17.7.13

ΚΑΜΕΡΟΥΝ. ΑΓΡΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΑΚΤΙΒΙΣΤΗ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΛΟΑΔ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Φρικτό έγκλημα στην Γιαουντέ Καμερούν: 
Άγρια δολοφονία ακτιβιστή υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων 
protothema.gr, 16/7/2013 
Δολοφονημένος βρέθηκε ο καμερουνέζος δημοσιογράφος και ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων Ερίκ Λεμπεμπέ στην πρωτεύουσα του Καμερούν, Γιαουντέ. 
Σύμφωνα με την οργάνωση Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (HRW), οι δράστες έσπασαν το λαιμό και τα πόδια του, ενώ έκαψαν το πρόσωπο και τα χέρια του με σίδερο! 
Μέχρι στιγμής τα αίτια της δολοφονίας παραμένουν άγνωστα, εντούτοις η στοχοποίηση ακτιβιστών δεν είναι κάτι σπάνιο στην αφρικανική χώρα, καθώς οι εκδηλώσεις ομοφυλοφιλίας είναι παράνομες στο κοινωνικά συντηρητικό Καμερούν. 
«Η αστυνομία δεν πρέπει να παραμείνει αδρανής μέχρι οι δράστες αυτού του ειδεχθούς εγκλήματος να προσαχθούν στη δικαιοσύνη. Ο πρόεδρος Μπίγια πρέπει να σπάσει τη σιωπή για το κύμα ομοφοβικής βίας στο Καμερούν και να καταδικάσει ανοικτά το συγκεκριμένο έγκλημα», είπε η ερευνήτρια του HRW Νίλα Γκόσαλ. 
 Να σημειωθεί πως τη σορό του άτυχου του Ερίκ Λεμπεμπέ ανακάλυψαν φίλοι του, όταν επισκέφθηκαν την οικία του στο Γιαουντέ τη Δευτέρα, καθώς αδυνατούσαν να τον εντοπίσουν στο τηλέφωνο για δύο ημέρες. 
Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί πως τον Δεκέμβριο, εφετείο του Καμερούν επικύρωσε ποινή φυλάκισης 36 μηνών για τον Ροζέ Ζαν Κλοντ Μπεντέ, με γνώμονα την αν
τι-ομοφυλοφιλική νομοθεσία της χώρας. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του άνδρας αυτός καταδικάστηκε αποκλειστικά και μόνο γιατί έγραψε μια ερωτική επιστολή προς έναν άλλο άνδρα. 
Από την άλλη, τον Ιανουάριο εφετείο της χώρας αθώωσε δύο καταδικασθέντες για ομοφυλοφιλικές πράξεις το 2011. 
 Η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη σε πολλές αφρικανικές χώρες. ΗΠΑ και ΕΕ έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένως ότι θα περικόψουν την οικονομική βοήθεια προς χώρες οι οποίες δεν θα αναθεωρήσουν τη σχετική νομοθεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: