24.6.13

"ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ" ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Η εκδοση συμπίπτει χρονικά με το London Gay Pride
«Οδηγό ομοφυλοφιλίας» εκδίδει το Βρετανικό Μουσείο
protothema.gr, 23/06/2013
Ο "Οδηγός Ομοφυλοφιλίας" του Βρετανικού Μουσείου επικεντρώνεται στα στοιχεία ομοφυλοφιλίας που μπορεί κανείς να εντοπίσει στα εκθέματα και στις συλλογές του
Σε μια πρωτότυπη κίνηση, που αναμένεται να προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, προχώρησε το Βρετανικό Μουσικό. Για πρώτη φορά εξέδωσε ιστορικό οδηγό που ασχολείται με την ομοφυλοφιλία σε ισΙΤΙΣτορικό επίπεδο, εξετάζοντάς την κατά το πέρασμα των αιώνων.
Ο οδηγός επικεντρώνεται για την ακρίβεια στα ομοφυλοφιλικά στοιχεία που μπορεί να βρει κανείς στα εκθέματά το Μουσείου.
Ο οδηγός, που συμπίπτει χρονικά με το London Gay Pride, έχει σκοπό να ενημερώσει τους επισκέπτες του μουσείου αλλά και τους λάτρεις της ιστορίας σχετικά με το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας διαχρονικά, προσπαθώντας να προβάλλει άγνωστε πτυχές της αρχαιότητας επάνω στο θέμα, που σήμερα όμως μπορούν να διαπιστωθούν εύκολα από τα ευρήματα.
Με τίτλο «Μια μικρή ομοφυλοφιλική ιστορία» κάνει αναφορά από τους αιγυπτιακούς παπύρους μέχρι τις ερωτικές σκηνές στον κύλικα Γουόρεν και τις φωτογραφίες του Ντέιβιντ Χόκνεϊ.
Από την Αρχαία Ελλάδα και την Αρχαία Ρώμη μέχρι και πιο πρόσφατες ιστορικές καταγραφές, η ομοφυλοφιλία ήταν πάντα παρούσα σε κοινωνικό επίπεδο αλλά με αρκετά διαφορετική μορφή από την σημερινή, όπως αναφέρεται στον οδηγό. Για παράδειγμα, ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός, ήταν γνωστός για την αγάπη του προς το ίδιο φύλο, κάτι που είχε αποτυπωθεί και σε έκθεση που είχε φιλοξενήσει το Βρετανικό Μουσείο το 2008.
«Τα μουσεία πάντα ήταν ένας χώρος κατάλληλος για να σκεφτεί κάποιος τη σεξουαλικότητά του. Εδώ, μπορεί κάποιος να δει ένα γυμνό κορμί στην πιο εξιδανικευμένη μορφή του και να αποφασίσει πώς αυτό επιδρά στη σεξουαλικότητα, το ένστικτο και την επιθυμία του», λέει ο υπεύθυνος του Βρετανικού Μουσείου για τον συγκεκριμένο ιστορικό οδηγό.
«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η ομοφυλοφιλία αποτελεί ένα ζήτημα ελάσσονος ιστορικής σημασίας μέσα στα χρόνια. Κανείς όμως δεν μπορεί να αρνηθεί ότι αποτελεί συγκεκριμένο κομμάτι της ανθρώπινης ιστορίας, σε μια εποχή που η σεξουαλική διαφορετικότητα φαίνεται να απασχολεί έντονα ως κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα», προσθέτει.
«Τα Μουσεία ήταν πάντα πολύ σημαντικοί χώροι για τους ανθρώπους που ήθελαν να ανακαλύψουν τη δική τους σεξουαλική ταυτότητα» γράφει στον οδηγό ο συγγραφέας του Ρίτσαρντ Πάρκινσον.
Και εξηγεί: «Τα περισσότερα Μουσεία έχουν συλλογές από ελληνικά και ρωμαϊκά αγάλματα που δείχνουν πολύ γυμνούς άνδρες. Έτσι, για άνδρες που επιθυμούσαν άλλους άνδρες, αυτοί ήταν κάποιοι από τους λίγους χώρους που μπορούσαν να κοιτάξουν γυμνά ανδρικά κορμιά με έναν τρόπο πολιτισμικά ευυπόληπτο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: