6.7.11

Ο ΡΙΚΙ ΜΑΡΤΙΝ "ΕΞΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ"


Ο Ρίκι Μάρτιν «εξομολογείται»
Η διαδρομή από τα παιδικά χρόνια μέχρι την αποκάλυψη της ομοφυλοφιλίας του
Κατερίνα Λυμπεροπούλου (tovima.gr, 5/7/2011)
Την περσινή χρονιά, περίπου μια δεκαετία μετά από ένα όργιο φημών για τη σεξουαλικότητά του, ο Ρίκι Μάρτιν αποφάσισε να ανακοινώσει διαδικτυακά ότι είναι «ένας τυχερός ομοφυλόφιλος άνδρας».
Ο καλλιτέχνης που έκανε το γυναικείο φύλο απ’ άκρη σ’ άκρη του πλανήτη να παραληρεί με το κούνημα των γοφών του φρόντισε να επισφραγίσει τη δήλωση –σοκ με την κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας του «Me», όπου περιέγραψε την ανακούφιση που ένιωσε όταν έκανε τη μεγάλη αποκάλυψη.
«Νιώθω απελευθερωμένος. Νιώθω σε επαφή με τον εαυτό μου», επιβεβαιώνει χαμογελώντας ο λατινοαμερικάνος σταρ στην πρώτη του συνέντευξη σε βρετανική εφημερίδα μετά την ανακοίνωση της ομοφυλοφιλίας του στην εφημερίδα Guardian εν όψει της συναυλίας του την Τρίτη 12 Ιουλίου στο Apollo Hanmersmith του Λονδίνου.
Και ξαφνικά σοβαρεύεται: «Νιώθω τώρα προστατευμένος. Δεν νιώθω μόνος. Διότι μερικές φορές όταν σιωπάς σχετικά με τον εαυτό σου, νιώθεις πολύ μόνος. Και ξαφνικά, βγαίνεις έξω και έχεις όλη αυτή την απίστευτη κοινότητα, την γκέι κοινότητα και τους γκέι φίλους που δεν έχουν να σου δώσουν τίποτα άλλο εκτός από αγάπη. Και φυσικά, μ’ αυτό μου έρχονται δάκρυα στα μάτια διότι, Θεέ μου, εύχομαι ότι ο καθένας που παλεύει τώρα μπορεί να αισθανθεί αυτό που αισθάνομαι καθώς σας μιλώ. Είναι απλά αγάπη που έρχεται από κάθε κατεύθυνση…»
Για όλα χρειάζεται το σωστό timing και στην περίπτωση του Ρίκι Μάρτιν αυτό δεν έφτασε το 2000 όταν η βετεράνος δημοσιογράφος, Μπάρμπαρα Ουόλτερς τον πίεσε να αποκαλύψει την «ιδιαιτερότητά» του σε ένα ειδικό αφιέρωμα για τα ΄Οσκαρ.
«Σιχαίνομαι όταν κάποιοι προσπάθησαν να με πιέσουν τις στιγμές που δεν ήμουν έτοιμος», αναφέρει. «Ήταν επώδυνο και με απώθησε από το να το κάνω».
Στα 39 του χρόνια είχε ήδη περάσει πολύ καιρό προσπαθώντας να κατανοήσει και να ελέγξει τη σεξουαλικότητά του. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, αν είχε ξοδέψει το ένα τέταρτο αυτού του χρόνου μπροστά από ένα πιάνο θα ήταν ο πιο ταλαντούχος πιανίστας της γενιάς του. «Είχα τις “στιγμές” μου (με τους άντρες) αλλά έλεγα, εντάξει είμαι μπαϊσέξουαλ…», εκμυστηρεύεται στη συνέντευξη.
Τα παιδικά χρόνια του Ρίκι Μάρτιν, ιδιαίτερα τα χρόνια στην εφηβική μπάντα Menudo θα είχαν μπερδέψει ακόμα κι ένα φυσιολογικό παιδί.
Μεγάλωσε στο Πουέρτο Ρίκο, το μοναδικό παιδί του ψυχολόγου Ενρίκε Μάρτιν και της λογίστριας Νερέιντα Μοράλες οι οποίοι παρ’ ότι χώρισαν όταν εκείνος ήταν δύο ετών κι έκαναν κι άλλα παιδιά με άλλους συντρόφους, τον υπεραγαπούσαν.
Σε ηλικία μόλις τριών ετών συνειδητοποίησε ότι τον έλκυαν άτομα του ιδίου φύλου. «Και τότε σκεφτόμουν ότι δεν πρέπει να το αισθάνομαι αυτό, αλλά ήταν πολύ δυνατό», λέει καθ’ ότι ανατράφηκε με τις αυστηρές προσταγές της Καθολικής εκκλησίας.
«Δυστυχώς, σύμφωνα με την πίστη μου αυτό που αισθανόμουν ήταν διαβολικό και πάλευα», λέει. Σε ηλικία 10 ετών στις αρχές των ‘80’ς, ο Ρίκι Μάρτιν δεν ήθελε τίποτα άλλο από το να γίνει μέλος της μπάντας Menudo. Πράγμα το οποίο έγινε όταν έφτασε τα 12. Από εδώ και πέρα η δουλειά του θα ήταν να σαγηνεύει τα κορίτσια.
Έγινε σταρ και σύμβολο του σεξ σε πολύ μικρή ηλικία. Μόλις 13 ετών ταξίδευε τον κόσμο με ιδιωτικά τζετ, είχε την προσοχή του τύπου και όποιο κορίτσι ήθελε στα πόδια του. Στα 18 του χρόνια υπέγραψε ένα συμβόλαιο με τη Sony Music και ξεκίνησε να ηχογραφεί ισπανόφωνα άλμπουμ.
Η μεγάλη επιτυχία ήρθε στο τέλος του 1990 με τον ύμνο του «La Copa de la Vita» στο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA του 1998 φτάνοντας το νούμερο ένα σε περισσότερες από 60 χώρες. Αποτέλεσμα, το 1999 ο Ρίκι Μάρτιν να κάνει ντουέτο στα Γκράμι με την Μαντόνα, αλλά η πίεση της δουλειάς και οι φήμες που άρχισαν να κυκλοφορούν σε σχέση με τις σεξουαλικές του προτιμήσεις τον ανάγκασαν να ακυρώσει μια συναυλία του στο Μπουένος ΄Αίρες, ενώ ταυτόχρονα τον «έκλεισαν» στο σπίτι του το 2000.
Κατάθλιψη; «Μάλλον επανάσταση», απαντά ο Ρίκι Μάρτιν. «Ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που δεν είχα να κάνω με συγκεκριμένο πρόγραμμα».
Παρ’ όλα αυτά ο Ρίκι Μάρτιν συνέχισε να ηχογραφεί ισπανόφωνα αλλά και αγγλόφωνα άλμπουμ, αλλά παράλληλα είχε αρχίσει να σκέφτεται την οικογένεια. Βρήκε δότρια ωαρίων και παρένθετη μητέρα και «έφερε στον κόσμο» τα δίδυμα Ματέο και Βαλεντίνο το 2008.
Σκέφτεται καθόλου και τρίτο παιδί; Θα ήθελε «ένα κορίτσι για τον μπαμπά», απαντά. Ήταν η πατρότητα που τελικά έλυσε το στόμα του Ρίκι Μάρτιν. Εμφανίστηκε πέρσι στο τηλεοπτικό σόου της ΄Οπρα Γουίνφρεϊ για να αναφέρει ότι δεν θέλει η οικογένειά του να βασίζεται στα ψέματα. Και είπε την αλήθεια…
Σήμερα διατηρεί δεσμό εδώ και τέσσερα χρόνια με έναν χρηματιστή, τον Κάρλος. Σκέφτονται, άραγε, το γάμο; «Όχι ακόμα. Όταν έρθει η ώρα. Λατρεύω την προοπτική να παντρευτούμε στη γη μου (το Πουέρτο Ρίκο), αλλά δυστυχώς αυτό δεν αποτελεί για μας πιθανότητα ακόμα, το θεωρώ γελοίο».
Τι κι αν η καριέρα του είναι μάλλον αδύνατο να επιστρέψει στο παραλήρημα του τέλους του ’90; Μόλις κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο το άλμπουμ με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, βρίσκεται κατά τη διάρκεια περιοδείας που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους και έχει σήμερα 3 εκατομμύρια οπαδούς στο Twitter.

Δεν υπάρχουν σχόλια: