19.5.16

ΠΟΙΑ ΣΩΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΣΗΜΑΣΙΑ;

Μία από τις σημαντικότερες θεωρητικούς των σπουδών φύλου, η Τζούντιθ Μπάτλερ (Judith Butler) παρουσίασε μια διάλεξη με τίτλο «Σώματα που έχουν ακόμη σημασία» την Τετάρτη 11 Μαΐου στα πλαίσια των εκδηλώσεων Megaron Plus. 
Η Judith Butler είναι καθηγήτρια στo τμήμα Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (Berkeley) των ΗΠΑ και επισκέπτρια καθηγήτρια στο Κολέγιο Μπέρκμπεκ, είναι μια από τις σπουδαιότερες θεωρητικούς της εποχής μας με καθοριστική συμβολή στη φεμινιστική θεωρία, την πολιτική φιλοσοφία, τη ψυχαναλυτική θεωρία και την κοινωνική και πολιτισμική κριτική 
Στην ομιλία της «Σώματα που έχουν ακόμη σημασία»,  η Τζούντιθ Μπάτλερ, αντλώντας από τη φεμινιστική θεωρία κατέδειξε πώς διαφορετικές εννοιολογήσες του σώματος μπορούν να συμβάλουν στην κατανόηση σύγχρονων επειγόντων ερωτημάτων που αφορούν την οικονομική βία, το ρατσισμό, τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, αλλά και τις αντιστάσεις που αναδύονται μέσα από συνθήκες οδύνης. Με αυτήν ακριβώς την ευθύνη της αντίστασης σχετίζεται το ερώτημα του ποια σώματα έχουν σημασία, ή έχουν ακόμη σημασία, όπως είπε χθες. Ένα ερώτημα που αφορά την ενσώματη ζωή, την επισφάλεια, την αναγνώριση, και την πολιτική ευθύνη για μια διαφορετική, ριζοσπαστικά δημοκρατική οργάνωση του κόσμου. (left.gr).
Δεν καταλάβατε τίποτε; Να σας πω εγώ, λοιπόν, όσο πιο απλά μπορώ, τι θέλει να πει αυτή η περίτεχνη αρλούμπα, εάν το έχω καταλάβει σωστά. Λέει ότι θα ήταν χρήσιμο εάν τη διάλεξη της Τζούντιθ Μπάτλερ την παρακολουθούσαν, λ.χ., οι πέντε γυναίκες που κατήγγειλαν τον πρώην πρεσβευτή της Βενεζουέλας για συστηματικές σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Θα βελτιωνόταν οπωσδήποτε η «πολιτική ωριμότητά» τους... (Στέφανος Κασιμάτης, kathimerini.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: