10.4.11

TO NHMA


ΤΟ ΝΗΜΑ
Παραγωγή: Γαλλία - Βέλγιο - Τυνησία
Σκηνοθεσία: Μεχντί Μπεν Ατιά
Πρωταγωνιστούν: Κλαούντια Καρντινάλε, Σαλίμ Κεσιούς, Αντονίν Σταχλί, Ανισά Μπεντιρί
Μετά από τον θάνατο του πατέρα του, ο τριαντάχρονος Μαλίκ επιστρέφει στην Τυνησία. Θα πρέπει να μείνει ξανά μαζί με τη μητέρα του. Θα ήθελε να της πει πως του αρέσουν οι άντρες, όμως δεν τα καταφέρνει και πνίγεται μέσα στα ψέματα που αναγκάζεται να λέει. Ομως όταν γνωρίζεται με τον Μπιλάλ, τα πάντα γίνονται δυνατά: ο νεαρός αρχιτέκτονας, ο εραστής του και η μητέρα του απελευθερώνονται, αψηφούν τις απαγορεύσεις για να απολαύσουν όσο μπορούν περισσότερο τη ζωή. Μέσα στη θέρμη του καλοκαιριού της Τυνησίας, καθένας τους θα αγγίξει με τα χέρια του την ευτυχία που καρτερούσε για πολύ καιρό. (clickatlife.gr)

Στο «Νήμα», η Καρντινάλε ενσαρκώνει τη μητέρα ενός Τυνήσιου που επιστρέφει στη γενέτειρά του αλλά δυσκολεύεται να αποκαλύψει στη μητέρα του πως είναι ομοφυλόφιλος.
«Το φιλμ αυτό ήταν μια ευκαιρία να επιστρέψω στην Τυνησία» μας είπε με ενθουσιασμό η Καρντινάλε. «Αλλά είχε μεγάλη επιτυχία και στις ΗΠΑ. Και ξέρετε, είναι η πρώτη ταινία αυτού του παιδιού. Μ' αρέσει πολύ να δουλεύω σε πρώτες ταινίες».
Εδώ, βέβαια, «ο ήρωας είναι γκέι. Και σε κάποιες χώρες της Νότιας Αφρικής το πρόβλημα αυτό απλώς... δεν υπάρχει! Δεν έχουν ομοφυλόφιλους εκεί...» λέει ειρωνικά.
Η ίδια, αλήθεια, τι θα έκανε αν ο γιος της της αποκάλυπτε πως είναι γκέι;
«Μα, έχω πολλούς φίλους που είναι. Εξάλλου ως πρέσβειρα της Unesco έχω αναφερθεί πολλές φορές στο ζήτημα. Η ομοφυλοφιλία δεν είναι επιλογή. Είναι πεπρωμένο».
Στην εποχή της, ήταν ταμπού και στην Αμερική. «Τότε που δούλευα στο Λος Αντζελες, οι ομοφυλόφιλοι θεωρούνταν δηλητήριο. Φίλοι, όπως ο Ροκ Χάντσον, είχαν σοβαρό πρόβλημα». (enet.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: