18.5.15

ΠΟΛΩΝΙΑ. Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΑΔ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Το 2012 η Γιουλίτα Βόιτσικ έστησε μια καλλιτεχνική κατασκευή στην Πλατεία Ζμπαβισιέλα της Βαρσοβίας. Ένα ουράνιο τόξο, φτιαγμένο από τεχνητά άνθια. Παρόλο που η καλλιτέχνης επανέλαβε πολλές φορές δημόσια ότι το έργο της εκπροσωπούσε την αρμονία και την ανοχή, και όχι ειδικά το κίνημα των ομοφυλοφίλων, η κατασκευή κάηκε τέσσερις φορές, από αγνώστους. Μέχρι που απηυδισμένη έκανε μια άλλη δήλωση: «αν δεν σας αρέσουν οι ομοφυλόφιλοι, τότε το ουράνιο τόξο μου συμβολίζει τον αγώνα και τον σεβασμό».
Η γκέι κοινότητα αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες σε μια τόσο παραδοσιακή χώρα, στενά συνδεδεμένη με τον καθολικισμό – το 86% των πολιτών δηλώνει ότι τελεί πιστά τα θρησκευτικά του καθήκοντα σε σύγκριση με το 45% στην επίσης «πιστή» Ιρλανδία. Όταν οι Πολωνοί προσήλθαν στις κάλπες για να εκλέξουν τον πρόεδρό τους, πρώτος ήρθε αναπάντεχα, ο υπερσυντηρητικός υποψήφιος του εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Τάξη, Αντρέι Ντούντα, που είχε την υποστήριξη της εκκλησίας και θα αντιμετωπίσει στο δεύτερο γύρο τον πρόεδρο Μπροντσλάβ Κομορόφσκι, γόνο αριστοκρατικής οικογένειας.
Κάθε βήμα για την αποδοχή της διαφορετικότητας στην Πολωνία αποκτά πικρή γεύση. Το 2011 εξελέγησαν για πρώτη φορά βουλευτές ένας ομοφυλόφιλος και μια τραβεστί. Τότε ο Λεχ Βαλέσα, πρώην πρόεδρος της χώρας και νομπελίστας, τους ζήτησε να κάτσουν στο τελευταίο έδρανο «ή ακόμα καλύτερα πίσω από μια κολόνα». Τίποτα δεν προμήνυε τότε το μεγάλο φετινό άλμα: ο ίδιος γκέι βουλευτής, ο Ρομπέρ Μπιεντρόν, εξελέγη δήμαρχος της πόλης Σλουπσκ, στα βόρεια της χώρας. Μετά την εκλογή αυτή, άλλοι 20 πολιτικοί της χώρας έκαναν γνωστές της σεξουαλικές τους προτιμήσεις προς το ίδιο φύλο.
Οι διεθνείς σχέσεις παίζουν ρόλο, σε αυτή την αλλαγή της στάσης της πολωνικής κοινωνίας.
Το κίνημα των γκέι θυμίζει στις δημόσιες συζητήσεις την ομοφοβία που επικρατεί στην Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, και αυτό κάνει πολλούς Πολωνούς να αναθεωρούν την στάση τους.
Η επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Βαρσοβίας υποστηρίζει ότι «η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν επηρεάζει μόνο τα τελωνεία. Οι Πολωνοί ταξιδεύουν περισσότερο, βλέπουν νέα πράγματα και αυτό τους κάνει πιο ανεκτικούς».
Όμως, η πανίσχυρη καθολική εκκλησία θεωρεί αυτές τις αλλαγές, ως άμεση πρόκληση στην επιρροή της. Για αυτό τον λόγο, στην προεκλογική εκστρατεία εξέδωσε πολλές ανακοινώσεις όπου προειδοποιεί για την «απώλεια των αξιών» και την «μείωση του αριθμού των γεννήσεων», τονίζοντας ότι η Πολωνία κινδυνεύει.
Της Νατάσας Μπαστέα (tanea.gr)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ένα μικρό δωράκι

http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,tecza-na-zywo-w-tvn24-pl-br-i-tvnwarszawa-pl,121464.html