6.12.11

ΒΛΑΒΕΣ ΣΤΟ ΣΠΕΡΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΠΤΟΠ ME WI-FI

Βλάβες στο σπέρμα από το λάπτοπ με Wi-Fi
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα (ygeia.tanea.gr, 1/12/2011)
Δύσκολη αποδεικνύεται η ψηφιακή εποχή για τους άντρες, εάν πιστέψει κανείς τη νεώτερη μελέτη για το σπέρμα, τα λάπτοπ και τις ασύρματες συνδέσεις.
Σε μελέτη που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «Fertility and Sterility», επιστήμονες από την Αργεντινή περιγράφουν ότι πήραν δείγματα σπέρματος από 29 υγιείς άντρες, έβαλαν μερικές σταγόνες κάτω από ένα λάπτοπ συνδεδεμένο με το Ίντερνετ μέσω Wi-Fi και μετά πάτησαν το power.
Τέσσερις ώρες αργότερα, το σπέρμα είχε πρόβλημα. Το ένα τέταρτο των σπερματοζωαρίων σε όλα τα δείγματα είχαν πάψει να κολυμπούν, σε σύγκριση με το 14% των σπερματοζωαρίων στο περίσσευμα των δειγμάτων το οποίο είχε αφεθεί στον ίδιο χώρο, αλλά μακριά από τον ηλετρονικό υπολογιστή.
Επιπλέον, το 9% των σπερματοζωαρίων κάτω από το λάπτοπ παρουσίαζαν βλάβες στο DNA τους – ποσοστό τριπλάσιο απ’ ό,τι στα δείγματα μακριά από το κομπιούτερ.
Ο υπαίτιος; Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που παρήγαγε η ασύρματη σύνδεση, γράφουν οι ερευνητές από την Κλινική Αναπαραγωγικής Ιατρικής Nascentis, στην Κόρδοβα.
«Τα στοιχεία μας υποδηλώνουν ότι η χρήση ενός λάπτοπ με ασύρματη σύνδεση, το οποίο βρίσκεται τοποθετημένο κοντά στα ανδρικά όργανα αναπαραγωγής, μπορεί να μειώσει την ποιότητα του σπέρματος», γράφουν οι ερευνητές.
Και σημειώνουν πως όταν έλεγξαν τα ενεργοποιημένα λάπτοπ με κλειστή την ασύρματη σύνδεση, η εκπομπή της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ήταν αμελητέα.
Τα ευρήματα αυτά τροφοδοτούν τις ανησυχίες που προξένησαν μερικές προγενέστερες κλινικές μελέτες, οι οποίες έδειξαν λ.χ. πως όταν ένας άντρας γράφει με το λάπτοπ στα γόνατα, αυξάνεται η θερμοκρασία στο όσχεό του σε επίπεδα που μακροπρόθεσμα βλάπτουν το σπέρμα.
Εργαστηριακές μελέτες εξάλλου έχουν συσχετίσει την ακτινοβολία από τα κινητά με την κακή ποιότητα του σπέρματος.

Ο αντίλογος
Ανάμεσα, λοιπόν, στην θερμότητα και στην ακτινοβολία από τις σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές, οι όρχεις δείχνουν νασυνθλίβονται – ή μπορεί και όχι,κατά τον δρα Ρόμπερτ Όατς, ο οποίος κατόρθωσε να αποκτήσει δύο παιδιά παρ’ ό,τι διαθέτει λάπτοπ και iPad.
Ο δρ Όατς είναι πρόεδρος της Εταιρείας Ανδρικής Αναπαραγωγής & Ουρολογίας (SMRU) των ΗΠΑ, και λέει πως δεν πιστεύει ότι τα λάπτοπ αποτελούν μείζονα απειλή για την αναπαραγωγική υγεία.
«Έως τώρα, δεν έχει γίνει μελέτη η οποία να εξέτασε εάν η χρήση του λάπτοπ κατ’ αυτόν τον τρόπο επηρεάζει την δυνατότητα σύλληψης ή την έκβαση της εγκυμοσύνης», λέει. «Τα έως τώρα ευρήματα υποδεικνύουν έναν δυνητικό κίνδυνο, αλλά δεν ξέρουμε εάν είναι και αληθινός».
Αυτό που είναι αληθινό, προσθέτει, είναι πως υπάρχουν άλλοι, τεκμηριωμένοι παράγοντες κινδύνου του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα και η κακή διατροφή, στους οποίους πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους οι άνδρες οι οποίοι μάταια προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί με τη σύντροφό τους

Δεν υπάρχουν σχόλια: