18.6.14

TEL AVIV PRIDE 2014

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έλαβαν μέρος την Παρασκευή στην ετήσια παρέλαση Γκέι Πράιντ (Gay Pride) στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ, μετατρέποντας τη φετινή συγκέντρωση στη μεγαλύτερη εκδήλωση υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.
Το Τελ Αβίβ θεωρείται ένα από τα λίγα μέρη στη Μέση Ανατολή όπου ομόφυλα ζευγάρια νιώθουν την ελευθερία να εκδηλώνουν τα αισθήματά τους δημοσίως, και κατά τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς για ομοφυλόφιλους στην περιοχή.
Επισήμως, ο γάμος μεταξύ ομοφύλων δεν επιτρέπεται στο Ισραήλ, καθώς γενικά δεν υφίσταται ο θεσμός του πολιτικού γάμου, ενώ η εβραϊκή θρησκεία αντιλαμβάνεται την ομοφυλοφιλία ως αμάρτημα.
Ωστόσο, το κράτος αναγνωρίζει γάμους που τελούνται στο εξωτερικό. Παράλληλα, οι ομοφυλόφιλοι υπηρετούν ανοιχτά στις Ένοπλες Δυνάμεις και το κοινοβούλιο. Πολλοί δημοφιλείς καλλιτέχνες είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλοι.
Παρά ταύτα, ακτιβιστές σημειώνουν πως το κράτος οφείλει να κάνει ακόμα πολλά προκειμένου να διασφαλίσει την ισότητα και το σεβασμό για τα δικαιώματα των γκέι. (skai.gr, 13-6-2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια: