21.6.16

ΑΣΚΗΣΕΙΣ... ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΟΧΑΛΗΤΟΥ

Ασκήσεις… γλώσσας κατά του ροχαλητού!
Συσκευή που γυμνάζει τους γλωσσικούς μυς περιορίζει το πρόβλημα έως και κατά 50% μέσα σε 7 μέρες
Οι πρώτες δοκιμές του Tongue Muscle Trainer έδειξαν ότι η συσκευή ήταν ικανή να περιορίσει το ενοχλητικό ροχαλητό έως και κατά 50% μέσα σε μόλις επτά μέρες χρήσης. Τώρα οι ειδικοί ετοιμάζουν νέο κύκλο δοκιμών μεγαλύτερης κλίμακας
tovima.gr, 21/6/2016
Για όσους δεν κλείνουν μάτι εξαιτίας του «ρεσιτάλ» ροχαλητού του συντρόφου τους, τα νέα είναι καλά και έρχονται από την Ταϊβάν. Συγκεκριμένα, ομάδα ερευνητών δημιούργησε μια συσκευή η οποία γυμνάζει τους γλωσσικούς μυς και υπόσχεται μείωση του ενοχλητικού ροχαλητού.
Πάνω γλώσσα, κάτω γλώσσα
Κατά τους επιστήμονες, εκατομμύρια ασθενείς ταλαιπωρούνται από υπνική άπνοια – μια σοβαρή διαταραχή της αναπνοής κατά την οποία οι μαλακοί ιστοί που αποτελούν τα τοιχώματα του φάρυγγα καταρρέουν κατά τη διάρκεια του ύπνου μπλοκάροντας τους αεραγωγούς - σε όλον τον κόσμο. Η συσκευή Tongue Muscle Trainer φουσκώνει με αέρα δημιουργώντας έναν ασκό αντίστασης. Ο χρήστης τοποθετεί την γλώσσα του στο εσωτερικό της και την γυμνάζει σπρώχνοντας προς διάφορες κατευθύνσεις, εκτελώντας έτσι μια σειρά από ειδικές ασκήσεις αντίστασης, διάρκειας 30 δευτερολέπτων η καθεμία. 
Η ιδέα πίσω από τη συσκευή, κατά τους επινοητές του, κρύβεται στην ενδυνάμωση των συνολικά οκτώ γλωσσικών μυών ούτως ώστε να στηρίζουν καλύτερα τους μαλακούς ιστούς και να αποτρέπουν την κατάρρευσή τους.
Η κατάρρευση αυτή, εξηγούν οι ειδικοί, συμβαίνει καθώς κατά την διάρκεια του ύπνου οι μύες της γλώσσας χαλαρώνουν. Για τους περισσότερους κάτι τέτοιο δεν δημιουργεί πρόβλημα. Ωστόσο για όσους ταλαιπωρούνται από υπνική άπνοια, κάτι τέτοιο μπορεί να μεταφραστεί στο κλείσιμο των αεραγωγών για χρόνο που αγγίζει μέχρι και τα 10 δευτερόλεπτα – μέχρις ότου δηλαδή ο εγκέφαλος καταλάβει τι συμβαίνει και στείλει σήμα για την σύσπαση των μυών, με σκοπό την αποκατάσταση της αναπνοής. Το ροχαλητό προκύπτει όταν ο αέρας εξωθείται μέσω των μπλοκαρισμένων αεραγωγών.

Ενθαρρυντικές οι πρώτες δοκιμές
Οι πρώτες δοκιμές του Tongue Muscle Trainer έδειξαν ότι η συσκευή ήταν ικανή να περιορίσει το ενοχλητικό ροχαλητό έως και κατά 50% μέσα σε μόλις επτά μέρες χρήσης.
Τώρα οι ειδικοί του νοσοκομείου του Εθνικού Πανεπιστημίου Τσενγκ Κουνγκετοιμάζουν νέο κύκλο δοκιμών μεγαλύτερης κλίμακας, στην οποία αναμένεται να λάβουν μέρος 120 ασθενείς με υπνική άπνοια. Οι ασθενείς θα χρησιμοποιούν τη συσκευή για 60 λεπτά ημερησίως, τρεις με πέντε φορές την εβδομάδα για ένα διάστημα τριών μηνών.
Προηγούμενα ευρήματα
Πριν από έναν χρόνο μελέτη καναδών ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ, είχε δείξει ότι οι ασκήσεις ενδυνάμωσης των γλωσσικών μυών διάρκειας μίας ώρας με τη βοήθεια παρόμοιας συσκευής οδήγησε στη μείωση του ροχαλητού σε ποσοστό 48%. Τα αποτελέσματα της μελέτης είχαν δημοσιευθεί στο επιστημονικό έντυπο «CanadianRespiratory Journal».

Δεν υπάρχουν σχόλια: