11.5.16

EURO - GREXIT 1

Eurovision 2016: Ένας Σύντομος Απολογισμός
Το χρονικό μιας ιστορικής αποτυχίας σε πολύ απλά ελληνικά
Κωνσταντίνος  Αντωνάτος (yupiii.gr)
Η Ελλάδα δεν είναι μόνο εκτός τελικού. Η Ελλάδα έστειλε τη χειρότερη αποστολήστην ιστορία της συμμετοχής της στη Eurovision.
Το παραπάνω συμπέρασμα λέει πολλά. Λίγο να χάζευες τον παροξυσμό στο twitter, εύκολα θα μπορούσες να καταλάβεις ότι το «Utopian Land» των Argo δεν άρεσε σε κανένα. Για μερικούς θαρραλέους η Μαρία Λυραράκη στη σκηνοθεσία και τη χορογραφία της ελληνικής αποστολής έκανε θαύματα, αφού πήρε ένα συγκρότημα σχεδόν ερασιτεχνικό και το παρουσίασε σαν έναν επαγγελματία σε κακή στιγμή.
Η κακή στιγμή επί σκηνής είναι δικαίωμα του κάθε καλλιτέχνη. Δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τους Argo για κακή εμφάνιση, αφού δεν ξέρουμε πώς είναι η καλή τους. Δεν ξέρουμε καν αν υπάρχει καλή τους εκδοχή. Δεν ξέρουμε καν ποιοι είναι. Ξέρουμε μόνο το playback του «Utopian Land» και τα παρατράγουδα κατά τη διάρκεια της επικά ανοργάνωτης συνέντευξης Τύπου στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Και μια αποτυχημένη εμφάνιση στη Eurovision. Ως εδώ.
Η απάντηση των ίδιων θα ήταν προφανής: «Αν δεν τους κάναμε, να μη μας επέλεγαν». Κι εγώ το ίδιο θα απαντούσα στη θέση τους. Και όμως, όσο και να το γράψαμε, κανείς δεν σκέφτηκε ότι τελικά όντως δεν έκαναν για την Eurovision. H Ελλάδα, εξαιτίας του συγκεκριμένου συγκροτήματος, είναι για πρώτη φορά εκτός τελικού μετά από 36 χρόνια συμμετοχών. Δεν φταίνε οι ίδιοι, αυτοί έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν. Απλώς δεν άξιζαν την απευθείας ανάθεση.
Για τον Θεό! Σε μια χώρα που ακόμα και το πιο μέτριο μπουζούκι που σέβεται τον εαυτό του παρουσιάζει ένα mini show, εμείς επιλέγουμε να στείλουμε ένα άγνωστο συγκρότημα, με έναν ταλαντούχο performer- χορευτή, με άθλια ρούχα και γραφικές εκβιαστικές στιγμές συγκίνησης που προκαλεί η ποντιακή διάλεκτος on stage. ΟΚ, χάρηκαν οι Έλληνες με καταγωγή από τον Πόντο. Και μπράβο τους. Αν μιλούσαν επτανησιακά, θα χαιρόμουν κι εγώ. Πόσο σκέψη θέλει να διαλέξεις ακόμα και την Ελένη Χατζίδου για να πει ένα τραγούδι σαν το «Χειρότερα» και να καεί το στάδιο από ενθουσιασμό; Γιατί πρέπει να στείλουμε μήνυμα επιθανάτιου ρόγχου και όχι παλμό κεφιού και αισιοδοξίας;
Μάταια ο Γιώργος Καπουτζίδης και η Μαρία Κοζάκου προσπαθούσαν να αφήσουν έναν υπαινιγμό ότι ενδεχομένως και η Ελλάδα να βρισκόταν στον τελικό – πράγμα ακατόρθωτο και προφανές από το πρώτο λεπτό. Ωστόσο, δεν μπορώ να μην παραδεχτώ πως ο Γιώργος Καπουτζίδης ήταν ένας λόγος να με κρατήσει στον ημιτελικό, αφού καταλάβαινες πως παρόλο που γνώριζε ότι η Ελλάδα θα πήγαινε άπατη, εκείνος προσπαθούσε να παρουσιάσει όσο πιο όμορφα μπορούσε τη βραδιά επειδή κυρίως αγαπά τον θεσμό. Μπράβο του.
Το πιο εύστοχο tweet ήταν αυτό του Γιώργου Λιάγκα. Βλέποντας την αποστολή της Ρωσίας, με τραγούδι που έγραψε ο Δημήτρης Κοντόπουλος και με την εμφάνιση που σκηνοθέτησε ο Φωκάς Ευαγγελινός, έγραψε: «Δηλαδή για να καταλάβω, εμείς θα μπορούσαμε να στείλουμε αυτό και επιλέξαμε τους Argo. ΟΚ....». Και ναι, έχει απόλυτο δίκιο. Τραγούδι Ελλήνων, σκηνοθεσία Ελλήνων, Ελλήνων που μας έχουν χαρίσει υψηλές θέσεις στον διαγωνισμό, αφήνεται να παρουσιαστεί από μια ξένη χώρα. Φυσικά. Σιγά μην καταδεχθεί ο Διονύσης Τσακνής να έρθει σε επαφή με κάποιον σαν τον… Μαρτάκη, που ενδεχομένως να ερμήνευε το συγκεκριμένο κομμάτι, και δύο από τα πιο a list mainstream ονόματα για να εκπροσωπηθεί η Ελλάδα στην Eurovision. Ποιος είναι; Ο Τζώνη Καλημέρης; Όχι δα!
Το χειρότερο είναι ότι η φετινή αποτυχία πρόκρισης στον τελικό πολύ φοβάμαι πως σιγά σιγά ανοίγει μια κερκόπορτα προσωρινής –και ενδεχομένως οριστικής- αποχώρησης της χώρας μας από τον διαγωνισμό. Και αυτό δεν είναι απλά αποτυχία, είναι ήττα. Γιατί υπάρχουμε και άνθρωποι που αγαπάμε τον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Αγαπάμε το γνωστό «πανηγυράκι».
Και η Eurovision είναι ένα υπέρλαμπρο show που φέτος καταδέχεται μέχρι και ο Justin Timberlake. Αλλά τι ξέρει ο Justin από μουσική; Εδώ έχουμε έντεχνη προεδράρα που δεν τη σκιάζει φοβέρα καμιά.
Και κλείνω:  Άμα δεν μπορείς, μην το κάνεις. 

2 σχόλια:

ruth_less είπε...

Που βάζουμε "like";
:)

gay super hero είπε...

@ ruth_les

Πάντως όχι στον Τσακνή και τη "νέα" ΕΡΤ με τις παλιές, κακές συνήθειες!

Καλά τα λέει ο αρθρογράφος αν και οι "προτάσεις" του για Χατζίδου και Μαρτάκη είναι μάλλον ατυχείς...