6.11.13

ΗΠΑ. ΤΟ 2013 ΤΟ ΠΙΟ ΘΕΤΙΚΟ ΕΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΥΣ


ΗΠΑ: το 2013 το πιο θετικό έτος για τους ομοφυλόφιλους
agelioforos.gr, 5/10/2013
Στο Μέιν ένα μέλος του Κογκρέσου το οποίο διεκδικεί την έδρα του κυβερνήτη αποκάλυψε πως είναι γκέι. Στη Χαβάη οι νομοθέτες ετοιμάζονται να ψηφίσουν νόμο ο οποίος θα επιτρέπει τους γάμους των ομοφυλόφιλων ζευγαριών. Τέλος στη Γερουσία επτά Ρεπουμπλικάνοι συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς σε μια ιστορική ψηφοφορία βάσει της οποίας απαγορεύεται κάθε είδους διάκριση στον εργασιακό τομέα κατά των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων και των τρανσέξουαλ.
Από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη αυτές οι εξελίξεις που συνέβησαν όλες σε μια μέρα, τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013, δείχνουν το πόσο ιστορικό είναι το 2013 για το κίνημα των ομοφυλόφιλων. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Φρεντ Σάινς, της Εκστρατείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της μεγαλύτερης ομάδας των ομοφυλόφιλων “ο πιο γκέι χρόνος στην ιστορία των γκέι”. Ωστόσο, κάθε μια από τις εξελίξεις αυτές, παρόλο που χαιρετίστηκαν από τους ακτιβιστές, απέδειξαν και το πόσο περίπλοκα και προκλητικά είναι ακόμη τα ζητήματα των γκέι.
Οι Ρεπουμπλικάνοι, για παράδειγμα, όπως αναφέρει το Ασοσιέιτεντ Πρες, είναι απόλυτα διχασμένοι σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα των ομοφυλόφιλων. Κάποιοι θέλουν να γίνουν πιο ανεκτικοί κι έτσι να αυξήσουν και την κομματική τους βάση. Κάποιοι άλλοι πάλι θέλουν να ικανοποιήσουν τη βαθιά συντηρητική και μεγάλη εκλογική βάση κι είναι αρνητικοί τόσο στα δικαιώματα των μοφυλόφιλων όσο και σε άλλα θέματα. Αξίζει να σημειωθεί πως το 40% των Αμερικανών παραμένουν αντίθετοι στη νομιμοποίηση των γάμων των ομοφυλόφιλων.
Ακόμη κι έτσι αρκετοί από τους ομοφυλόφιλους παραμένουν αρνητικοί και σκεφτικοί στο να αποκαλύψουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους. Ο Μάικ Μισό, ο Δημοκρατικός υποψήφιος του Μέιν για τη θέση του κυβερνήτη, παραδέχτηκε πως αποκάλυψε τη σεξουαλικότητά του ενώ είχαν αρχίσει οι ψίθυροι στη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας για το 2014. Στη διάρκεια των έξι θητειών του στη Βουλή των Αντιπροσώπων ποτέ δεν είχε μιλήσει δημόσια για το σεξουαλικό προσανατολισμό του και μάλιστα μίλησε στη μητέρα του για αυτόν μερικές ώρες πριν βγάλει επίσημο ανακοινωθέν.
Και στην Ουάσινγκτον κι ενώ οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων χαιρέτιζαν την υπογραφή από τη Γερουσία του Νόμου που απαγορεύει τις διακρίσεις στον εργασιακό τομέα, ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος το οποίο ελέγχει το σώμα δήλωσε πως δεν ξέρει αν αυτό θα ψηφίσει το νόμο. Εκτιμά δε πως “αυτή η νομοθεσία θα αυξήσει τις επιπόλαιες δίκες και θα κοστίσει σους Αμερικανούς πολίτες θέσεις εργασίας ειδικά σε μικρές επιχειρήσεις”.
Ο Ρίτσαρντ Σοκαρίντες, πρώην σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον στο Λευκό Οίκο σχετικά με τα θέματα των ομοφυλόφιλων είπε πως ήταν στη Γερουσία το 1996 όταν μια άλλη αντίστοιχη νομοθεσία απέτυχε να ψηφιστεί μόλις για μια ψήφο. “Είναι σημαντικό για μένα το γεγονός ότι χρειάστηκε να περάσουν 17 χρόνια για να κατατεθεί ένα τόσο βασικό θέμα όπως οι εργασιακές διακρίσεις” είπε.
Ο τωρινός ομοσπονδιακός νόμος απαγορεύει τις διακρίσεις στη βάση του φύλου, της φυλής και της καταγωγής. Ωστόσο, δεν απαγορεύει στον εργοδότη να απολύσει ή να μη προσλάβει κάποιον αν είναι γκέι, λεσβία, αμφιφυλόφιλος ή τρανσέξουαλ. Ο νέος νόμος θα απαγορεύει τέτοιου είδους διάκριση σε επιχειρήσεις που απασχολούν 15 και πάνω εργαζομένους. Απαιτεί πέραν της θετικής ψήφου της Γερουσίας (στη φωτογραφία ο επικεφαλής της του Δημοκρατικού Κόμματος Χάρι Ράιντ) κι εκείνη της Βουλής των Αντιπροσώπων και θα πιέσει τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να υπογράψει το εν λόγω διάταγμα.
Εικοσιδύο πολιτείες και η περιφέρεια της Ουάσινγκτον έχουν υιοθετήσει νόμους που απαγορεύουν τις εργασιακές διακρίσεις στη βάση της σεξουαλικής προτίμησης ενώ 17 απαγορεύουν αυτή τη διάκριση που βασίζεται στο φύλο.
Η ψήφος του νόμου στη Γερουσία συγκαταλέγεται στις μεγάλες νίκες του κινήματος των ομοφυλόφιλων που σημειώθηκαν το 2013 συμπεριλαμβανομένων και των δύο αποφάσεων του καλοκαιριού στο Ανώτερο Δικαστήριο. Η μια αφορούσε την άρση της απαγόρευσης των γάμων των ομοφυλόφιλων στην Καλιφόρνια και η άλλη την κατάργηση ενός νόμου του 1996 ο οποίος απαγόρευε την ομοσπονδιακή αναγνώριση των γάμων αυτών. Οι γάμοι των ομοφυλόφιλων επιτρέπονται πλέον σε 14 πολιτείες και αυτή την εβδομάδα αναμένεται να κριθεί η τύχη τους στη Χαβάη και το Ιλινόις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: