15.9.13

"ΔΕΙΚΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ" ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΩΝ ΟΡΧΕΩΝ;


«Δείκτης της υγείας» το μέγεθος των όρχεων;
ygeia.tanea.gr, 9/8/2013
Οι άντρες με μεγάλους όρχεις διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν στεφανιαία νόσο, υποστηρίζουν ερευνητές από την Ιταλία.
Είναι επίσης πιθανότερο να νοσηλευθούν με καρδιολογικά προβλήματα και τείνουν να είναι πιο παχείς, να πίνουν περισσότερο αλκοόλ και να έχουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας που πραγματοποίησαν τη σχετική μελέτη πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι το μέγεθος των όρχεων αποτελεί δείκτη της υγείας και ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για την πρόβλεψη του καρδιαγγειακού κινδύνου.
Ωστόσο στο άρθρο τους, που δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση Σεξουαλικής Ιατρικής» (JSM) δεν αποσαφηνίζουν ποιο μέγεθος όρχεων θεωρείται μεγάλο.
«Μολονότι το μέγεθος των όρχεων θεωρείται γενικώς δείκτης της αναπαραγωγικής ικανότητας, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι αυτή η αντικειμενική παράμετρος θα μπορούσε να παράσχει ενδείξεις για την γενικότερη κατάσταση της υγείας και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζιούλια Ραστρέλι.
Και πρόσθεσε ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να αποσαφηνιστούν οι μηχανισμοί με τους οποίους η αύξηση του μεγέθους των όρχεων μεσολαβεί για την αύξηση της συχνότητας σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 2.809 άνδρες, ηλικίας 38 έως 64 ετών, οι οποίοι είχαν απευθυνθεί σε κλινικές σεξουαλικής υγείας.
Οι ερευνητές κατέγραψαν το μέγεθος των όρχεών τους και τα επίπεδα διαφόρων ορμονών στο αίμα τους, ενώ τους παρακολούθησαν επί επτά χρόνια.
Όπως διαπίστωσαν, όσοι από αυτούς είχαν τους μεγαλύτερους όρχεις είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιολογικά προβλήματα στη διάρκεια της μελέτης.
Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε επίσης ότι οι άντρες αυτοί έτειναν να έχουν υψηλότερα επίπεδα ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH), η οποία είναι γνωστό ότι επηρεάζει το μέγεθος των όρχεων αλλά και ότι αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο, όπως σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.
Οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι τους εξέπληξαν τα ευρήματά τους, διότι προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες με μεγάλους όρχεις είναι πιο γόνιμοι - γεγονός το οποίο γενικώς εκλαμβάνεται ως ένδειξη καλής υγείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: