5.10.11

TA ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟ ΠΟΙΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΦΥΛΟΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ


Σοκ προκαλεί η είδηση που κάνει τον γύρο του κόσμου ότι ένα ζευγάρι αλλάζει φύλο στο 11χρονο αγοράκι του! Το πρωτοφανές περιστατικό, που έχει ως πρωταγωνίστριες δύο γυναίκες και ένα αγοράκι το οποίο έχουν υιοθετήσει, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων αφήνοντας άφωνη την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Η υπόθεση εγείρει τεράστια ερωτήματα και έγινε πρώτο θέμα συζήτησης, τόσο μεταξύ επιστημόνων όσο και απλών πολιτών που προσπαθούν να καταλάβουν πώς οι δύο γυναίκες αποφάσισαν να προχωρήσουν στην αλλαγή φύλου του παιδιού σε τόσο μικρή ηλικία. Ξένοι και Ελληνες επιστήμονες θεωρούν πολύ βεβιασμένη αυτή την κίνηση που μπορεί να αποβεί μοιραία για τον ψυχικό κόσμο του παιδιού, αλλά και για το πώς παίρνονται τέτοιες κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του αγοριού στην προεφηβική του ηλικία. Και αν το συγκεκριμένο περιστατικό προκαλεί μεγάλο προβληματισμό, ωστόσο δεν είναι το μοναδικό.
Κάτι αντίστοιχο συνέβη τις προηγούμενες μέρες στην Καλιφόρνια όταν ο 10χρονος Livvy James «εγκατέλειψε» το σχολείο ως αγόρι και επέστρεψε σε αυτό μετά τις καλοκαιρινές διακοπές ως κοπέλα, με τις ευλογίες των γονιών του. Ολοι πλέον περιμένουν με κομμένη την ανάσα να δουν τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει το νέο αυτό φαινόμενο που δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να χτυπήσει και την πόρτα της χώρας.
Η «Espresso» επικοινώνησε με ειδικούς και επιστήμονες και ζήτησε την άποψή τους για το θέμα. Πολλοί από αυτούς μιλούν για λανθασμένη ενέργεια, ενώ τονίζουν ότι αν και το ίδιο το παιδί θέλει να προβεί σε αλλαγή φύλου, θα πρέπει αυτό να γίνει εφόσον για αρκετό καιρό παρακολουθηθεί από γιατρούς και για μεγάλο διάστημα ακολουθήσει αγωγή ψυχοθεραπείας.
Απείλησε να ακρωτηριαστεί
Η απόφαση ενός γκέι ζευγαριού στην πόλη Μπέρκλεϊ των ΗΠΑ να ωθήσει το 11χρονο υιοθεετημένο παιδί του στο να προχωρήσει σε αλλαγή φύλου και να γίνει κορίτσι καθώς, όπως ισχυρίζονται οι ομοφυλόφιλες γυναίκες, ο μικρός Thomas αντιμετωπίζει κρίση σεξουαλικής ταυτότητας, έφερε μεγάλες αντιδράσεις.
Οι θετοί γονείς του, η Pauline Moreno και η Debra Lobel που παντρεύτηκαν το 1990, υπερασπίστηκαν την απόφαση του Thomas, που τώρα αυτοαποκαλείται Tammy, να αρχίσει θεραπεία για αλλαγή φύλου σε τόσο μικρή ηλικία. Το βασικό επιχείρημα του γκέι ζευγαριού είναι ότι τα παιδιά με διαταραχή ταυτότητας φύλου -ή δυσφορία γένους- που αναγκάζονται να αναβάλουν την αλλαγή φύλου στο μέλλον αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας.
Παρά τη μεγάλη κατακραυγή της κοινής γνώμης, η Pauline και η Debra είναι κατηγορηματικές ότι δεν έχουν πιέσει τον 11χρονο στη λήψη της απόφασης να γίνει κορίτσι. Οπως ισχυρίζονται, «ένα από τα πρώτα πράγματα που ο Thomas τους είπε όταν έμαθε τη νοηματική γλώσσα, εξαιτίας προβλήματος που είχε στην επικοινωνία στην ηλικία των τριών ετών, ήταν: “Είμαι ένα κορίτσι”».
Η Pauline λέει ότι ο Thomas ήταν ντροπαλός και δυστυχισμένος ως παιδί και σε ηλικία επτά ετών, αφού απείλησε με αυτο-ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων του, οι ψυχίατροι διέγνωσαν διαταραχή ταυτότητας φύλου. Σύμφωνα με τις δύο γκέι γυναίκες, αυτό το καλοκαίρι το 11χρονο αγόρι άρχισε τη λήψη ενδοφλέβιων ορμονών που θα αναβάλουν την ευρεία ανάπτυξη των ώμων, τη βαθιά χροιά της φωνής και την τριχοφυΐα του προσώπου.
Μέχρι σήμερα, η Pauline και η Debra έχουν δεχθεί αμέτρητες επικρίσεις από τους φίλους και τον κοινωνικό τους περίγυρο: «Ολοι ήταν θυμωμένοι μαζί μας. “Πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό; Μπορεί να καταστραφεί όλη του η ζωή” μας έλεγαν οι γνωστοί μας» αποκάλυψε η Pauline σε δηλώσεις της σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο και ισχυρίστηκε πως μόνος στόχος της ίδιας και της συντρόφου της είναι να βοηθήσουν το μικρό αγόρι να έχει μια ευτυχισμένη ενήλικη ζωή:
«Η όλη ιδέα είναι τώρα να σταματήσουμε να δημιουργούμε ένα τρίτο φύλο που δεν είναι ούτε αγόρι, ούτε κορίτσι, γι' αυτό προχωράμε στην αλλαγή φύλου του παιδιού. Θα μείνει προεφηβικά ως αγόρι, μέχρι να αποφασίσει μόνο του όταν ενηλικιωθεί και να αισθανόμαστε ότι μπορεί να πάρει αυτή την απόφαση για χειρουργική επέμβαση». Οι γονείς του λένε ότι η θεραπεία με αυξητική ορμόνη θα του δώσει χρόνο να καταλάβει αν θέλει την πλήρη μετάβαση προς το γυναικείο φύλο ή να περάσει την εφηβεία ως αγόρι.
«Δημιουργείται στρεβλή εικόνα»
Η υπόθεση του 11χρονου Thomas φέρνει στο φως της επικαιρότητας καυτά ζητήματα που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη και την επιστημονική κοινότητα πολλές φορές στο παρελθόν, τόσο στο εξωτερικό όσο και στη χώρα μας, για την αλλαγή σεξουαλικής ταυτότητας ενός ανήλικου παιδιού και για τις ομογονεϊκές οικογένειες. [...]

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=1&artid=1435123&catID=16

6 σχόλια:

gay super hero είπε...

Μόνο που για την Εσπρέσσο τα ερωτηματικά δεν αφορά την ενδεικνυόμενη ηλικία σε περιπτώσεις φυλομετάβασης αλλά "την αλλαγή σεξουαλικής ταυτόητας ενός παιδιού" και τις "ομογονεϊκές οικογένειες"...

erva_cidreira είπε...

Ωστόσο εδώ έχουμε ένα διαφορετικό κειμενικό περιβάλλον, διαφορετικούς αναγνώστες και η προσέγγιση του θέματος δεν έχει λόγο να συμπίπτει με εκείνη της Εσπρέσσο.

Στο αρχείο του Α.Π. μπορεί κανείς να διαβάσει σχετικές αναρτήσεις:
http://gaynewsingreek.blogspot.com/2009/09/blog-post_25.html
http://gaynewsingreek.blogspot.com/2009/05/1.html

και κυρίως, οπωσδήποτε θα έλεγα:

http://gaynewsingreek.blogspot.com/2009/05/2.html

gay super hero είπε...

Σαφώς. Είναι θέματα που πρέπει να συζητηθούν και δυστυχώς στην Ελλάδα οι μόνοι δημοσιογράφοι που ασχολούνται (με τον τρόπο που ασχολούνται) είναι αυτοί που αναζητούν ..."σκάνδαλα".

erva_cidreira είπε...

Για την ακρίβεια δεν είναι μόνο αυτή η κατηγορία δημοσιογράφων, αλλά και τα διάφορα κουΐρια που νομίζουν ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα βρήκαν πεδίο δόξης λαμπρό.

Ανώνυμος είπε...

καλά τώρα δε νομίζω ότι το παιδακι 11 χρονών είχε πλήρη εικόνα της σεξουαλικότητας του από τέτοια ηλικία, ωστε να θέλει να αλλάξει φύλο έλεοοοοοος. καλό θα είναι να οριστεί μία ηλικία από τους νομοθέτες σε συνεργασία με τους ψυχολόγους μία ηλικία κατάλληλη γι αυτήν την απόφαση. Παρόλα αυτά δε χάλασε κι ο κόσμος να περιμένει μέχρι τα 18.

erva_cidreira είπε...

Κατ’ αρχάς άλλο ο σεξουαλικός προσανατολισμός κι άλλο η ταυτότητα φύλου.
Μετά, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν μιλάμε για «αλλαγή φύλου» αλλά για «αναστολή της ανάπτυξης των δευτερευόντων χαρακτηριστικών του φύλου κατά την εφηβεία» μέχρι μια ηλικία που θα μπορούσε η απόφαση επαναπροσδιορισμού του φύλου να ληφθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια.
Κατά τα άλλα συμφωνώ ότι ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο θα βοηθούσε στο να προστατευθεί η ψυχική και σωματική υγεία του ανήλικου.
Γι’ αυτό όμως χρειάζεται διάλογος με καλή προαίρεση, υπευθυνότητα και συγκεκριμένες απόψεις λαμβάνοντας υπ’ όψη όλες τις παραμέτρους, στις οποίες προσωπικά δεν θεωρώ ότι συμπεριλαμβάνεται το «αν θα χαλάσει ο κόσμος ή όχι», ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές .

Και επαναλαμβάνω, διαβάστε:
http://gaynewsingreek.blogspot.com/2009/05/2.html