4.1.12

ΠΕΝΙ ΟΥΟΝΓΚ - ΚΑΪΣΑ ΜΠΕΡΓΚΒΙΣΤ

Πένι Ουόνγκ. Μια ευτυχής υπουργός Οικονομικών

Του Γιώργου Αγγελόπουλου (tanea.gr, 21/12/2011)
Περισσότερο από υπουργό Οικονομικών, θυμίζει έναν πιονιέρο στον αγώνα κατά των διακρίσεων. Η Πένι Ουόνγκ είναι το πρώτο κυβερνητικό στέλεχος στην ιστορία της Αυστραλίας που δήλωσε ανοικτά την ομοφυλοφιλία της και το πρώτο στην ιστορία της χώρας που έχει γεννηθεί στην Ασία. Είναι επίσης η πρώτη υπουργός που απέκτησε παιδί από τη σύντροφό της με τη βοήθεια ενός φίλου της που προσέφερε το σπέρμα του. Ασφαλώς η κοινωνία της Αυστραλίας διακρίνεται για την ανεκτικότητά της. Ενας πολιτικός δεν φοβάται ότι θα γίνει αντικείμενο χλεύης εάν αποκαλύψει τη σεξουαλική του ταυτότητα ή ότι θα ακούσει υποτιμητικά σχόλια στον δρόμο. Και μια γυναίκα που έχει γεννηθεί στη Μαλαισία από κινέζο πατέρα και αυστραλή μητέρα ξέρει ότι τα ασιατικά χαρακτηριστικά της δεν θα γίνουν εμπόδιο στην καριέρα της. Γνωρίζει, επίσης, ότι η καταγωγή της δεν απασχολεί κανέναν πέρα από τους υπαλλήλους του ληξιαρχείου, ότι η γέννησή της εκτός αυστραλιανών συνόρων δεν της στερεί το δικαίωμα να γίνει πολίτης στη χώρα που ζει.
Ακόμη και στη φιλελεύθερη Αυστραλία, όμως, χρειάζεται θάρρος για να υποστηρίξεις αυτού του είδους τις επιλογές - η 43χρονη Πένι Ουόνγκ δείχνει να το έχει. Η γέννηση της Αλεξάνδρας, πριν από δύο ημέρες, συμπίπτει με την απόφαση του Εργατικού Κόμματος να στηρίξει την πρόταση για τη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων που θα τεθεί προς ψήφιση στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο το 2012. Η ηγεσία των Εργατικών κάλεσε τους βουλευτές της να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Αλλά οι διαθέσεις των υπόλοιπων κομμάτων είναι διαφορετικές. Φιλελεύθεροι και Εθνικοί είναι κατά της νομιμοποίησης. Ο διαχωρισμός, ωστόσο, δεν είναι κάθετος αλλά τέμνει οριζόντια πολιτική και κοινωνία. Η αδελφή του υπουργού Εξωτερικών και πρώην πρωθυπουργού Κέβιν Ραντ, Λόρι Ραντ, παραιτήθηκε από το Εργατικό Κόμμα επειδή διαφωνεί με τη νομιμοποίηση των ομοφυλοφίλων. Την ίδια στιγμή, ο αδελφός του συντηρητικού βουλευτή Μπομπ Κάτερ δηλώνει ο ίδιος ομοφυλόφιλος. «Λεσβία και ευτυχισμένη» δήλωσε και η αδελφή του Αντριου Μπολτ, συντηρητικού σχολιαστή που αγωνίζεται κατά της αναγνώρισης των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων.
Σε αυτή τη διαμάχη πήρε εμμέσως θέση και καθολικός αρχιεπίσκοπος. Την ίδια μέρα που η σύντροφος της Πένι Ουόνγκ έφερνε στον κόσμο το παιδί τους, ένα καθολικό σχολείο έκλεινε την πόρτα στο παιδί ενός ζεύγους γυναικών. Ο αρχιεπίσκοπος έδωσε εντολή στη διεύθυνση του εκπαιδευτικού ιδρύματος να δεχθεί το παιδί στους κόλπους του ζητώντας συγγνώμη για την παρανόηση. Για τη θρησκευόμενη υπουργό ήταν μια απόδειξη ότι οι εκπρόσωποι της θρησκείας της - ή τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς - αγκαλιάζουν πλέον και τα άλλοτε «ανώμαλα» τέκνα τους. Η Πιον Ουόνγκ έχει ακόμη έναν σημαντικό λόγο για να είναι ευτυχής: αντίθετα με την ίδια, πολλοί συνάδελφοί της στον υπόλοιπο κόσμο αισθάνονται εξουθενωμένοι.


Η ΚΑΪΣΑ ΜΠΕΡΓΚΒΙΣΤ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ
Είμαι ερωτευμένη με την Κριστίνα
(tanea.gr, 29/12/2011)
Την ομοφυλοφιλική της σχέση αποκάλυψε μία από τις σπουδαιότερες σουηδέζες άλτριες των τελευταίων χρόνων, η Κάισα Μπέργκβιστ. Η τρίτη ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ και κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στον κλειστό στίβο με 2,08 μέτρα, παλαίμαχη αθλήτρια, αποκάλυψε στο ομοφυλοφιλικό περιοδικό «QX» της πατρίδας της, στο τεύχος Ιανουαρίου, ότι διατηρεί μια «φανταστική» σχέση με τη νέα της σύντροφο, την Κριστίνα.
Η Μπέργκβιστ ήταν παντρεμένη με τον σουηδό σκηνοθέτη Μανς Χέρνγκρεν, με τον οποίο μοιραζόταν την ίδια στέγη για τρία χρόνια.
Σύντροφός της τώρα είναι η Κριστίνα, με την οποία, όπως λέει, έχει μια υπέροχη σχέση.
«Είμαστε τρελά ερωτευμένες η μία με την άλλη και έχουμε υπέροχη σχέση. Ποτέ όμως μέχρι τώρα δεν έχουμε μιλήσει γι' αυτό». Η 35χρονη ξανθή καλλονή που αποχώρησε από την ενεργό δράση τις πρώτες ημέρες του 2008 σημείωσε πως δεν μετανιώνει για το παρελθόν της.
«Δεν σκέφτομαι "αχ κακομοίρα μου, ζούσες μέχρι τώρα σε ένα ψέμα και επιτέλους βρήκες τη θέση σου". Νιώθω λεσβία όπως ένιωθα ετεροφυλόφιλη όταν ήμουν με τον άντρα μου», είπε η ευτυχισμένη Κάισα Μπέργκβιστ.
Η σουηδέζα πρώην πρωταθλήτρια τόνισε πως θεωρεί πολύ σημαντικό να αναφερθεί δημόσια στη νέα της σχέση από τη στιγμή που νιώθει ασφαλής η ίδια και η σύντροφός της Κριστίνα γιατί έτσι θα δώσει τέλος στις φήμες.
Ανέφερε ακόμα την πρώτη αντίδραση της μητέρας της όταν της ανακοίνωσε ποια είναι η νέα της σχέση: «Λοιπόν, όλα καλά, αφού επέλεξες να βαδίσεις προς αυτή την κατεύθυνση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: