19.9.13

ΠΡΟΣΕΧΩΣ 1. ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ. ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΜΙΑΣ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

 Η αρχή έγινε τον περασμένο Δεκέμβρη με τις «Μελέτες για 17 θέματα» και να που η συλλογή του Ιδρύματος Γ. Τσαρούχη επιστρέφει ξανά, όπως άλλωστε είχε ανακοινωθεί, στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς στο πλαίσιο μιας νέας, ετήσιας αυτή τη φορά, θεματικής παρουσίασης. 
Από τις 26/9 η έκθεση «Γιάννης Τσαρούχης. Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας» μας προσκαλεί να γνωρίσουμε τον κόσμο του ζωγράφου σε μια χρονολογική περιδιάβαση από την παιδική του ηλικία στον Πειραιά έως τα χρόνια της Κηφισιάς. Στόχος είναι μέσα από τα έργα του μεγάλου εικαστικού της γενιάς του ‘30 να αφουγκραστούμε «τι είδε, τι άκουσε, τι τον μάγεψε, ποιους γνώρισε, με ποιους συνεργάστηκε αλλά και πώς τον επηρέασαν οι δάσκαλοί του, όπως ο Κόντογλου, ο Παρθένης και άλλοι σπουδαίοι ζωγράφοι, ο Πικιώνης, ο Βέλμος, η Αγγελική Χατζημιχάλη, η Εύα Πάλμερ-Σικελιανού, η Έλλη Παπαδημητρίου, ο Teriade». 
Η έκθεση, σε επιμέλεια της πρόεδρου του ιδρύματος Νίκης Γρυπάρη και σχεδιασμό της Λίλης Πεζανού, θα παρουσιαστεί σε δύο μέρη με το πρώτο να καλύπτει την περίοδο 1910-1940. Η περιήγηση συμπληρώνεται με φωτογραφίες, κείμενα του καλλιτέχνη, οπτικοακουστικό υλικό από το φιλμ του Δημήτρη Βερνίκου «Σπουδή για ένα πορτρέτο», συνεντεύξεις του Τσαρούχη και εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά. (athinorama.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: