15.9.15

Ο RUFUS WAINWRIGHT ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ


Rufus Wainwright: τα πάθη, οι εμμονές και η «Prima Donna»
Γιώργος Χαρωνίτης (athinorama.gr)
Χαρισματικός τραγουδοποιός, εξαιρετικός performer, ολοκληρωμένος καλλιτέχνης, ενδιαφέρων άνθρωπος που βιώνει τα πάθη του μέσα από τη ζωή και την τέχνη του, ιδιοσυγκρασιακός, με έκδηλες εμμονές στις μουσικές του, ο Rufus Wainwright δίνει μια συναυλία στο Ηρώδειο (15/9 ) με την όπερά του «Prima Donna» και τα τραγούδια του, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Athens Democracy Forum.
Ξεχωρίζει ανάμεσα­ στους τραγουδοποιούς/τραγουδιστές που προέκυψαν στον ευρύτερο ποπ χώρο μέσα στο νέο αιώνα για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι η καθαρή μουσική του καταγωγή: γιος του ζευγαριού των γνωστών καλλιτεχνών της folk σκηνής Loudon Wainwright III και Kate McGarrigle. Αμερικανός ο πρώτος, Καναδή η δεύτερη, σημαντικοί τραγουδιστές, μουσικοί και τραγουδοποιοί αμφότεροι, αν και χώρισαν από νωρίς, πέρασαν ιδιαίτερα κι εξαιρετικά μουσικά και καλλιτεχνικά ταλέντα και ποιότητες στα παιδιά τους, τον Rufus, τη Martha και τη Lucy.
Την παιδική και την εφηβική του ηλικία ο Rufus τις πέρασε κυρίως με τη μητέρα του, μαθαίνοντας μουσική και πιάνο από τα έξι του χρόνια και ζώντας έντονα την εμπειρία των «μπουλουκιών» και της σκηνής, αφού συμμετείχε στις περιοδείες του σχήματος The McGarrigle Sisters & Family (με τις αδερφές Kate και Anna McGarrigle και την αδερφή του Martha ). Κι εκεί, μέσα στην καρδιά της εφηβείας του, βγήκαν πράγματα όπως το ταλέντο στο γράψιμο μουσικής, η παθολογική αγάπη για την όπερα, η ομοφυλοφιλία, οι περιβαλλοντικές ανησυχίες του – όλα αυτά που θα έπαιρναν ­διακριτή θέση μέσα στα επόμενα χρόνια.
Ο Rufus Wainwright βρήκε από νωρίς το δρόμο του στη μουσική κυρίως λόγω του συνθετικού του ταλέντου. Το πρώτο του άλμπουμ, με τίτλο το ονοματεπώνυμό του, βγήκε το 1998 μέσα από επιλογή μερικών δεκάδων τραγουδιών που είχε ήδη ηχογραφήσει. Η πρώτη και κυρίαρχη εντύπωση από το άκουσμά του είναι πως ο Wainwright διαθέτει εμφανώς την ικανότητα να γοητεύει με τη μινιμαλιστική ένταση της μουσικής και της φωνής του και, φυσικά, η εντύπωση αυτή περνάει και στη σχεδόν ομόφωνη και συνολική κριτική του αποδοχή.
Με απανωτές διακρίσεις στα Gay & Lesbian American Music Awards τόσο για το πρώτο όσο και για το επόμενο άλμπουμ του («Poses» ), αλλά με σχετικά περιορισμένη­ εμπορική επιτυχία, ο Rufus είχε να παλέψει με διάφορες εξαρτήσεις και ψυχολογικές φοβίες μέχρι να «ξεκολλήσει» με τα άλμπουμ «Want One» και «Want Two», τα οποία τελικά ενοποιήθηκαν στο διπλό «Want» του 2005. Πρόκειται για εξαιρετικές παραγωγές που του έδωσαν το «κλειδί» για τον κόσμο της ποπ και του άνοιξαν περισσότερο την όρεξη για δημιουργικές εμμονές.
Ακολούθησε το «Release the Stars», το οποίο από απλό σχεδίασμα φωνής και πιάνου κατέληξε να γίνει ένα ιδιαίτερα λουσάτο άλμπουμ, με πολλές συμμετοχές και, κυρίως, πολύ ωραία τραγούδια που προστέθηκαν στην εργογραφία του καλλιτέχνη, παρότι –περιέργως– είναι πολύ πιο γνωστός για τις ερμηνείες του σε τραγούδια των Beatles και του Leonard Cohen!
Μπορεί να μην είναι ακριβώς εμμονή, αλλά ένα στοιχείο του χαρακτήρα του Wainwright η επιθυμία του να ενσαρκώσει μια σταρ μέσα του, που από το 2006 και μετά πήρε τη μορφή της Judy Garland. Δύο χρόνια αργότερα, το 2008, ήρθε το άλμπουμ «Rufus does Judy Garland at Carnegie Hall», μια ακριβής επανεκτέλεση του ιστορικού κονσέρτου της θρυλικής σταρ στον ίδιο χώρο το 1961.
Παράλληλα όμως ασχολήθηκε και με την άλλη του μεγάλη αγάπη, την όπερα. Έγραψε την «Prima donna», ένα έργο φιλόδοξο (με στόρι που δεν είναι απόλυτα fiction ) για το comeback μιας μεγάλης, αλλά παροπλισμένης ντίβας που ερωτεύεται έναν δημοσιογράφο. Η «Prima donna» προγραμματιζόταν αρχικά για τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης, όμως δεν τα βρήκαν κι έτσι η πρεμιέρα έγινε το καλοκαίρι του 2009 στο Palace Theatre του Μάντσεστερ.

Μέχρι σήμερα το έργο αυτό δεν έχει δισκογραφηθεί/βιντεοσκοπηθεί κι εδώ κι ενάμιση χρόνο ο Wainwright έχει απευθυνθεί στη fanbase του μέσω του PledgeMusic για να βρεθούν πόροι για τη δισκογράφησή του. Στο Ηρώδειο θα ακούσουμε αποσπάσματά του με τρεις λυρικούς τραγουδιστές, ενώ παράλληλα θα έχουμε μια «οπτικοποίησή» του με ένα φιλμ με εικόνες της Μαρίας Κάλλας το οποίο έχουν φτιάξει ο Francesco Vezzoli σε συνεργασία με τη φωτογράφο Cindy Sherman. Η συναυλία κορυφώνεται στο δεύτερο μέρος με τον ίδιο τον Rufus Wainwright σε ένα best of από τραγούδια του (αλλά και δια­σκευές ), τα οποία χαρακτηρίζουν τη σημασία του ως σύγχρονου καλλιτέχνη αλλά και ως ανθρώπου που απορρίπτει τις παντός είδους συμβάσεις.
Για την ιστορία, ο Rufus Wainwright έχει μια κόρη με τη Lorca Cohen (κόρη του Leonard ) και είναι παντρεμένος με τον Γερμανό καλλιτεχνικό επιμελητή Jorn Weisbrodt. Δουλεύει σε όλους τους τομείς της τέχνης, τολμάει να κυκλοφορεί boxes με 19 C Ds όπως το «House of Rufus» και, μεταξύ άλλων, γράφει μια δεύτερη όπερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: