7.4.14

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ. ΛΟΡΔΟΣ ΒΥΡΩΝ

Joseph-Denis Odevaere: Ο Λόρδος Βύρων στο νεκροκρέββατό του
Η σημαντική Ιρλανδέζα συγγραφέας Εντνα Ο' Μπράιεν έγραψε μια βιογραφία του Λόρδου Βύρωνα [«Λόρδος Μπάιρον, οι έρωτές του» (εκδόσεις Μεταίχμιο)], εστιάζοντας στους έρωτές του με γυναίκες και άντρες. Μην ξεχνάμε ότι το τελευταίο μεγάλο πάθος της ζωής του ήταν ένα Ελληνόπουλο, ο Λουκάς.
- Ο Μπάιρον (22/1/1788-19/4/1824*) ερωτεύτηκε με πάθος άλλους άνδρες. Δεν τόλμησε, όμως, ποτέ, αν και ελεύθερο πνεύμα, να το παραδεχθεί δημόσια. Γιατί;
Έντνα Ο’ Μπράϊεν: «Η ομοφυλοφιλία του κράτησε όλη του τη ζωή, δεν ήταν δηλαδή ένα περαστικό επεισόδιο των σχολικών του χρόνων. Δεν ήταν δυνατόν, όμως, να αναφερθεί δημόσια, γιατί εθεωρείτο τότε έγκλημα, για το οποίο θα μπορούσε, όπως και οποιοσδήποτε άλλος, να τιμωρηθεί. Οπως ξέρετε -το γράφω στο βιβλίο μου- ένιωσε τον τελευταίο του μεγάλο έρωτα ενώ βρισκόταν στο Μεσολόγγι, για ένα νεαρό Ελληνόπουλο, τον Λουκά». (enet.gr, 2010)
Διαβάστε επίσης:
Gay Βιβλιογραφία στα ελληνικά: No 497

*7/4/1824 με το νέο ημερολόγιο

1 σχόλιο:

Ξενικός είπε...

το πνεύμα της εποχής του και το αγγλικό περιβάλλον δεν του επέτρεπαν κάποιες δημόσιες παραδοχές. "Έζήσε" όμως τη ζωή του όπως ήθελε, ελεύθερος.
Ξενικός