2.10.16

ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ 2016. ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ 17

Όταν Είσαι 17 / Quand On a 17 Ans
Από άσπονδοι εχθροί στους σχολικούς διαδρόμους, δύο αγόρια διαφορετικών κοινωνικών τάξεων καλούνται να εκδηλώσουν τα απωθημένα συναισθήματα που τρέφουν το ένα για το άλλο. Είκοσι χρόνια μετά τα "Αγρια Βλαστάρια", ο βετεράνος του γαλλικού σινεμά αποδεικνύεται πιο νεανικός και ορμητικός από ποτέ, σε μία ρομαντική ιστορία ενηλικίωσης και σεξουαλικής συνειδητοποίησης που μας θυμίζει τι πραγματικά σημαίνει να είσαι ξανά 17.

Αφού γνωριστούν ως άσπονδοι φίλοι στους διαδρόμους και την τάξη του σχολείου στο οποίο πηγαίνουν, και ανταλλάξουν συστάσεις μέσα από γροθιές και τσαμπουκά, ο Νταμιέν και ο Τομ αναγκάζονται να συνυπάρξουν για λίγο καιρό κάτω από την ίδια στέγη. Κι αυτό που ξεκίνησε ως σφοδρή αντιπάθεια και έχθρα σταδιακά θα δώσει τη θέση του στην παραδοχή των αισθημάτων που τρέφει το ένα αγόρι για το άλλο, την ίδια ώρα που μια σειρά από οικογενειακά ζητήματα θα σπρώξουν τους δύο νεαρούς ήρωες στην πρόωρη ενηλικίωση.
Δύο δεκαετίες αφότου παρέδωσε με τα "Άγρια Βλαστάρια" του ένα από τα ορόσημα του νεανικού και γκέι σινεμά, ο καταξιωμένος Γάλλος σκηνοθέτης επιστρέφει στις συναισθηματικές δοκιμασίες και αφυπνίσεις της εφηβικής ηλικίας, για να διηγηθεί με την τρυφερή ματιά που τον διακρίνει μια ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δύο αγόρια που ανήκουν σε διαφορετικές τάξεις και έχουν μεγαλώσει κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Φιλμάροντας με τρομερή ενέργεια και κυκλώνοντας διαρκώς τους ήρωες με μια νευρώδη κάμερα που δεν ησυχάζει λεπτό, ο Τεσινέ συλλαμβάνει στο φιλμ του κάτι από τον παλμό και τον αυθορμητισμό τού να βρίσκεσαι ένα βήμα πριν εισχωρήσεις στον κόσμο των μεγάλων. Υποψήφιο για Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Λ. Κ.

Σκηνοθεσία: Andre Techine
Σενάριο: Andre Techine, Celine Sciamma
Φωτογραφία: Julien Hirsch
Μουσική: Alexis Rault
Μοντάζ: Albertine Lastera
Ηθοποιοί: Andrine Kiberlain, Kacey Mottet Klein, Corentin Fila, Alexis Loret
Γαλλία | 2016 | Έγχρωμο | DCP | 116' | Γαλλικά

2/10/2016
Αίθουσα: Odeon Όπερα 1
Ώρα: 22:15

Δεν υπάρχουν σχόλια: