2.9.16

ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ (ΤΟΥ ΔΙΠΛΟΥ)

Ο Κίμον Φράιαρ και ο Τζέιμς Μέριλ στον Πόρο

Το μυθιστόρημα του Τζέιμς Μέριλ «Το Σημειωματάριο (του Διπλού)» (μετάφραση Γιάννης Σουλιώτης, εισαγωγή Βασίλης Βασιλικός, εκδόσεις Σοκόλη - Κουλεδάκη, σελίδες 240, τιμή 13 ευρώ. Το εξώφυλλο το φιλοτέχνησε ο Δημήτρης Γέρος) είναι  ιστορία της ερωτικής σχέσης Μέριλ - Φράιαρ που κρατάει από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 1945. Ο Κίμον ήταν τριάντα τεσσάρων χρόνων, καθηγητής ποίησης και ο Τζέιμς μόλις δεκαεννέα, φοιτητής του. Γνωρίστηκαν τυχαία στην καφετέρια του Amherst College, όπου δίδασκε ο μεγαλύτερος σε ηλικία εραστής.
Σημειώνει στις 11 Σεπτεμβρίου αυτής της χρονιάς: «Κάτι πολύ σπουδαίο, αδιανόητης σημασίας, μου συνέβη, το οποίο θα είναι σημαντικό διότι και οι δύο -εκείνος (Κίμον Φράιαρ το όνομά του) κι εγώ- ευχηθήκαμε να είναι». Τα μαθήματα πήραν το χαρακτήρα ιδιαίτερων, τα βράδια, στο δωμάτιο του Φράιαρ και τα Σαββατοκύριακα, στη Νέα Υόρκη.
«Είμαστε ερωτευμένοι, ο Κίμον κι εγώ, τρυφερά, παθιασμένα, ολοκληρωτικά», συμπλήρωνε ο Μέριλ στο ημερολόγιό του τα μεσάνυχτα της 29ης Οκτωβρίου. Το 1946, η σχέση τους διακόπηκε έπειτα από παρέμβαση της μητέρας και του πατέρα του νεαρού Τζέιμς...
Πώς, όμως, από την Αμερική βρέθηκαν στον Πόρο; Ο Κίμον Φράιαρ επισκέφθηκε για πρώτη φορά το ελληνικό νησί το 1946, προσκεκλημένος της αρχόντισσας Μίνας Διαμαντοπούλου. Η Μίνα, κόρη του πρέσβη της Ελλάδας στην αυλή του τσάρου της Ρωσίας, του παραχώρησε ένα σπιτάκι, πάνω από τη θάλασσα. Το σπίτι αυτό ο Φράιαρ το ονόμασε «Η Μέδουσα» και ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας φιλοτέχνησε τη μάσκα μιας μέδουσας, για να κρεμαστεί πάνω από την πόρτα.
Ο Τζέιμς Μέριλ πατάει το πόδι του στο νησί τον Απρίλιο του 1950. Ήταν το πρώτο ταξίδι του στη χώρα μας, με την οποία θα συνδεθεί με ισχυρούς δεσμούς. Ο Κίμον δίδαξε στον Τζέιμς την καβαφική ποίηση και θα του δείξει το δρόμο προς τα φιλολογικά σαλόνια της Νέας Υόρκης. Η σχέση τους, η οποία κράτησε δεκαοκτώ χρόνια, θα διακοπεί οριστικά το 1965. Εν τω μεταξύ, ο Τζέιμς Μέριλ έχει γνωρίσει το νέο του φίλο Ντέιβιντ Τζάκσον, με τον οποίο εγκαταστάθηκαν, από το 1964, σε ιδιόκτητο σπίτι επί της οδού Αθηναίων Εφήβων 44, στον Λυκαβηττό.
Ο Μέριλ έζησε στην Ελλάδα περίπου τριάντα χρόνια, με μεσοδιαστήματα απουσίας. Εδώ, έγραψε ορισμένα από τα ωραιότερα ποιήματά του, αφιερωμένα στη δεύτερη πατρίδα του και στους ανθρώπους της. (B. Καλαμαρας, enet.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: