7.12.15

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ

Πρόταση του Συνήγορου του Πολίτη για ρύθμιση που αφορά την επιμέλεια παιδιών στα σύμφωνα συμβίωσης
ΑΠΕ-ΜΠΕ, 7/12/2015 
Πρόταση για ρύθμιση της επιμέλειας των παιδιών σε περιπτώσεις συμφώνου συμβίωσης κατέθεσε στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο Συνήγορος του Πολίτη.
Η πρόταση στοχεύει στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των παιδιών που έχουν γεννηθεί ή υιοθετηθεί πριν ή μετά τη σύναψη συμφώνου συμβίωσης, ιδίως στις περιπτώσεις συμβίωσης ομοφύλων, όπου τα τέκνα δεν είναι δυνατό να καλυφθούν νομικά με άλλο τρόπο.
Ο Συνήγορος σημειώνει ότι υπό τις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, θετά ή φυσικά τέκνα που συμβιούν με ομόφυλο ζεύγος, ανεξάρτητα από τη νομική αναγνώριση του συγκεκριμένου τύπου συμβίωσης, θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν νομικά και πραγματικά προβλήματα από την έλλειψη έννομης σχέσης τους με τον συμβίο ή τη συμβία του νομικού ή φυσικού γονέα τους, καθώς εκείνος (ή εκείνη) δεν θα διαθέτει νομική δυνατότητα να επιληφθεί των συμφερόντων των παιδιών, στο πλαίσιο οποιασδήποτε διαδικασίας. Αντίστοιχο πρόβλημα δεν αντιμετωπίζουν τα φυσικά ή θετά τέκνα ενός εκ των δύο συμβιούντων σε περιπτώσεις συμβίωσης ετεροφύλων, καθώς εκείνοι διαθέτουν τη δυνατότητα, μετά από σύναψη γάμου, να υιοθετήσει ο ένας το τέκνο του άλλου. Προκειμένου να αποφευχθεί ευρύτερη αναδιάταξη του συστήματος του οικογενειακού δικαίου, η οποία θα απαιτούσε συστηματικότερη νομοτεχνική προεργασία, η ανεξάρτητη Αρχή προτείνει επί του παρόντος τη μερική, έστω, κάλυψη του νομοθετικού κενού με ενδιάμεση ρύθμιση όχι στο πεδίο της υιοθεσίας, αλλά σε εκείνο της επιμέλειας. Συγκεκριμένα, προτείνεται η εξής προσθήκη στο άρθρο 11 του νομοσχεδίου και μεταξύ των παραγράφων 1 και 2: «Η επιμέλεια του προσώπου του φυσικού ή θετού τέκνου του ενός μέρους, το οποίο είτε είχε γεννηθεί, αναγνωριστεί ή υιοθετηθεί πριν τη σύναψη του συμφώνου, είτε γεννήθηκε, αναγνωρίστηκε ή υιοθετήθηκε κατά τη διάρκειά του, μπορεί, με δικαστική απόφαση, να ανατεθεί από κοινού και στο άλλο μέρος του συμφώνου, εφόσον ο άλλος γονέας δεν υπάρχει ή δεν έχει τη γονική μέριμνα. Εάν το μέρος του συμφώνου που είναι γονέας αποβιώσει ή παύσει να ασκεί τη γονική μέριμνα ή αδυνατεί να την ασκήσει για νομικούς ή πραγματικούς λόγους, η επιτροπεία μπορεί, με δικαστική απόφαση, να ανατεθεί στο άλλο μέρος του συμφώνου, εφόσον ο άλλος γονέας δεν υπάρχει ή δεν έχει τη γονική μέριμνα».
Μάλιστα, θα ήταν σκόπιμη, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, ανάλογη ρύθμιση και για την επιμέλεια του προσώπου του φυσικού ή θετού τέκνου του ενός από τους συζύγους που συνάπτουν γάμο, εφόσον ο άλλος γονέας του παιδιού δεν υπάρχει ή δεν έχει τη γονική μέριμνα.

Αρκεί να μην ισχύσει το "ουδέν μονιμότερον του προσωρινού". 
Αν βέβαια πραγματοποιηθεί το προσωρινό...


Δεν υπάρχουν σχόλια: