20.7.16

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ - 19/7/2016

Εννέα προτάσεις για τα εγκαταλελειμμένα παιδιά, την αναδοχή και την υιοθεσία παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκη Κεραμέως, εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεση της Ν.Δ. στις υιοθεσίες παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. «Τα τελευταία χρόνια έχουμε μείωση των υιοθεσιών στη χώρα μας κατά 50%, ενώ υπάρχει μακροχρόνια αναμονή για τα ζευγάρια που θέλουν να υιοθετήσουν, που φθάνει ακόμα και τα επτά χρόνια. Εχουμε τέσσερις φορές μικρότερο ποσοστό υιοθεσιών σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη και 10 φορές μικρότερο από τις ΗΠΑ» είπε ο κ. Χατζηδάκης.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ν.Δ., το 2012 έγιναν στη χώρα μας 543 υιοθεσίες, ενώ το 2015 ο αριθμός μειώθηκε σε 271. «Υπάρχει μια δαιδαλώδης και χρονοβόρα διαδικασία, που πολλές φορές οδηγεί τους υποψήφιους γονείς και αναδόχους σε παραίτηση» ανέφερε η κυρία Κεραμέως, που εστίασε, επίσης, στον κατακερματισμό αρμοδιοτήτων σε δομές και φορείς καθώς και στην έλλειψη συντονισμού μεταξύ τους.
Η δέσμη προτάσεων της Ν.Δ. περιλαμβάνει τη σύσταση πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου και τη λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για την έγκαιρη δήλωση εγκατάλειψης ανηλίκων, τη λειτουργία εθνικών μητρώων ανηλίκων προς αναδοχή και υιοθεσία, εγκεκριμένων υποψήφιων αναδόχων και θετών γονέων, την παρακολούθηση και τον συντονισμό των ιδιωτικών υιοθεσιών και την αύξηση του αριθμού εισαγγελέων Ανηλίκων. Επιπλέον, προτείνεται η ενίσχυση υπαρχουσών δομών φιλοξενίας παιδιών (σε συνεργασία και με ιδιωτικούς φορείς), η ανάπτυξη συνεργασιών με φορείς ιδιωτικού τομέα για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την ενίσχυση και υποστήριξη των υπαρχουσών δομών, η επιτάχυνση των διαδικασιών υιοθεσίας, η υιοθέτηση αυστηρότερων ρυθμίσεων για τις ιδιωτικές υιοθεσίες και η διοργάνωση εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τον θεσμό της αναδοχής.


Δεν υπάρχουν σχόλια: