16.5.14

ΟΙ ΑΝΔΡΙΚΟΙ ΕΡΩΤΕΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΝΔΡΩΝ

Ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Μορίς Μπεζάρ, καθώς και ο Γκουστάβ Φλομπέρ και ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ είναι μερικοί από τους μεγάλους άνδρες, τους οποίους νέο βιβλίο φροντίζει να «βγάλει από την ντουλάπα». Ο Γάλλος ιστορικός Μισέλ Λαριβιέρ συνθέτει το πορτρέτο εξήντα διασημοτήτων μέσα από το πρίσμα της ομοφυλοφιλίας ή της αμφιφιλοφιλίας τους. Το σημείο εκκίνησης του βιβλίου με τίτλο «Οι ανδρικοί έρωτες των μεγάλων ανδρών μας» είναι, όπως εξηγεί ο συγγραφέας, η ομερτά των ιστορικών για τη σεξουαλική ζωή των μεγάλων προσωπικοτήτων της ιστορίας που σε κάποιες περιπτώσεις εκτρέπεται σε παραποίηση στοιχείων, που ήταν επιβεβλημένη από τη λογοκρισία του χριστιανικού μοραλισμού. «Οταν πέθανε ο Μιχαήλ Αγγελος, όλα τα ποιήματα που είχε γράψει για τον εραστή του, τον Τομάζο ντέι Καβαλιέρι, παραποιήθηκαν και στη θέση του αρσενικού γένους μπήκε θηλυκό, ώστε ο κόσμος να πιστεύει ότι ο ποιητής έγραφε σε γυναίκα» αποκαλύπτει ο Λαριβιέρ. 
Ο ιστορικός, όπως αναφέρει στη βιβλιοπαρουσίαση η εφημερίδα «Liberation», ειδικεύεται στη διερεύνηση της ομοφυλοφιλίας στην τέχνη και τη λογοτεχνία, επειδή -όπως εξηγεί- πιστεύει ότι δεν μπορούμε να κατανοήσουμε και να εκτιμήσουμε τα αριστουργήματα αυτών των διανοιών αν ξεχνάμε ότι τα μοντέλα τους δεν απεικονίζονταν μόνο στους πίνακές τους, αλλά ξάπλωναν και στο κρεβάτι τους». Σχολιάζοντας δε την άποψη πολλών ότι αυτή η πτυχή της ζωής των διασήμων έχει να κάνει με την αυστηρά προσωπική τους ζωή, λέει διαφωνώντας ότι η ομοφυλοφιλία δεν άπτεται μόνο της προσωπικής ζωής. (espressonews.gr, 14/5/2014) 

Αυτή η ομερτά των ιστορικών για την σεξουαλική ζωή των ηρώων της ιστορίας συνεχίζει να υπάρχει στα Πανεπιστήμια και στα Μουσεία και επικρίνει τη σχολική εκπαίδευση που αρνείται να μάθει με σωστό τρόπο στους νέους «ότι ένας άνδρας μπορεί να είχε επηρεαστεί από τον έρωτα που ένιωθε για κάποιον ομόφυλό του». 
Ο Λαριβιέρ υπερασπίζεται επίσης την άποψη ότι η ομοφυλοφιλία δεν είχε όρια μόνο στην προσωπική ζωή των μεγάλων πρωταγωνιστών αλλά επηρέαζε και πολιτικές αποφάσεις. Οι απόψεις του στηρίζονται στην αλληλογραφία των προσώπων που εξετάζει. Σε ένα σημείωμά του ο εραστής του Φλομπέρ Alfred Le Poittevin του γράφει: «Σε φιλώ στον Πρίαπο, θα έρθω να σε δω γύρω στη 1, σου σηκώθηκε;» 
Ο Φλομπέρ, σε άλλα γράμματα γράφει για τις περιπέτειες που έζησε στο Κάιρο όπου νεαροί άνδρες του έκαναν μασάζ και σεξ. «Με ρωτάς αν έκανα μπάνια. Ναι, πάνω σε έναν γεροδεμένο νεαρό με ένα τεράστιο φακιόλι που με έκανε να γελάω. Θα το ξανακάνω». (iefimerida.gr)

1 σχόλιο:

Ξενικός είπε...

νάταν μόνο οι "μεγάλοι"!...
Βάλε στα σίγουρα το 1/10 του πληθυσμού, και πάλι λίγο λέμε.
Ξενικός