4.8.11

"ΤΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ" ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΣΙΟΛΚΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ


Σε μια οικογενειακή γιορτή ένας άντρας χαστουκίζει ένα ξένο παιδί. Το γεγονός αυτό διχάζει τους παρευρισκομένους. Αλλοι βρίσκουν ελαφρυντικά στην πράξη του και άλλοι απαιτούν την παραδειγματική τιμωρία του ενόχου. Οι απρόβλεπτες συνέπειες αυτού του γεγονότος πάντως θα τους κάνουν όλους να αναθεωρήσουν τις οικογενειακές τους σχέσεις, τις προσδοκίες, τα πιστεύω τους, τις επιθυμίες και τελικά ακόμη και την ίδια τους τη ζωή. Η υπόθεση του μυθιστορήματος του Ελληνοαυστραλού Χρήστου Τσιόλκα «The slap» είναι λίγο πολύ γνωστή, αφού κυκλοφορεί και στη χώρα μας, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.
Το «Χαστούκι» (όπως είναι ο τίτλος στην ελληνική έκδοση) υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα best sellers και -κατά γενική ομολογία κοινού και κριτικών- ένα από τα καλύτερα βιβλία του περσινού καλοκαιριού.
Τρανταχτή απόδειξη αποτελεί φυσικά και το γεγονός ότι μπήκε πανηγυρικά στη λίστα με τις δώδεκα υποψηφιότητες των βραβείων Booker, τα οποία θεωρούνται τα Οσκαρ της λογοτεχνίας. Επειτα απ' όλα αυτά η τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος κρίθηκε από πολλούς αναμενόμενη. Το αυστραλέζικο κανάλι ABC ήταν εκείνο που κατέληξε σε συμφωνία με τον δημοφιλή συγγραφέα και η μίνι σειρά «The slap» είναι πλέον έτοιμη. Την ερχόμενη Πέμπτη, 4 Αυγούστου 2011, θα προβληθούν στο Φεστιβάλ κινηματογράφου της Μελβούρνης τα δύο πρώτα επεισόδια, παρουσία των συντελεστών, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο και ελληνικά κανάλια να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το project που, έτσι κι αλλιώς, έχει έντονο άρωμα Ελλάδας.
Ο Τόνι Αϊερς έβαλε την υπογραφή του στην παραγωγή, ενώ σκηνοθέτησε κιόλας από... κινηματογραφική οπτική γωνία τα δύο πρώτα επεισόδια. Τα υπόλοιπα έξι ανέλαβαν ομοίως σκηνοθέτες με εμπειρία στη μεγάλη οθόνη.
Σε ό,τι αφορά το καστ της σειράς, μερικοί από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της Αυστραλίας δέχτηκαν να παίξουν στο τηλεοπτικό «Χαστούκι». Μεταξύ αυτών ο Τζόναθαν λα Πάλια (τον έχουμε δει στις σειρές «Bones» και «Sopranos»), η Μελίσα Τζορτζ (από τη σειρά «Grey's Anatomy» και το θρίλερ «30 μέρες νύχτα») και ο Ελληνοαυστραλός Αλεξ Δημητριάδης. «Πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία να δημιουργήσουμε πρωτοποριακή, φρέσκια τηλεόραση, μια σειρά γεμάτη ενέργεια, κάτι που δυστυχώς δεν συναντάμε πια στη μικρή οθόνη» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Χρήστος Τσιόλκας, που παρακολούθησε από κοντά τη δημιουργία της μίνι σειράς οκτώ επεισοδίων. «Είμαι ενθουσιασμένος από το ταλέντο και τις ικανότητες των ανθρώπων που ανέλαβαν να πραγματοποιήσουν αυτό το εγχείρημα. Κατά τη γνώμη μου είναι από τους πιο δημιουργικούς καλλιτέχνες στην Αυστραλία αυτή τη στιγμή» συμπλήρωσε ο συγγραφέας. Γεννημένος το 1965 στη Μελβούρνη από γονείς Ελληνες μετανάστες, κατατάχθηκε στους «κλασικούς» συγγραφείς από τους Αυστραλούς κριτικούς μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Νεκρή Ευρώπη», πριν από το «Χαστούκι».
Ο Τσιόλκας μεταφέρει συχνά στα γραφόμενά του αυτοβιογραφικά στοιχεία και προσωπικά βιώματα. Στη «Νεκρή Ευρώπη» πρωταγωνιστής είναι ένας Ελληνας της Μελβούρνης, που εργάζεται ως φωτογράφος και ταξιδεύει στις πρωτεύουσες της Ευρώπης. Μεταξύ αυτών βρίσκεται κάποια στιγμή και στην προολυμπιακή Αθήνα. Εκεί επισκέπτεται τις υποβαθμισμένες περιοχές, συναντά ένα πλήθος μουσουλμάνων μεταναστών και μένει άφωνος από τον κραυγαλέο και ασύδοτο νεοελληνικό νεοπλουτισμό. Η πρεμιέρα της σειράς στο δίκτυο ABC της Αυστραλίας έχει προγραμματιστεί σε τέσσερις μήνες και αναμένεται να... σαρώσει στους πίνακες τηλεθέασης. Εξάλλου και η ειδική προβολή των πρώτων επεισοδίων στο Φεστιβάλ της Μελβούρνης την ερχόμενη Πέμπτη είναι κιόλας sold out.
Ηλίας Μαραβέγιας (Δημοκρατία, 30/7/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια: