6.10.11

Η ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΤΑΤΟΥΑΖ

Η εξαφάνιση του τατουάζ
Η αφαίρεση μπορεί να μην επιτύχει πλήρως, αφήνοντας μια μικρή σκιά ή υποχρωμία στην επιδερμίδα
tovima.gr, 14/09/2011
Το τατουάζ προσδίδει στυλ στους λάτρεις του, αποτελεί ιδιότυπη δήλωση για κάτι ξεχωριστό. Τι γίνεται όμως όταν το ξεχωριστό γίνεται τετριμμένο, και το στυλ παρωχημένο; Αν το έχετε μετανιώσει, και θέλετε να το (τα) σβήσετε, τη λύση δίδουν οι ακτίνες λέιζερ και η πλαστική χειρουργική. Στην περίπτωση που έχετε ζωγραφίσει το κορμί σας, τουτέστιν το έχετε στολίσει με ευμεγέθη και λίαν εντυπωσιακά τατουάζ, τα νέα δεν είναι καλά, για την ακρίβεια είναι… οδυνηρά.
Kαλό είναι να αποφεύγεται το λέιζερ, από άτομα που πάσχουν από ψωρίαση, καθώς και από εγκύους
Αφαίρεση με λέιζερ ή κρυοπηξία
Τα λέιζερ, ουσιαστικά ακτίνες φωτός, καταστρέφουν τους κόκκους της χρωστικής ουσίας του τατουάζ (βρίσκονται κάτω από το δέρμα σε βάθος περίπου ενός χιλιοστού). Οι «κατεστραμμένοι» αυτοί κόκκοι αποβάλλονται εν συνεχεία από τα κύτταρα του αμυντικού μας συστήματος.
Η διαδικασία αφαίρεσης ενός τατουάζ μικρού ή μεσαίου μεγέθους από έναν έμπειρο χειριστή διαρκεί συνήθως 10-20 λεπτά. Αν το μέγεθος του τατουάζ υπερβαίνει τις δύο παλάμες ή τα χρώματα είναι «δύσκολα», τότε η συνεδρία έχει μεγαλύτερη διάρκεια.
Για την ολική αφαίρεση, απαιτούνται περισσότερες από 1-2 συνεδρίες, μεταξύ των οποίων μεσολαβεί διάστημα ενός μήνα.
Για την αφαίρεση μικρών τατουάζ που περιέχουν χρώματα, τα οποία και δυσκολεύουν το λέιζερ, μπορεί κανείς να καταφύγει στη μέθοδο της κρυοπηξίας. Ο δερματολόγος παγώνει με υγρό άζωτο την περιοχή του δέρματος όπου βρίσκεται το τατουάζ, δημιουργώντας μία μικρή φουσκάλα. Έτσι, επιτυγχάνεται, εκτός από την αποβολή των στρωμάτων της επιδερμίδας, και η αποβολή των χρωστικών ουσιών. Δεν χρειάζεται καν τοπική αναισθησία και συνήθως δεν μένει ιδιαίτερο σημάδι.
Ο πόνος
Ο πόνος κυμαίνεται σε ανεκτά επίπεδα, η εφαρμογή του λέιζερ δεν είναι τελείως ανώδυνη. Αν το τατουάζ σας δεν είναι μικρό, και φοβάστε ότι θα λυγίσετε, ρωτήστε τον ειδικό αν μπορείτε να κάνετε χρήση τοπικά, μία ώρα πριν από την επέμβαση, μίας αναισθητικής κρέμας.
Προσοχή, μετά την αφαίρεση
Περιποιηθείτε το δέρμα σας, μετά την αφαίρεση του τατουάζ, με τον τρόπο που θα φροντίζατε μία επιφανειακή πληγή. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η προστασία της περιοχής τις πρώτες 2-3 μέρες, και πάντως μέχρι να δημιουργηθεί καύκαλο. Συνηθίζονται αντισηπτικά βάμματα ή αντιβιοτικές κρέμες, που ανακουφίζουν τον ασθενή, αλλά και προλαμβάνουν τις μολύνσεις, καθώς και αντικολλητικές γάζες, αφού μέχρι τη δημιουργία της «κρούστας» υπάρχει στην πληγή παραγωγή υγρού.
Συνιστάται προστασία από το νερό και τον ήλιο. Ο ήλιος, μάλιστα, καλό είναι να αποφεύγεται για αρκετό καιρό: το καινούργιο δέρμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο.
Aφαίρεση με χειρουργική επέμβαση
Αν το τατουάζ είναι μικρού ή μεσαίου μεγέθους, αφαιρείται το τμήμα του δέρματος στο οποίο βρίσκεται, και στη συνέχεια η πληγή ράβεται, έτσι ώστε να αφήσει το μικρότερο δυνατό σημάδι (μία σχεδόν αδιόρατη γραμμή). Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και διαρκεί περίπου 30-45 λεπτά.
Αν το τατουάζ είναι μεγάλο, η επέμβαση μπορεί να κρατήσει 1-2 ώρες, και υπάρχουν δύο τρόποι να καλυφθεί το έλλειμμα του δέρματος που θα προκύψει : είτε με ελεύθερο δερματικό μόσχευμα, με τη μεταμόσχευση δηλαδή δέρματος που αφαιρείται από άλλο μέρος του σώματος (συνήθως από τους γλουτούς ή τους μηρούς), είτε με διάταση ιστών που προηγείται της επέμβασης.
Ο γιατρός τοποθετεί κάτω από το δέρμα, στην περιοχή γύρω από το τατουάζ, ένα «μπαλονάκι», που φουσκώνει σταδιακά, πολλαπλασιάζοντας τους δερματικούς ιστούς_ διαδικασία που διαρκεί 3-6 εβδομάδες. Όταν στη συνέχεια αφαιρεθεί το τατουάζ, η αποκατάσταση της πληγής θα γίνει με το «πολλαπλασιασμένο» δέρμα του ασθενούς.
Αν το τατουάζ καλύπτει ολόκληρο το σώμα, η διαδικασία γίνεται τμηματικά, αλλά και σταδιακά, με διάστημα 2-3 μηνών μεταξύ των επεμβάσεων, οι οποίες γίνονται συνήθως με γενική αναισθησία_ και άρα απουσία πόνου.
Ζητήστε από τον δερματολόγο ή τον πλαστικό σας, να σας δείξει ασθενών πριν και μετά την αφαίρεση του τατουάζ.
Τι πρέπει να γνωρίζετε
Μπορεί να μην επιτύχει πλήρως η αφαίρεση, να μείνει δηλαδή μια μικρή σκιά ή υποχρωμία στην επιδερμίδα.
Όσο πιο παλιό είναι το τατουάζ, τόσο πιο πιθανό είναι και να φύγει με το λέιζερ. Για τα μονοχρωματικά σκούρα τατουάζ υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες ολικής αφαίρεσης. Πιο εύκολα φεύγει το μαύρο χρώμα, ενώ δύσκολες περιπτώσεις είναι το πράσινο, το μπλε και το κίτρινο. Για την αφαίρεση του κόκκινου χρώματος απαιτείται η χρήση συγκεκριμένου τύπου λέιζερ.
Περιοχές όπως το στέρνο ή ο ώμος είναι δύσκολες για χειρουργική αφαίρεση, υπό την έννοια ότι σε αυτές δεν υπάρχει αρκετό δέρμα για την αποκατάσταση της πληγής.
Τα τατουάζ αφαιρούνται με λέιζερ πιο εύκολα, όταν έχουν γίνει από επαγγελματίες, που πετυχαίνουν ομοιόμορφη κατανομή της χρωστικής κάτω από το δέρμα.
Για την αφαίρεση μεγάλων πολυχρωματικών τατουάζ μπορεί να γίνει συνδυασμός λέιζερ και πλαστικής χειρουργικής. Τα σημεία με το «δύσκολο» χρώμα θα αφαιρεθούν στο χειρουργείο.
Υπάρχουν πιθανότητες μόλυνσης, από την πληγή που σχηματίζεται. Θα πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί στην περιποίησή της. Η αντιβιοτική θεραπεία συμβάλλει στο να μειωθούν αυτές οι πιθανότητες στο ελάχιστο. Όσοι λαμβάνουν κορτιζονούχα φάρμακα θα πρέπει να ξέρουν ότι εμποδίζουν την επούλωση.

1 σχόλιο:

Justo είπε...

Gracias por el vídeo de Lucía Bosè con los sombreros en la película de Antonioni.. ¡me encantó!

Por cierto, de la entrada no puedo decir nada, ejem, porque no entiendo, ahora que las imágenes, sobre todo la segunda, me fascinan.

Un fuerte abrazo