6.9.13

ΣΕΡΒΙΑ. GAY PRIDE ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ 14 ΠΡΕΣΒΕΙΩΝ - ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Σερβία: «Gay Pride» με την στήριξη 14 πρεσβειών
newpost.gr
, 5/9/2013
Πρεσβείες πολλών ευρωπαϊκών χωρών, του Καναδά και της Αυστραλίας εξέφρασαν τη στήριξή τους στη διεξαγωγή Πορείας Υπερηφάνειας Ομοφυλόφιλων στο Βελιγράδι και κάλεσαν τις σερβικές αρχές να διασφαλίσουν ειρηνικό και ασφαλές κλίμα για τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.
Επιστολή την οποία υπογράφουν εκπρόσωποι 14 πρεσβειών στη Σερβία απεστάλη στον πρωθυπουργό και υπουργό Εσωτερικών της χώρας Ίβιτσα Ντάτσιτς και στο μέλος της οργανωτικής επιτροπής της Πορείας Υπερηφάνειας Ομοφυλόφιλων Γκόραν Μίλετιτς.
Στο μήνυμα που απέστειλαν οι πρέσβεις της Βρετανίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Αυστρίας, της Δανίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Κροατίας, του Βελγίου, του Καναδά και της Αυστραλίας αναφέρεται ότι η οργανωτική επιτροπή της Πορείας Υπερηφάνειας ήδη έχει ζητήσει άδεια για τη διοργάνωση της εκδήλωσης στις 28 Σεπτεμβρίου και εκφράζεται η ελπίδα, οι αρχές της Σερβίας να απαντήσουν στο αίτημα.   
Η πρεσβεία της Γερμανίας στο Βελιγράδι στήριξε, επίσης, τη διοργάνωση της Πορείας Υπερηφάνειας στη σερβική πρωτεύουσα.
Οι υπογράφοντες την επιστολή εκφράζουν τη στήριξή τους στη "γιορτή της διαφορετικότητας» και τονίζουν ότι αξίες, όπως ο πλουραλισμός, η ανεκτικότητα, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, η ισότητα είναι εξαιρετικής σημασίας.
Ο πρώην επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Σερβία Βενσάν Ντεζέρ, τον περασμένο μήνα, εξέφρασε την ελπίδα, η φετινή Πορεία Υπερηφάνειας να διεξαχθεί χωρίς προβλήματα, προειδοποιώντας ότι στη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας με την ΕΕ παρακολουθείται αν εφαρμόζονται στην πραγματική ζωή οι κανόνες που εμποδίζουν τις διακρίσεις με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό.
Η Πορεία Υπερηφάνειας το 2009 απαγορεύθηκε και το 2010 διεξήχθη παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Το 2011 απαγορεύθηκε για λόγους ασφάλειας και το 2012 διοργανώθηκε σε κλειστό χώρο.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε χθες ότι δεν έλαβε ακόμη την επιστολή των 14 πρέσβεων οι οποίοι στηρίζουν τη διοργάνωση της Πορείας Υπερηφάνειας Ομοφυλόφιλων και τόνισε ότι για τη διεξαγωγή της απαιτείται αποτίμηση της κατάστασης ασφάλειας.
«Εμείς δεν ήμασταν ποτέ κατά της διεξαγωγής της Πορείας Υπερηφάνειας, αλλά πρώτα πρέπει να γίνει αποτίμηση της κατάστασης ασφάλειας. Είναι ένα λεπτό ζήτημα καθώς θα έχουμε πιέσεις από την Ευρώπη για τη διεξαγωγή της και κάθε άλλη απόφαση θα ερμηνευθεί ως ανετοιμότητά μας» υπογράμμισε ο κ. Ντάτσιτς.




Δεν υπάρχουν σχόλια: