4.4.14

ΟΙ GAY ΤΟΥ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΥ

 Οι gay του Λαζόπουλου
Λίλα Σταμπούλογλου (protagon.gr, 30/3/2014)
[…]Παραδόξως, κανείς ποτέ δεν έχει πρόβλημα με τις gay καρικατούρες του Λαζόπουλου. Καρικατούρες που είναι ντυμένες με «ό,τι γελοίο βρήκα το έριξα πάνω μου», που τσιρίζουν σαν να μπήκε μέσα τους το πνεύμα αστείρωτης γάτας σε οίστρο, που σπάνε ανερμάτιστα μέση και καρπό και σε κοιτάζουν με την ηλίθια αφέλεια χαζογκόμενας την ώρα που επιχειρεί να κάνει τσιχλόφουσκα.
Ίσως γιατί, σύμφωνα με την ερμηνεία του πολλά βαρύ, ηθικολόγου, σοβαροφανούς, μέσου Έλληνα, ο οποίος συναντάται παντού και φυσικά έχει θέση και μέσα σε ραδιοτηλεοπτικά συμβούλια και κανάλια, ο ομοφυλόφιλος είναι κάτι κατώτερο. Τον δεχόμαστε λοιπόν μόνο όταν αποτυπώνεται τηλεοπτικά με τέτοιο τρόπο, ώστε να παραμένει διακριτός σε μια κοινωνία που επιμένει να τον δείχνει με το δάχτυλο.
Όχι στις φυσιολογικές εκφάνσεις της ζωής των ομοφυλόφιλων λοιπόν. Όχι στους κανονικούς ανθρώπους με τους φυσιολογικούς χαρακτήρες. Ναι στις φαιδρές, αντιαισθητικές απεικονίσεις τους, οι οποίες σε κάνουν να νιώθεις ανωτερότητα επειδή ανήκεις στο κοινωνικά αποδεκτό -ετεροφυλόφιλο- πρότυπο.
Με άλλα λόγια, ο ελληνικός τηλεοπτικός ομοφυλόφιλος πρέπει να είναι τσίρκουλο για να θρέφει τα ταμπού μας.
Δια ταύτα: παραμένουμε μικροί και ομοφοβικοί Μήτσοι. Μας αξίζει το τσαντίρι μας.

3 σχόλια:

Ξενικός είπε...

ένα από τα θέσφατα της ελληνικής τηλεόρασης είναι να παρουσιάζουν τους ομοφυλόφιλους ως "καρικατούρες". Με τη γελοιοποίηση κάτι ελπίζουν να πετύχουν σε βάρος του κινήματος. Δυστυχώς.
Ξενικός

erva_cidreira είπε...



Κατερίνα Σ.Μ.:
Θα γνωρίζετε βεβαίως ότι τελικά το protagon δεν δημοσίευσε το σχόλιό σας.
Στο βαθμό που το απευθύνετε στο Α.Π. το δημοσιεύω φροντίζοντας να αντιστοιχεί στο τμήμα του άρθρου που αναπαράχθηκε.


Ο/Η Κατερίνα Σ.Μ. είπε...
Επειδή μέσω του Απέναντι Πεζοδρόμιου οδηγήθηκα στο κείμενο του protagon, αντιγράφω το σχόλιο που θα έγραφα με διαφορετική σύνταξη εδώ, αλλά που τελικώς το έκανα πρώτα εκεί, απευθύνοντάς το στην συνεργάτιδά του που το έγραψε.

Κυρία Σταμπούλογλου, μία διόρθωση στο κείμενό σας.

[...]

Όσο για τους "ήρωες" των shows του Λαζόπουλου, πρέπει να έχετε παρατηρήσει ότι με τον ίδιο τρόπο τους παρουσιάζει όλους. Καρικατούρες και οι ετεροφυλόφιλοι - κάγκουρες που κατεβάζουν μπύρες, ρεύονται και ψεκάζουν τους τηλεθεατές με βροντώδες μεθάνιο -, καρικατούρες και οι μεσήλικες, καρικατούρες και οι γυναίκες (υστερικές ξώβυζες στρίγγλες) , καρικατούρες οι αστυνομικοί ( τεμπέληδες, ηλίθιοι), και πάει λέγοντας. Οι εκπομπές του σηκώνουν τηλεοπτική κριτική για όλες τις "κατηγορίες".

Αν θέλετε να γράφετε gay friendly κείμενα (ακόμα και προσπαθώντας να κερδίσετε την συμπάθεια των λοαδ αναγνωστών του protagon) είναι καλό να το κάνετε με όρους πολιτικούς, έτσι που να συμβάλλετε πραγματικά στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση πάνω στα λοαδ ζητήματα. Μην ασχολείστε με τις ευκολίες που παρέχουν οι – κακές έως γελοίες - σατιρικές εκπομπές. Υπάρχουν σοβαρά λοαδ θέματα για να θίξετε, να πληροφορήσετε τους αναγνώστες, να συμβάλλετε στην επίλυσή τους μέσω πίεσης από αυτόν εδώ τον ιστότοπο του Σταύρου Θεοδωράκη. Ειδικώς, μάλιστα, αυτήν την περίοδο που σταμάτησε την δημοσιογραφία και αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Αν και το σχόλιό μου έγινε όταν η συζήτηση είχε λήξει - τότε το είδα μέσω του Α.Π. - το δημοσίευσαν αμέσως και είναι ακόμα στη θέση του. Πρώτο πρώτο, επειδή στο πρόταγκον τα σχόλια εμφανίζονται με φθίνουσα ημερομηνία.

Κατά το πρόσφατο παρελθόν, που σε άλλη τους ανάρτηση, δεν δημοσίευσαν σχόλιό μου, ενημέρωσα την διαχείριση και διόρθωσαν την "παράλειψή" τους.

Κρούσματα λογοκρισίας (και εννοείται σε κόσμια σχόλια που πληρούν τους όρους δημοσίευσης) έχω συναντήσει και σε άλλους δύο μεγάλους ιστότοπους, που κατά τα άλλα αυτοπροβάλλονται ως προοδευτικοί και ως χώροι ελεύθερης έκφρασης απόψεων.