20.4.16

CHEMSEX. ΜΕ ΠΡΟΣΗΜΟ... ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑΣ


Aπό την περυσινή κυκλοφορία του Chemsex, το οποίο ο Guardian περιέγραψε ως "τρομακτικό αλλά αξιόλογο ντοκιμαντέρ", οι τροφοδοτούμενες από τα ναρκωτικά σεξουαλικές πρακτικές κάποιων ομοφυλόφιλων αποτελούν ολοένα και περισσότερο θέμα   ζωηρής συζήτησης, και εντός της gay κοινότητας και στον τύπο. […]
Γιατί εξακολουθούμε βλακωδώς να δημιουργούμε τέτοιες μονόπλευρες και μειωτικές αφηγήσεις για το ομοφυλοφιλικό σεξ; Οι σεξουαλικές συμπεριφορές και οι σεξουαλικότητες δεν είναι δυνατόν να διαχωριστούν από το ευρύτερο πολιτικό τοπίο στο οποίο αναδύονται και πραγματοποιούνται. Επιπλέον, όπως έχουν επιχειρηματολογήσει εδώ και χρόνια οι κοινωνιολόγοι, ιστορικοί και φιλόσοφοι, τουλάχιστον από την εποχή του Φουκώ, η εξουσία πάντα συνυπάρχει με την αντίσταση, και η ηθικότητα με την παρέκκλιση. Η υπέρβαση και η ανάληψη κινδύνων είναι "φυσιολογικές" σε κοινωνίες που ρυθμίζουν την συπεριφορά μέσω κοινωνικών κανόνων. Μέσα από την παραβίαση των ορίων το άτομο επιβεβαιώνει την ατομικότητα του και κατορθώνει να γίνει ο εαυτός του.
Σύμφωνοι, τέτοιου είδους οριακές εμπειρίες φλερτάρουν με τον θάνατο, σε διαφορετικούς βαθμούς φυσικά, υπάρχει η αποδεκτή βουλιμική κατανάλωση αλκοόλ και οι "σκανδαλώδεις" μακρές εμπειρίες κατανάλωσης ναρκωτικών και σεξ άνευ προστασίας. Και πάλι όμως, παρά το παρακινδυνευμένο του πράγματος, πρόκειται για πρακτικές που επιβεβαιώνουν την ζωή και μέσω των οποίων οι συμμετέχοντες επιβεβαιώνουν και αναγνωρίζουν τον εαυτό τους ως μεμονωμένες προσωπικότητες.  […]
Σήμερα, το κυρίαρχο ΛΟΑΤ κίνημα φαίνεται πως ασχολείται περισσότερο με την αφομοίωση του στους υπάρχοντες θεσμούς όπως ο γάμος και ο στρατός, παρά με την αμφισβήτηση της ύπαρξης τους.    
Η άλλη πλευρά της πολιτικής της αφομοίωσης είναι ότι επιδιώκεται εις βάρος της ποικιλομορφίας των αποκλίνουσων σεξουαλικοτήτων, επιθυμιών, ταυτοτήτων και τρόπων ύπαρξης.   Στο πλαίσιο αυτό, ίσως φαντάζει αντιφατικό, αλλά το chemsex αναδύεται ως μορφή αντίστασης. Το chemsex είναι ένας τρόπος επιβίωσης απέναντι στην αφομοίωση. Αν αυτή η "κάθαρση" της ΛΟΑΤ κουλτούρας σημαίνει την καταστροφή της απόκλισης στην ταυτότητα του ατόμου, τότε η ανάληψη κινδύνου μετατρέπεται σε έναν τρόπο ώστε η ταυτότητα αυτή να επιβεβαιωθεί και δοκιμάζονται νέες μορφές ανήκειν εντός της queer κοινότητας, έστω και προσωρινά.  


Ανυπόγραφο άρθρο στην Lifo, στην πραγματικότητα μετάφραση ξένου κειμένου από το pinknews (http://www.pinknews.co.uk/2016/04/12/chemsex-why-is-gay-sex-causing-straight-panic).
Όταν το «Και μη χειρότερα!» στερείται νοήματος. 
(Προφανώς δεν υπάρχει πάτος).


Δεν υπάρχουν σχόλια: