27.5.16

ΤΟ ΣΤΟΜΑΤΙΚΟ ΣΕΞ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Το στοματικό σεξ πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο καρκίνου
ygeia.tanea.gr
Οι άνθρωποι που φέρουν τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) στη στοματική κοιλότητα διατρέχουν δραματικά αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Όπως διαπίστωσαν σε μελέτη με εκατοντάδες εθελοντές, όσοι ήταν μολυσμένοι με το ογκογόνο στέλεχος 16 του ιού (HPV16) είχαν 22 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν μέσα στην επόμενη τετραετία ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα του στοματοφάρυγγα.
Το ίδιο στέλεχος ευθύνεται για πολλά από τα κρούσματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας (σ.σ. είναι ένα από τα στελέχη που περιέχει το εμβόλιο για τον HPV που συνιστάται στα κορίτσια).
Αν και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα στοματοφάρυγγα δεν είναι συχνό, τα κρούσματά του αυξάνονται παγκοσμίως τις τελευταίες δεκαετίες και αιτία γι’ αυτό θεωρείται το στοματικό σεξ χωρίς προφυλάξεις, λένε οι ερευνητές.
Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι τέσσερα άλλα στελέχη του ιού HPV (τα γ11, γ12, β1-HPV5 και β2-HPV38) αύξαναν τον κίνδυνο άλλων μορφών καρκίνου της κεφαλής & του τραχήλου, αν και σε μικρότερο βαθμό απ’ ό,τι το HPV16.
Ως καρκίνοι της κεφαλής & του τραχήλου αποκαλούνται οι κακοήθειες του πεπτικού και του αναπνευστικού που αναπτύσσονται από τον λαιμό και πάνω, δηλαδή οι καρκίνοι του στόματος, του φάρυγγα (χωρίζεται στον ρινοφάρυγγα, στοματοφάρυγγα και υποφάρυγγα), του λάρυγγα, των παραρρινίων κόλπων (ιγμορείων), των σιελογόνων αδένων, της μύτης, της γλώσσας κ.λπ.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «JAMA Oncology», πραγματοποίησαν τη μελέτη τους σε 96.650 εθελοντές, οι οποίοι κατά την έναρξή της δεν έπασχαν από καρκίνο. Οι εθελοντές είχαν δώσει δείγματα σιέλου και οι ερευνητές αναζήτησαν σε αυτά τυχόν ίχνη ιών HPV.
Έπειτα από τέσσερα χρόνια παρακολούθησης, είχαν καταγραφεί μεταξύ των εθελοντών 132 κρούσματα καρκίνου της κεφαλής & του τραχήλου.
Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι εθελοντές ήταν κατά την έναρξη της μελέτης μολυσμένοι με τον ιό HPV16, είχαν 22,4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν έως το τέλος της ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα στοματοφάρυγγα.
Αντίστοιχα, η ύπαρξη των στελεχών β1-HPV5, β2-HPV38, γ-11 και γ-12 αύξανε έως και επτά φορές τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του στοματοφάρυγγα, της στοματικής κοιλότητας ή/και του λάρυγγα.
Αν και ο κόσμος παραδοσιακά θεωρεί τους καρκίνους της κεφαλής & του τραχήλου ως νοσήματα που προσβάλλουν καπνιστές και πότες, τα τελευταία χρόνια τα κρούσματά τους αυξάνονται σημαντικά εξαιτίας των ογκογόνων στελεχών του ιού HPV.
Ο HPV έχει εκατοντάδες στελέχη, τα περίπου 15 εκ των οποίων θεωρούνται ογκογόνα. Το πιο συχνό από αυτά είναι το HPV16.
Τη νέα μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Κολέγιο Ιατρικής «Albert Einstein», στη Νέα Υόρκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: