24.1.15

ΡΩΣΙΑ. Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ "ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΗΘΙΚΗΣ"

Ο Πατριάρχης Κύριλλος καλεί την Κρατική Ντούμα να αντιστέκεται στις ιδέες "της εναλλακτικής ηθικής" 
briefingnews.gr, 23/1/2015

Οι Ρώσοι βουλευτές σήμερα έχουν μια υπόθεση να αντιστέκονται στην κυριαρχούσα στον κόσμο ιδέα της πλήρους ελευθερίας στην επιλογή των ηθικών προσανατολισμών. Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος στην ομιλία του στην Κρατική Ντούμα.
Σε μερικές νέες αρχές του σύγχρονου κόσμου τον οποίο αποκαλούν "μεταχριστιανικό", κατά τη γνώμη του Πατριάρχη, έγκειται "μια προσπάθεια να υποβάλουν στην αναθεώρηση τις αμετάβλητες αρχές που δόθηκαν στον άνθρωπο από το Θεό ". "Κάτι τέτοιο απειλεί με κίνδυνο την ανθρώπινη κοινωνία, επειδή ως αποτέλεσμα χάνονται τα όρια μεταξύ του καλού και του κακού, ενώ η έννοια της δικαιοσύνης ερμηνεύεται σύμφωνα με τις φιλοσοφικές και πολιτικές αρχές που κυριαρχούν την παρούσα στιγμή ", πρόσθεσε.
"Πολλές φορές αυτή ή κοσμοαντίληψη του θέματος της ελευθερίας εισβάλλουν στον τομέα του δικαίου και εισφέρουν εσωτερική ένταση στη νομοθεσία, αφού επηρεάζουν αρνητικά την ηθική ", τόνισε ο Πατριάρχης. "Τα παραδείγματα είναι γνωστά, είναι η νομιμοποίηση των λεγόμενων γάμων μεταξύ των ομοφυλόφιλων, η νομιμοποίηση της ευθανασίας, η εισαγωγή στην κοινωνική ζωή μερικών επικίνδυνων στοιχείων της δικαιοσύνης ", εξήγησε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας.
"Δυστυχώς, αυτές οι ιδέες προβάλλονται και ακόμα και επιβάλλονται στη Ρωσία. Σε μεγάλο βαθμό από την ενεργή στάση των Ρώσων βουλευτών εξαρτάται η ικανότητα της χώρας μας να αντισταθεί μπροστά σε σύγχρονες ψευδοαξίες, επιβλαβείς για την προσωπικότητα και την ανθρώπινη κοινωνία εν γένει ", υπογράμμισε ο Πατριάρχης.
"Αυτοί οι νεωτερισμοί που καθορίζονται από το δίκαιο και συχνά αντιτίθενται όχι μόνο στις ηθικές αξίες, αλλά και στην ανθρώπινη κοινή λογική και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης παίρνουν όλο και περισσότερη διάδοση σε μερικά κράτη ", θεωρεί.
"Η ιδέα της απόλυτης αξιολογικής κυριαρχίας της ελευθερίας στην επιλογή και η άρνηση από την ηθική αρχή έγιναν για το δυτικό πολιτισμό ενός είδους ωρολογιακή βόμβα ", παρατήρησε ο Πατριάρχης, αφού υπενθύμισε ότι οι πρόγονοί μας "υπό την έλξη της ιδέας της ελευθερίας " ήδη έχουν διανύσει την εποχή "της απόλυτης ελευθερίας στην επιλογή χωρίς κάποιες ηθικές αξίες " και γνωρίζουν πού καταλήγει η ιστορία αυτή. "Μια τέτοια κοινωνία γίνεται ασύμφορη ", κατέληξε.
Η νομοθετική πολιτική στον τομέα της οικογένειας, της μητρότητας και των παιδιών πρέπει να προστατεύει το δικαίωμα του παιδιού προς οικογένεια και το δικαίωμα των γονέων για την ανατροφή σύμφωνα με παραδοσιακές ηθικές αξίες, δήλωσε ο Πατριάρχης.
"Αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την οικογένεια και, συνεπώς, για την κοινωνία οι προσπάθειες να περιοριστεί το δικαίωμα του πατέρα και της μητέρας να ανατρέφουν τα παιδιά με βάση την νοοτροπία τους και τις παραδοσιακές ηθικές αξίες ", τόνισε.
"Πολλές φορές τα δικαιώματα των παιδιών τεχνητά αντιπαρατίθενται στα δικαιώματα της οικογένειας και των γονέων. Ταυτόχρονα η φροντίδα για πραγματικά δικαιώματα του παιδιού απαιτεί να γίνει προτεραιότητα η οικογένεια, να καθοριστεί, να αναγνωριστεί και να προστατευτεί το δικαίωμα των γονέων για την ανατροφή των παιδιών ", πρόσθεσε ο Πατριάρχης.
"Το κράτος μπορεί να αναμειγνύεται στην εσωτερική ζωή της οικογένειας μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, όταν τη σωματική και ηθική υγεία του παιδιού απειλεί ένας αποδεδειγμένος κίνδυνος ", τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: