4.12.13

TO BE STRAIGT WITH TOU

“To Be Straight With You” 
Γιώτα Δημητρίου (skalatimes.com, 2012 )

Το Verbatim Theatre είναι μια μορφή του θέατρου ντοκουμέντου  κατά το οποίο διεξάγονται συνεντεύξεις με συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων. Το υλικό που συνγκεντρώνεται χρησιμοποιείται ως βάση για την πραγματοποίηση του σεναρίου. Ένα παράδειγμα αυτής της μορφής είναι η παράσταση του DV8 Physical Theatre company “To be Straight with You” (2008). Ήταν μια ποιητική αλλά και τολμηρή εξερεύνηση της ανοχής, της μισαλλοδοξίας, της θρησκεία και της σεξουαλικότητας που συμπεριλάμβανε χορό, κείμενο, ντοκιμαντέρ, ταινίες κινουμένων σχεδίων και προβολές για να δημιουργήσει ένα μοναδικό θεατρικό έργο.
Το σενάριο για την παραγωγή αυτή δημιουργήθηκε με βάση τη διεξαγωγή συνεντεύξης.
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ομάδας Lloyd Newson έκανε συνέντευξη σε 85 άτομα που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο: άνδρες και γυναίκες, ομοφυλόφιλοι, που λόγω των θρησκευτικών και πολιτιστικών πεποιθήσεων της κουλτούρας τους αναγκάστηκαν να εγκαταλέιψουν την πατρίδα τους.
Η εμπνευσή του για τη δημιουργία αυτής της παράστασης προήρθε όταν πήρε μέρος σε ένα Gay Pride March που εκείνη τη χρονιά, πέρασε από μία Αφρο-Καραϊβική γειτονιά του Brixton στο Λονδίνο και του έκανε μέγαλη εντύπωση το επίπεδο της εχθρότητας από τους ντόπιους. Έμεινε έκπληκτος από το γεγονός ότι οι άνθρωποι οι οποίοι αποτελούν μέρος μιας μειονότητας και που πολλοί πρέπει να έχουν βιώσει τον ρατσισμό, ήταν τόσο πρόθυμοι να κρατήσουν μία εχθρική στάση σε μια άλλη μειονότητα, αντί να τους υποστηρίξουν.
Η έρευνα για την παράσταση έδειξε ότι πολλοί άνθρωποι εντός της Αφρο-Καραϊβικής κοινότητας κατέχουν ισχυρές θρησκευτικές πεποιθήσεις, και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός οτι, χρησιμοποιούν θρησκευτικά κείμενα για να δικαιολογήσουν την αρνητική στάση τους απέναντι στην ομοφυλοφιλία. Πολλοί από τους ερωτηθέντες ιδίως από εθνοτικές μειονοτικές ομάδες με ισχυρούς θρησκευτικούς δεσμούς, ζήτησαν η ταυτότητά τους παραμένει κρυφή. Παρά τα μεγάλα μέτρα στο νόμο για την προστασία των ομοφυλόφιλων ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι συνεντεύξεις του DV8 μας έδειξαν πως λεσβίες και ομοφυλόφιλοι άνδρες ακόμα αντιμετωπίζουν λεκτική και σωματική κακοποίηση.
Το DV8 δραματοποίησε πραγματικές ιστορίες από πραγματικούς ανθρώπους, οι οποίες ήταν πολύ συγκινητικές και αρκετά τρομακτικές. Αυτό έγινε με την ελπίδα το κοινό να δημιουργήσει μεγαλύτερη επίγνωση της ζωής πολλών ανθρώπων που κρύβονται κάτω από την επίφαση μιας δήθεν φιλελεύθερης και ανεκτικής κοινωνία


Δεν υπάρχουν σχόλια: