9.5.14

ΠΑΚΙΣΤΑΝ. ΚΑΤΑ ΣΥΡΡΟΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ

Πακιστάν: Κατά συρροήν δολοφόνος ομοφυλόφιλων χρησιμοποίησε κοινωνικό δίκτυο για να δελεάσει τα θύματά του 
el.globalvoicesonline.org, 7-5-2014 

Η σύλληψη την προηγούμενη βδομάδα του 28χρονου νοσηλευτή και πατέρα δύο παιδιών, που κατηγορείται ότι νάρκωσε και δολοφόνησε τρεις ομοφυλόφιλους άντρες στη Λαχώρη, αφού είχε επικοινωνήσει μαζί τους μέσω ενός κοινωνικού δικτύου, δεν έφερε ανακούφιση στις κοινότητες ΛΟΑΤ στο Πακιστάν.
Μετά τη σύλληψη, ο ίδιος ομολόγησε τις δολοφονίες, ισχυριζόμενος ότι ήθελε να στείλει ένα μήνυμα για τα κακά της παιδοφιλίας και του έκλυτου σεξ μεταξύ των ομοφυλόφιλων. Ωστόσο, κάποιοι ακτιβιστές φοβούνται ότι ίσως τον χαιρετίσουν ως αντι-ΛΟΑΤ ήρωα.
Η ομοφυλοφιλία είναι ένα περίπλοκο ζήτημα στο Πακιστάν. Το σεξ μεταξύ ομοφυλόφιλων είναι παράνομο και, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει απροκάλυπτα στο στόχαστρο τους ομοφυλόφιλους και σπάνια ορίζει τις μεγάλες φυλακίσεις που επιτρέπονται σύμφωνα με τον νόμο, η ανοχή προς τους “ανοιχτά” ομοφυλόφιλους είναι μικρή.
Σε αυτή την κατά κύριο λόγο μουσουλμανική χώρα, ομοφυλόφιλοι άντρες και γυναίκες αντιμετωπίζουν το κοινωνικό στίγμα, αποδοκιμασία και διακρίσεις σε πολλούς τομείς. Στο Πακιστάν, κάποια μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤ αποδέχονται την ταυτότητά τους και μάχονται για τα δικαιώματά τους. Ωστόσο, πολλοί άντρες επιλέγουν να ζήσουν μια κρυφή ζωή – θέλουν να έχουν μια γυναίκα, παιδιά και κοινωνικό σεβασμό, και, από την άλλη, κάνουν περιστασιακά σεξ με άντρες.
Ο άντρας που κατηγορείται χρησιμοποίησε το αυτοαποκαλούμενο “κοινωνικό δίκτυο ομοφυλόφιλων” Manjam για να επικοινωνήσει με τα θύματά του, σύμφωνα με μια 20λεπτη συνέντευξη που έδωσε στη φυλακή στον τηλεοπτικό σταθμό Samaa TV στα ουρντού, η οποία προκάλεσε οργή στους ακτιβιστές στο διαδίκτυο. Η ιστοσελίδα είναι απαγορευμένη στο Πακιστάν και έχει ανακοινωθεί ότι θα κλείσει τη σελίδα της στο Πακιστάν για τα μη μέλη μέχρι νεωτέρας.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο άντρας ομολόγησε τις δολοφονίες και ισχυρίστηκε ότι στην πέμπτη τάξη τον δελέασε και τον βίασε ένας μεγαλύτερος άντρας.
“Έχω έναν σκοπό, το κακό που εξαπλώνεται στην κοινωνία μας εξαιτίας αυτών των ανθρώπων. Δεν είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι ομοφυλόφιλοι από ανάγκη. Γι’ αυτούς το ομοφυλοφιλικό σεξ είναι τρόπος αναψυχής, είναι άθλημα” είπε.
Συνέχισε, εξηγώντας τα κίνητρά του: “Η κοινωνία μας επικρίνει τέτοιες σχέσεις. Δεν πιστεύω ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι σκουπίδια. Έμπειροι άντρες δελεάζουν νεαρούς, παρουσιάζοντας διαφορετικά κάποια πράγματα, και κατεστρέφουν έτσι τη ζωή τους”.
“Δεν αισθάνεστε άσχημα που σκοτώσατε ανθρώπους; Όχι, καθάρισα τα σκουπίδια που εξαπλώνονται. Αλλά ένιωσα άσχημα για τις οικογένειές τους. Ο τρόπος μου ήταν λάθος. Αλλά ο σκοπός μου είναι σωστός”.
Σε απάντηση στην ομολογία του στον σταθμό Samaa TV, ο Πακιστανός ακτιβιστής δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ Hadi Hossain έγραψε μια ανοιχτή επιστολή στην ιστοσελίδα Scroll.in, λέγοντας ότι η υπόθεση άθελά της έσπασε τη σιωπή στο Πακιστάν για το θέμα της ομοφυλοφιλίας:
Θέλω να απαντήσω σε κάποια πράγματα που είπες στην εκπομπή και που είναι σημαντικά για μένα γιατί είμαι μέρος του “κάχρα” (των σκουπιδιών), της λέξης που χρησιμοποίησες για να περιγράψεις τους ομοφυλόφιλους άντρες.
[...]
Νόμιζες ότι οι πράξεις σου θα δημιουργήσουν το φόβο του θανάτου σε μας. Τα μέλη της κοινότητας πανικοβλήθηκαν. Κάποια διαδικτυακά forum και ομάδες που υπήρχαν διαγράφηκαν. Αλλά ξέχασες την αθάνατη αντοχή μας, που μας παρακινεί από την παιδική μας ηλικία. Υπήρξαμε θύματα τραμπουκισμού, μας έχουν κακοποίησει, χτυπήσει, χλευάσει, σπρώξει, δουλέψει, τιμωρήσει, βιάσει. Σε όλη μας τη ζωή, οι φανατικοί αυτής της κοινωνίας των ετεροφυλικών κανόνων μας λένε ότι πρέπει να αλλάξουμε ή να ζούμε με την ντροπή αυτού που είμαστε, ζούμε με το διαρκή φόβο ότι θα μας ανακαλύψουν και νιώθουμε ένοχοι γι’ αυτό που κάνουμε. Όσα έχουμε αντιμετωπίσει είναι πιο φοβερά από τον θάνατο.
Ένας ανώνυμος blogger κατηγόρησε τον σταθμό Samaa TV ότι, στο πρόγραμμά του, μετέτρεψε τον δολοφόνο σε έναν θρησκευόμενο ήρωα
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ότι ο άνθρωπος που σκότωσε τρεις άλλους ανθρώπους είναι ένα τέρας; Τι είναι χειρότερο από το γεγονός ότι κάνατε ήρωα έναν νεκρόφιλο; Ουάου! Πρέπει να επαινέσω τις προσπάθειές σας που πραγματικά μετατόπισαν τις ευθύνες στα θύματα. Αυτό δεν είναι που σας λέει η κοινωνία; Σαν να έχουμε τους εθνικούς ηγέτες μας και τους ισλαμιστές βαρόνους να απαιτούν, αν μια γυναίκα βιαστεί και δεν μπορεί να φέρει ως μάρτυρες 4 άντρες, να πρέπει να κρατήσει τη σιωπή της ή να πεθάνει!
Ο ρόλος των ΜΜΕ συχνά αμφισβητείται στο Πακιστάν, όταν η συζήτηση αφορά στα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων. Πριν από μερικούς μήνες, ένας δημοσιογράφος της τηλεόρασης εισέβαλε στο σπίτι ενός ζευγαριού κατηγόρησε τον άντρα ότι έχει ομοφυλοφιλική σχέση και τους παρέδωσε στην αστυνομία, ενώ ζήτησε πιο αυστηρούς νόμους για τους ομοφυλόφιλους. Ο δημοσιογράφος του Samaa TV, ωστόσο, δεν επέκρινε λεκτικά την ομοφυλοφιλία κατά τη διάρκεια της συνέντευξης με τον δολοφόνο.
Στο Twitter, η σκηνοθέτης Sana Haq έκανε την παρατήρησή της για τον αντίκτυπο της υπόθεσης:
Το Πακιστάν δεν είναι έτοιμο γι’ αυτή τη συζήτηση, αλλά ιδού, παρόλ’ αυτά, στη μορφή τριών νεκρών ομοφυλόφιλων αντρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: