20.8.14

ΟΙ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΥΛΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΤΖΑΜΑΪΚΑ


Ενα αποκαλυπτικό οδοιπορικό για τη ζωή των ομοφυλόφιλων και των τρανσέξουαλ στην Τζαμάικα και συγκεκριμένα στο κεντρικό Κίνγκστον πραγματοποίησε το VICE Βρετανίας, στο οποίο καταδεικνύεται η δυσκολία επιβίωσης σε αυτή τη χώρα ενός μέλους της γκέι κοινότητας.
Οι απειλές κατά της ζωής τους είναι η καθημερινότητα την οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ομοφυλόφιλοι της Τζαμάικας, εκ των οποίων οι περισσότεροι έχουν εκδιωχθεί από τις οικογένειές τους ως μαύρα πρόβατα, καθώς κατατάσσεται στις χώρες με τα υψηλότερα ομοφοβικά ποσοστά. Χαρακτηριστικό είναι πως το 80% του πληθυσμού της Τζαμάικας δηλώνει πως έχει ομοφοβικά αισθήματα. Ενδεικτικό της κατάστασης στη χώρα είναι ότι παρότι η ομοφυλοφιλία δεν θεωρείται πλέον παράνομη, ακόμα είναι σε ισχύ ένας νόμος που έχει τις ρίζες του στην αποικιοκρατία και ορίζει ότι όποιος πιαστεί να κάνει πρωκτικό σεξ αντιμετωπίζει κάθειρξη 10 ετών σε καταναγκαστικά έργα.
Τα μέλη της γκέι κοινότητας εξαναγκάζονται να ζουν σε άθλιες συνθήκες μέσα σε οχετούς ξεροπόταμων, ενώ οι επιθέσεις είναι ένα καθημερινό φαινόμενο.
Εξ αιτίας της τοποθεσίας των «κατοικιών» τους, αυτοχαρακτηρίζονται ως Gully Queens (Βασίλισσες του ξεροπόταμου), καθώς έχουν εκδιωχθεί από τις παράγκες και τα παραπήγματα όπου διέμεναν, όταν οι οικογένειές τους τούς γύρισαν την πλάτη. Οπως αναφέρουν οι ίδιοι αν και κοιμούνται στον ξεροπόταμο, προσπαθούν να κάνουν τη ζωή τους όσο το δυνατόν ομορφότερη. Ωστόσο, υπάρχουν και νύχτες που το κρύο κάνει αδύνατον τον ύπνο τους. Επιπλέον, έτσι, γίνονται εύκολος στόχος για ομοφοβικές επιθέσεις. Οποιοσδήποτε μπορεί να πηδήξει μέσα στις «εκβολές» και να μαχαιρώσει μέλος της κοινότητας.
Διεθνείς ομάδες υπεράσπισης  συχνά φωτογραφίζουν την Τζαμάικα ως την πιο εχθρική χώρα στο Δυτικό Ημισφαίριο για τους ομοφυλόφιλους ή τους τρανσέξουαλ.
Μεταξύ 2009 και 2012, το δίκτυο J-FLAG (Jamaica Forum of Lesbians, All-Sexuals and Gays) κατέγραψε επίσημα 231 ομοφοβικά περιστατικά. Τα περισσότερα αναφέρονται σε κακοποίηση, επιθέσεις και εκδίωξη από τις κατοικίες τους και τις κοινότητες. Αλλα αφορούν σε εκβιασμούς και απειλές και σεξουαλικές επιθέσεις κυρίως εναντίων ομοφυλόφιλων γυναικών.
Μάλιστα, οι ομοφοβικές επιθέσεις είναι τόσο συχνές σε αυτή τη χώρα της Καραϊβικής που γίνονται μέρα -μεσημέρι, ακόμη και από αστυνομικούς. Εκατοντάδες είναι τα περιστατικά που καταγράφονται από κάμερες κινητών και κάνουν τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Το 2012, διαφάνηκε ένα παράθυρο ελπίδας, όταν η υποψήφια πρωθυπουργός Portia Simpson Miller υποσχέθηκε να καταργήσει τον νόμο που απαγορεύει το πρωκτικό σεξ. Ωστόσο, απέτυχε να το ικανοποιήσει τις προεκλογικές της εξαγγελίες, αφότου εκλέχθηκε.
Στο ντοκιμαντέρ του VICE, ένας κάτοικος της κοινότητας αναφέρει στον ρεπόρτερ Christo Geoghegan: «Στον ξεροπόταμο έχουμε ένα δράμα κάθε μέρα. Μας πετούν ακόμη και οξύ και μαχαιρώνουν συνέχεια κόσμο».
(patrasevents.gr, 4/8/2012)



Δεν υπάρχουν σχόλια: