7.2.14

ΜΠΑΝ ΚΙ-ΜΟΥΝ ΠΡΟΣ ΔΟΕ: ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ

Μπαν Κι-μουν προς ΔΟΕ: «Καταδικάζουμε τη βία κατά των ομοφυλόφιλων» 
tanea.gr, 6/4/2013

Τις διακρίσεις και επιθέσεις κατά ομοφυλόφιλων καταδίκασε ο Μπαν Κι-μουν, στην πρώτη, ιστορική, ομιλία γγ του ΟΗΕ σε σύνοδο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, που έγινε στο Σότσι, μία ημέρα πριν την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.
«Το μίσος κάθε είδους δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα», δήλωσε ο γγ του ΟΗΕ, απευθυνόμενος στα μέλη της ΔΟΕ.
«Πρέπει να υψώσουμε τις φωνές μας κατά των επιθέσεων εναντίον λεσβιών, γκέι, αμφιφυλόφιλων, διεμφυλικών και ερμαφρόδιτων. Πρέπει να εναντιωθούμε στις συλλήψεις, τη φυλάκιση και τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν», είπε ο Μπαν.
Ο γγ του ΟΗΕ ζήτησε επίσης, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν δεσμευτεί στην προώθηση «κοινωνιών ισότητας και ανοχής».
Χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στον ομοφοβικό νόμο της Ρωσίας, που έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών σε όλο τον κόσμο, ο κ. Μπαν τόνισε ότι «πολλοί επαγγελματίες αθλητές, ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι, καταφέρονται εναντίον της προκατάληψης. Γνωρίζω ότι η Παράγραφος 6 του Ολυμπιακού Καταστατικού Χάρτη αναφέρει την αντίθεση της ΔΟΕ σε οποιαδήποτε μορφή διάκρισης», κατέληξε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
Παράλληλα, ο Μπαν Κι-μουν έκανε έκκληση στις αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία, το Σουδάν και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία να τηρήσουν την Ολυμπιακή Εκεχειρία επικαλούμενος τις συγκρούσεις.
Όπως τόνισε, η εκεχειρία θα επιτρέψει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία θα σώσει ζωές στις εμπόλεμες περιοχές και θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για ειρήνη διαρκείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: