22.5.14

6 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΟΙ ΓΚΕΪ

6 προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι gay
in2life.gr, 20/5/2014
Η ομοφοβία ζει παντού γύρω μας. Και παρ’ ότι είναι εύκολο για τους πιο «προοδευτικούς» ετεροφυλόφιλους να αναγνωρίσουν το πρόβλημα, δύσκολα αντιλαμβάνονται πώς το γενικό αυτό κλίμα επηρεάζει την καθημερινότητα των gay ατόμων. Το γεγονός ότι εν έτει 2014 οι ομοφυλόφιλοι πολίτες αντιμετωπίζουν όχι απλώς ψυχολογική βία από ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, αλλά και θεσμικές διακρίσεις, καθιστά την Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου, επίκαιρη αλλά δυστυχώς μάλλον ανεπαρκή ως συμβολισμό μπροστά στις καθημερινές αγκυλώσεις στις οποίες σκοντάφτει κάποιος, απλώς επειδή έχει αποδεχθεί την σεξουαλική του ταυτότητα.
Μπορεί λοιπόν τυπικά οι ομοφυλόφιλοι να μην θεωρούνται ψυχασθενείς πλέον, όπως προ ελάχιστων δεκαετιών, αλλά δεν παύουν να ζουν σε έναν κόσμο όπου:
* Δεν υπάρχει σεξουαλική παιδεία Η ενημέρωση των παιδιών για το σεξ, από τον… «πεταλούδο και την πεταλούδα» μέχρι τις σχεδόν μηδαμινές και φυσικά μη θεσμοθετημένες στα ελληνικά σχολεία ώρες Σεξουαλικής Αγωγής, είναι φτιαγμένη έτσι ώστε να φέρνει σε αμηχανία ένα παιδί που συνειδητοποιεί (ή που δεν έχει συνειδητοποιήσει) την ομοφυλοφιλία του όχι απλώς απέναντι στους φίλους του που κάνουν πλάκα επί του θέματος, αλλά και απέναντι στον εαυτό του, που νιώθει «εκτός κανόνα», εκτός ενός συστήματος που ουσιαστικά αρνείται την ύπαρξή του. Έτσι, σχεδόν κάθε ομοφυλόφιλος καλείται να ανακαλύψει μόνος του τα μυστικά της σεξουαλικής ζωής, κάτι που μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνο χωρίς την σωστή πληροφόρηση.
* Δεν παρέχεται επαρκής ενημέρωση για θέματα υγείας Σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες και ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες: Σίγουρα θα έχετε ενημερωθεί παραπάνω από μία φορές και από διαφορετικές πηγές για αυτούς τους κινδύνους της σεξουαλικής ζωής. Κι αυτό γιατί αφορούν τον ετεροφυλόφιλο πληθυσμό, κάτι που αφήνει εκτός των «σημαντικών κεφαλαίων του βιβλίου» τα διαφορετικά προβλήματα υγείας που αφορούν τους gay ανθρώπους. Σωστά, όλοι έχουμε ακούσει ότι οι ομοφυλόφιλοι έχουν έναν λόγο παραπάνω να προφυλάσσονται από τον HIV. Αλλά ξέρατε ότι επιβάλλονται οι συχνότερες κολονοσκοπήσεις, καθώς σύμφωνα με έρευνες οι ομοφυλόφιλοι διατρέχουν 17 φορές περισσότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στην συγκεκριμένη περιοχή; Ή ότι οι ομοφυλόφιλες γυναίκες, θεωρώντας ότι διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αμελούν να εξετάζονται τακτικά και κάνουν κατά μέσο όρο τεστ Παπ δέκα φορές λιγότερες από τον μέσο όρο; Γνωρίζατε επίσης ότι, καθώς δεν παίρνουν αντισυλληπτικά, αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στο στήθος; Μαντέψτε: Δεν τα γνωρίζει ούτε η πλειοψηφία των ομοφυλοφίλων, κι αυτό γιατί δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες της ενημέρωσης. Άλλωστε, σκεφτείτε πως η πλειοψηφία του ιατρικού προσωπικού επίσης αγνοεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες τους – έρευνα στις ΗΠΑ μάλιστα έδειξε πως το 1/3 των σπουδαστών Ιατρικής λαμβάνουν μηδενική πρακτική εκπαίδευση πάνω σε ζητήματα υγείας LGBT ατόμων.
* Δεν μπορούν να γίνουν αιμοδότες Αν κοιτάξετε προσεκτικά το έντυπο που πρέπει να υπογράψετε κάθε φορά που θέλετε να δώσετε αίμα, θα δείτε πως στις προϋποθέσεις συγκαταλέγεται και ότι δεν πρέπει να έχετε συνάψει ούτε μία ομοφυλοφιλική σχέση τα τελευταία 35 χρόνια. Κι όμως, αν είσαι ομοφυλόφιλος και θέλεις να δωρίσεις το αίμα σου εθελοντικά, έχεις δύο επιλογές: Να ανεχτείς αυτό τον προσβλητικό όρο υπογράφοντας κάτι ψευδές και να δώσεις αίμα, είτε να σκύψεις το κεφάλι και να αποχωρήσεις άπραγος. Κι ενώ αυτό συμβαίνει διότι τυπικά οι ομοφυλόφιλοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για μόλυνση από τον HIV, κανείς δεν εγγυάται ότι ένας straight (και ως εκ τούτου πιο αξιόπιστος) αιμοδότης, δεν έχει μολυνθεί από τον ιό.
* Είναι αναγκασμένοι σε ένα συνεχές coming out Αν θεωρούσατε ότι το πρόβλημα της ψυχολογικής πίεσης που νιώθει ένα ομοφυλόφιλο άτομο εξαφανίζεται εφόσον «βγει από την ντουλάπα», τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα από αυτό: Χρειάζεται ένα συνεχές “coming out” κάθε φορά που γνωρίζει κάποιον ή που βρίσκεται σε μια παρέα/περίσταση όπου τίθενται κλισέ ερωτήματα, όπως για παράδειγμα… «έχεις καμιά γκόμενα;», μεταξύ ανδρών. Και ενώ ο ομοφυλόφιλος μπορεί να μην έχει κανένα πρόβλημα να μιλήσει ανοιχτά για την σεξουαλική του ταυτότητα, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την αντίδραση του ατόμου απέναντί του, που αρκετά συχνά είναι ιδιαίτερα άσχημη - ως και σκληρά βίαιη, ακόμη κι από μέλη οργανώσεων... εκλεγμένων στη Βουλή.
* Αντιμετωπίζουν το στερεότυπο που προβάλλεται σαν γενικός κανόνας Με άλλα λόγια, οι ταμπέλες γίνονται… δεύτερο πετσί τους, καθώς πρέπει να ανέχονται την γενική όσο και παλιομοδίτικη εντύπωση που προάγεται από κάθε μέσο πως gay σημαίνει «κραγμένη» που σπάει τον καρπό και τη φωνή, ή πως ομοφυλοφιλία σημαίνει αυτόματα ανηθικότητα και σεξουαλική ορμή προς οποιονδήποτε. Με άλλα λόγια, είναι αναγκασμένοι καθημερινά να αντιμετωπίζουν την άγνοια – την ίδια άγνοια που οφείλεται στην στερεοτυπική χρήση της έννοιας «αντρίκιος» ή της ταύτισης της σεξουαλικής επιλογής με την πισώπλατη μαχαιριά, την "πουστιά" στο καθημερινό λεξιλόγιο.
* Τα ομόφυλα ζευγάρια δεν έχουν ίσα δικαιώματα με τα ετερόφυλα Ένα ετεροφυλόφιλο ζευγάρι νιώθει ερωτευμένο και θέλει να εκφράσει δημόσια τον δεσμό του. Ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι νιώθει ακριβώς το ίδιο πράγμα. Στην πρώτη περίπτωση, η οικογένεια θα γιορτάσει τον γάμο του με τιμές και πανηγύρια, η κοινωνία θα τους αποδεχθεί ως οικογένεια και ο νόμος θα τους δει ως «ένα», προσφέροντάς τους μια σειρά διευκολύνσεων και δικαιωμάτων, από φορολογικές ελαφρύνσεις και ευνοϊκές μεταθέσεις μέχρι κληροδοτήσεις. Στην δεύτερη περίπτωση, όλοι οι παραπάνω «φορείς» δεν αναγνωρίζουν καν την ύπαρξη του ζευγαριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: