26.11.14

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ GOOGLE



Μια μεγάλη  επιτυχία απέναντι στην «αυθαιρεσία» του Διαδικτύου την έκανε πρόσφατα ο Α.Α. κερδίζοντας τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο.
Ο δημοφιλής ηθοποιός έκανε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της Google ζητώντας να αφαιρεθεί η αυτόματη αναγραφή του χαρακτηρισμού «γκέι» δίπλα στο ονοματεπώνυμό του κατά την αναζήτηση στη μηχανή.
«Στην ιστοσελίδα www.google.com ή www.google.gr, η τοποθέτηση του ονοματεπωνύμου του Α.Α. έχει ως πρώτο αυτόματο αποτέλεσμα την αναγραφή της λέξης “γκέι” δίπλα στο όνομά του. Δηλαδή, η πρώτη πληροφορία που λαμβάνει ο επισκέπτης της ιστοσελίδας όταν πληκτρολογήσει το ονοματεπώνυμο αυτό στη μηχανή αναζήτησης είναι ότι ο Α.Α. είναι ομοφυλόφιλος (…). Η λέξη “γκέι” εμφανίζεται αυτοματοποιημένα με μόνη την αναγραφή του ονόματος του αιτούντος στο “παράθυρο αναζήτησης” της ιστοσελίδας, χωρίς δηλαδή να τοποθετήσει τη λέξη “γκέι” ο επισκέπτης του Διαδικτύου που αναζητά πληροφορίες για τον αιτούντα», αναφέρει η αίτηση που κατατέθηκε το καλοκαίρι.
Μάλιστα, όταν προχωρούσε κάποιος στην αναζήτηση, η Google μετέδιδε τίτλους δημοσιευμάτων με περιεχόμενο σχετικό με τον σεξουαλικό προσανατολισμό του ηθοποιού. «Το πρώτο άρθρο παραπέμπει τον επισκέπτη στο ιστολόγιο “e….blogspot.gr”, αγνώστου διαχειριστή, στο οποίο υπό τον τίτλο “Oι gay άνδρες και γυναίκες της ελληνικής showbiz” εμφανίζεται ένα κείμενο το οποίο (…) αναφέρει φερόμενους ερωτικούς συντρόφους. Για τον αιτούντα αναγράφεται “Ο… με τον Α.Α. είναι ζευγάρι χρόνια τώρα και συγκάτοικοι”. Το δεύτερο άρθρο παραπέμπει τον επισκέπτη στην ιστοσελίδα www.f...gr, αγνώστου διαχειριστή, και υπό τον τίτλο “Α.Α. για τις ερωτικές προτιμήσεις του”. Στο τρίτο άρθρο αναφέρεται το ονοματεπώνυμο του αιτούντος, ο οποίος χαρακτηρίζεται εξυβριστικά και προσβλητικά ως ένας από “όλες τις κρυφές της Ελλάδος” μεταξύ άλλων ονομάτων γνωστών καλλιτεχνών, ενώ σε επόμενο άρθρο, με τίτλο “Κουτσομπολιά επώνυμων gay”, αναπαράγεται η φράση για τον αιτούντα και τον συνάδελφό του».
Αρχικά, ο Α.Α. επιχείρησε να λύσει εξωδίκως το θέμα, ζητώντας από την Google να προβεί αμέσως σε τεχνική επέμβαση στη μηχανή αναζήτησης, για να λάβει την απάντηση της εταιρείας ότι «είναι αναρμόδια» και ότι το αίτημα έπρεπε να υποβληθεί «στη διαδικτυακή υπηρεσία της που εξετάζει τέτοια αιτήματα». Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των δικηγόρων, το ζήτημα παρέμενε άλυτο μέχρι την κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων.
Σημειώνεται ότι η Google αντιμετωπίζει πολύ συχνά τέτοια ζητήματα, ενώ πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την υποχρέωσε να εφαρμόσει το «δικαίωμα στη λήθη», δηλαδή τη διαγραφή δεδομένων χρηστών που έχουν προκύψει στο παρελθόν -ήδη την πρώτη ημέρα εφαρμογής δέχθηκε 12.000 αιτήσεις πολιτών από ολόκληρο τον κόσμο-, ενώ αναμένεται σύντομα και η αναθεώρηση της οδηγίας για την προστασία των δεδομένων που εξέδωσε η Ε.Ε. το 1995.
Στην αίτησή του ο ηθοποιός υποστηρίζει τόσο ότι βλάπτεται η καριέρα του όσο και ότι προκαλούνται προβλήματα ακόμη και στο οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον. «Με τη μετάδοση των ανωτέρω ευαίσθητων δεδομένων δημιουργείται στο διαδικτυακό κοινό η εντύπωση ότι ο πρωταρχικός λόγος για τον οποίον πρέπει να ασχολείται κανείς με τον αιτούντα είναι η ερωτική του ζωή και ο σεξουαλικός προσανατολισμός του, σαν να επρόκειτο για καλλιτέχνη ο οποίος επιδιώκει την πρόκληση και τη δημιουργία σκανδάλων γύρω από το όνομά του (…). Αποτέλεσμα είναι να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο το επαγγελματικό μέλλον του», επισημαίνεται στην αίτηση, η οποία καταλήγει: «Περαιτέρω, όσον αφορά τον προσωπικό, φιλικό και οικογενειακό του κύκλο, ο αιτών δέχεται ερωτήσεις για το εν λόγω αποτέλεσμα στη μηχανή αναζήτησης της καθ’ ης και είναι υποχρεωμένος να απολογείται στο περιβάλλον των οικείων του σχετικά με τη στρεβλή εικόνα που μεταδίδεται από το google.gr σχετικά με τις ατομικές πληροφορίες που τον αφορούν και απασχολούν την κοινή γνώμη».
Τελικά, πριν από την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, η Google προχώρησε σε διόρθωση και απέσυρε τα links των ιστολογίων που ασχολούνται με την προσωπική ζωή του ηθοποιού. (mad.tv)

1 σχόλιο:

gay super hero είπε...

Πάντως από τα σχετικά δημοσιεύματα που κυκλοφορούν σήμερα λείπουν οι χειροπιαστές, ειδησεογραφικές πληροφορίες.

Π.χ. κάποια γράφουν ότι κέρδισε τα ασφαλιστικά μέτρα, κάποιοι άλλοι ότι η google ικανοποίησε το αίτημά του πριν συζητηθούν. Κανείς δεν μας λέει σε ποιο δικαστήριο απευθύνθηκε.

Επίσης η λέξη gay συνεχίζει να εμφανίζεται δίπλα στο όνομά του αν το πατήσεις στο google, και οι σχετικές παραπομπές όχι μόνο δεν εξαφανίστηκαν αλλά έχουν γίνει ακόμα περισσότερες μετά τον θόρυβο που έγινε...