29.2.12

ΟΥΓΚΑΝΤΑ. ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΟΠΟΥ ΦΥΛΑΚΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΓΚΕΪ

ΚΑΣΑ ΖΑΚΛΙΝ ΝΑΜΠΑΓΚΕΣΕΡΑ
Στη χώρα όπου φυλακίζουν τους γκέι

Του Γιώργου Αγγελόπουλου (tanea.gr, 22/2/2012)
Η Κάσα Ζακλίν Ναμπαγκεσέρα κινδυνεύει στην πατρίδα της, την Ουγκάντα. Ο υπουργός Ηθικής και Ακεραιότητας Σάιμον Λοτόντο ηγήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Εντεμπε επιδρομής της Αστυνομίας εναντίον των γραφείων μιας ένωσης για τα δικαιώματα των γκέι. Διεξαγόταν εκεί ένα συνέδριο και η Ζακλίν ήταν η οργανώτριά του. Οι αστυνομικοί έδιωξαν τους συμμετέχοντες και έψαξαν την ακτιβίστρια για να τη συλλάβουν. Ομως εκείνη κατάφερε να βγει από το κτίριο και να αποφύγει τη σύλληψη. Κρύβεται μετά την επιδρομή, είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο, και φοβάται για την ασφάλειά της, καθώς η εκστρατεία εναντίον των ομοφυλοφίλων βρίσκεται και πάλι σε έξαρση, μετά τον περυσινό άγριο φόνο του ακτιβιστή για τα δικαιώματα των γκέι Ντέηβιντ Κάτο, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στο σπίτι του έξω από τη Καμπάλα.
Τιμημένη με διεθνή βραβεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα - πέρυσι κέρδισε το Βραβείο Martin Ennals -, η Ζακλίν λέει πως οι δυτικές κυβερνήσεις θα πρέπει να επανεξετάσουν την αρωγή που προσφέρουν στην Ουγκάντα, επειδή οι δωρεές τους χρησιμοποιούνται για να περιορίζεται η ελευθερία του συνέρχεσθαι και του λόγου. Ο υπουργός περιγέλασε την ιδέα λέγοντας πως δεν ανησυχεί. «Οι δυτικές κυβερνήσεις θα πρέπει να νοιάζονται για τα συμφέροντά τους και να γνωρίζουν πως η ομοφυλοφιλία είναι μη αφρικανική. Οι άνθρωποι αυτοί (οι ομοφυλόφιλοι) δρουν παρανόμως και αντίθετα προς τον πολιτισμό και αυτό είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο Λοτόντο.
Εξαιτίας της δράσης της, η Ζακλίν, η οποία είναι η ίδια λεσβία, έχει εκδιωχθεί επανειλημμένα από το σπίτι της και τη δουλειά της. Δεν είναι γι' αυτήν ασφαλές να περπατάει στον δρόμο και έχει δεχθεί επιθέσεις και απειλές. Μολονότι συνειδητοποιεί ότι μπορεί να μη δει ποτέ της το μέλλον για το οποίο αγωνίζεται, έχει δηλώσει πως αποτελεί εντούτοις τιμή γι' αυτήν η συμμετοχή της στον αγώνα.
Η νομοθεσία κατά των ομοφυλοφίλων που ισχύει στην Ουγκάντα είχε υιοθετηθεί την εποχή της βρετανικής αποικιοκρατίας. Οι διατάξεις της είχαν όμως αμβλυνθεί και τον Ιανουάριο ένας βουλευτής κατέθεσε και πάλι ένα δρακόντειο νομοσχέδιο κατά των ομοφυλοφίλων, που προβλέπει ποινές κυμαινόμενες από μερικά χρόνια φυλάκισης μέχρι ισόβια κάθειρξη, ακόμη και θάνατο γι' αυτούς που καταδικάζονται ως ομοφυλόφιλοι. «Το Σύνταγμα, ο ποινικός κώδικας και η πολιτισμική αρετή της Ουγκάντας δεν επιτρέπουν την ομοφυλοφιλία, είναι κάτι που προκαλεί βδελυγμία», είχε δηλώσει τις προάλλες ο υπουργός Λοτόντο. «Δεν μπορεί να οργανώνουν συναντήσεις. Ας μείνουν στα σπίτια τους και ας υποφέρουν εκεί την αρρώστια τους. Δεν θα αφήσω πέτρα πάνω σε πέτρα μέχρι να τους νικήσω και να τους κάνω να πάψουν να στρατολογούν νέους ανθρώπους», πρόσθεσε ο υπουργός, ο οποίος ισχυρίζεται πως η κοινότητα των γκέι πληρώνει τους νέους για να ενταχθούν στις τάξεις της…

Δεν υπάρχουν σχόλια: