27.3.12

ΑΛΒΑΝΙΑ. ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

Αντιδράσεις για παρέλαση ομοφυλοφίλων στα Τίρανα
newsnow.gr, 23-3-2012
Αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση του Αλβανού υφυπουργού Άμυνας Εκρέμ Σπάχια ο οποίος τάχθηκε κατά της παρέλασης ομοφυλοφίλων στις 17 Μαΐου στα Τίρανα.
Ο Σπάχια δήλωσε σε αλβανική εφημερίδα ότι «ανήκει σε συντηρητικό κόμμα που σέβεται και εκτιμάει τις παραδόσεις ως ανώτερες αξίες του έθνους» και πρόσθεσε «το μόνο που μπορώ να πω είναι να πάρω ένα ξύλο και να τους βαράω».
Η κοινότητα ομοφυλοφίλων της Αλβανίας ανέφερε ότι η δήλωση αυτή αποτελεί σοβαρό πλήγμα για το σύνταγμα της χώρας που απαγορεύει τον κοινωνικό ρατσισμό και ζητάει από τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα να απομακρύνει τον Σπάχια από το αξίωμα του.
Παρέλαση ομοφυλόφιλων, η γνωστή gay parade, θα οργανωθεί για πρώτη φορά στην Αλβανία, στις 17 Μαΐου ανακοίνωσαν εκπρόσωποι της αποκαλούμενης «Ροζ Πρεσβείας» στα Τίρανα.
Εκπρόσωποι της οργάνωσης ομοφυλόφιλων τις Αλβανίας συναντήθηκαν με τον Συνήγορο του Πολίτη και δήλωσαν ότι είναι απαράδεκτη η συμπεριφορά μερίδας της κοινωνίας απέναντι τους και ότι οι κρατικοί φορείς πρέπει να συμβάλλουν στις προσπάθειες των ομοφυλόφιλων να γίνουν δεκτοί και να ενταχθούν στην κοινωνία.

*****

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις και τα σχόλια γύρω από την απόφαση οργανώσεων ομοφυλόφιλων να πραγματοποιήσουν πορεία, υπό τη μορφή Gay Parade, στις 17 Μαΐου στα Τίρανα, με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας κατά της ομοφοβίας. Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα τάχθηκε υπέρ της απόφασης των οργανώσεων, ενώ
καταδίκασε και χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Εκρέμ Σπάχια, ο οποίος είχε δηλώσει ότι θα έπαιρνε κοντάρι και θα χτύπαγε τους ομοφυλόφιλους διαδηλωτές .
«Η Αλβανία είναι ελεύθερη χώρα και κανείς να μην σκεφτεί ότι θα απαγορεύσουμε τις διαδηλώσεις», δήλωσε ο κ. Μπερίσα. Πρόσθεσε, δε, ότι «ο διαφορετικός σεξουαλικός προσανατολισμός είναι μια πραγματικότητα παλιά, από την αρχαιότητα, ανεξαρτήτως της πίστης και των πολιτικών ιδεών».
«Τα Τίρανα είναι πόλη της ανεκτικότητας και η Αλβανία μια χώρα των εγγυημένων ελευθεριών», δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός.
(newsnow.gr, 26/3/2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια: