολαμβάνουν ίση μεταχείριση και στο επαγγελματικό πεδίο. Παράλληλα, καταργούνται οι διακρίσεις στον εργασιακό τομέα και σε μία πλειάδα άλλων προσώπων, όπως οι οροθετικοί, οι πρώην χρήστες ουσιών ή πρώην φυλακισμένοι. Απαγορεύονται οι διακρίσεις λόγω ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου, εντάσσοντας στο πεδίο προστασίας του σχεδίου νόμου και τα διεμφυλικά άτομα! 
Οσοι κάνουν διακρίσεις λόγω φυλής, χρώματος, θρησκείας, οικογενειακής κατάστασης, κ.λπ. απειλούνται με ποινή φυλάκισης από έξι μηνών έως τριών ετών, ενώ προβλέπεται και χρηματική από 1.000 έως 5.000 ευρώ. 
Επίσης στις διατάξεις του υπό ψήφιση νομοσχεδίου προβλέπεται πως ο Συνήγορος του Πολίτη θα διερευνά πλέον περιστατικά αυθαιρεσίας, όπως, για παράδειγμα, τα βασανιστήρια που διαπράττονται από αστυνομικούς, ενώ αλλάζει και το πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. (dimokratianews.gr, 15/11/2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια: