13.11.12

ΜΑΛΑΟΥΪ. ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑΣ

Ψηφοφορία για την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στο Μαλάουι 
zougla.gr, 12-11-2012 
Σε προσωρινή αναστολή των νομικών διατάξεων που ποινικοποιούν την ομοφυλοφιλία προχώρησε το υπουργείο Δικαιοσύνης στο Μαλάουι, εν αναμονή της ψηφοφορίας για το αν θα υπάρξει οριστική κατάργησή τους, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. 
Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης η Αστυνομία δεν θα έχει το δικαίωμα να προχωρά σε συλλήψεις ανθρώπων που εκφράζουν σεξουαλικές προτιμήσεις προς εκπροσώπους του ίδιου φύλου, την ίδια στιγμή που «παγώνει» οποιαδήποτε ακροαματική διαδικασία αφορά σε τέτοιες υποθέσεις. Πρόκειται για μια απόφαση η οποία προκαλεί έκπληξη καθώς στα περισσότερα κράτη της Αφρικής βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ανελέητο κυνήγι των ομοφυλόφιλων, με τους... παραβάτες της σχετικής νομοθεσίας στο Μαλάουι να καταδικάζονται μέχρι και σε φυλάκιση 14 ετών. 
Με ανακοίνωση της η Διεθνής Αμνηστία χαιρέτησε τη συγκεκριμένη απόφαση. Το 2010 το Μαλάουι είχε γίνει πρωτοσέλιδο παγκοσμίως μετά τη σύλληψη δύο ανδρών που αποφάσισαν να παντρευτούν. Οι συλληφθέντες κρίθηκαν ένοχοι για το αδίκημα της ομοφυλοφιλίας και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 14 ετών. 
Ωστόσο, η διεθνής κατακραυγή ήταν τόσο μεγάλη που οι Αρχές αναγκάστηκαν να τους δώσουν αμνηστία. Ο πρόεδρος της χώρας, Joyce Banda, είχε δεσμευτεί πριν από λίγους μήνες να επανεξετάσει το θέμα της ομοφυλοφιλίας σε μια προσπάθεια να συσφίξει τις σχέσεις με τους διεθνείς δωρητές χρημάτων, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από την Ευρώπη. 
 Σημαντικό τμήμα του ετήσιου προϋπολογισμού στο Μαλάουι στηρίζεται σε αυτές τις δωρεές και ενδεχόμενο «ψαλίδι» θα είχε σημαντικές συνέπειες σ’ ένα κράτος όπου το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού πλήττεται από τη φτώχεια, τις αρρώστιες και το AIDS. 
 Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν είχε διστάσει στο πρόσφατο παρελθόν να τα... «χώσει» στον πρόεδρο της Ζιμπάμπουε και σφοδρό πολέμιο της ομοφυλοφιλίας, Robert Mugabe, κατηγορώντας τον για κατάφωρη παραβίαση των ατομικών ελευθεριών. Στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον του βρετανικού Κοινοβουλίου είχε απειλήσει μεταξύ άλλων να αποσύρει τις δωρεές της χώρας του σε αφρικανικά κράτη που δεν αποδέχονται τους ομοφυλόφιλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: