18.5.16

ΚΟΣΟΒΟ. ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ GAY PRIDE ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ

Για πρώτη φορά Gay Pride στο Κόσοβο
Eκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην Πρίστινα στο πρώτο Gay Pride στην ιστορία του Κοσόβου, που οργανώθηκε με απόλυτη μυστικότητα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
skai.gr, 18/5/2016
Eκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην Πρίστινα στο πρώτο Gay Pride στην ιστορία του Κοσόβου, που οργανώθηκε με απόλυτη μυστικότητα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. 
Οι διοργανωτές θέλησαν να αποφύγουν τυχόν επεισόδια καθώς η πατριαρχική κοινωνία του Κοσόβου είναι ιδιαίτερα συντηρητική και σχεδόν το 90% των δύο εκατομμυρίων κατοίκων της περιοχής είναι μουσουλμάνοι.
Στην πορεία, δίπλα στα μέλη της κοινότητας των ΛΟΑΔ (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι και διεμφυλικοί) συμμετείχαν ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, πολλοί υψηλόβαθμοι πολιτικοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων και οι πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Βρετανίας.
«Οι οργανώσεις των ΛΟΑΔ καλούν την κοσοβάρικη κοινότητα να εξαλείψει την ομοφοβία και να σεβαστεί, σε αρμονία με τους θεσμούς, τα δικαιώματα της κοινότητας των ΛΟΑΔ. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν πρέπει να αποτελεί αιτία διακρίσεων» σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους οι οργανωτές. «Ο στόχος της πορείας στο κέντρο της Πρίστινας ήταν να πορευτούμε για εκείνους που δεν ήρθαν γιατί τους έχει περικυκλώσει η ομοφοβία», αναφέρει  η ανακοίνωση.
«Εκδηλώθηκα και επομένως υπάρχω», «Δήλωσε ανοιχτά τη σεξουαλικότητά σου, ρώτα μας το πώς» και «Ζώνη χωρίς ομοφοβία» έγραφαν πλακάτ των διαδηλωτών.
«Όλοι οι πολίτες του Κοσόβου έχουν τα ίδια δικαιώματα, ανεξαρτήτως της εθνικότητας ή του φύλου τους» δήλωσε ο πρόεδρος Θάτσι. 
Το σύνταγμα του Κοσόβου απαγορεύει τις διακρίσεις σε βάρος των μελών της κοινότητας ΛΟΑΔ, όμως η νομοθεσία δεν προβλέπει τη δυνατότητα gay γάμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: