10.2.11

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ

Η οικονομική κρίση στο «Αρχαιότερο επάγγελμα»....
Μυρτώ Λοβέρδου (Το Βήμα, 28/1/2011)
Η Βέρα, η Εντνα, η Λίλιαν, η Ούρσουλα και η Μέη.... Πέντε πρώην πόρνες, πέντε γυναίκες πάνω από εβδομήντα που συνεχίζουν να ασκούν το αρχαιότερο επάγγελματου κόσμου, προσαρμόζοντάς το, πλέον, στην ηλικία τους _είναι συνοδοί ώριμων ή ηλικιωμένων ανδρών, συναντιούνται για να θυμηθούν το παρελθόν και να μιλήσουν για το παρόν και το μέλλον, το δικό τους και της δουλειάς τους. Στο έργο της Πόλα Βόγκελ «Το αρχαιότερο επάγγελμα» που σκηνοθετεί για το Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης η Νικαίτη Κοντούρη, πέντε γυναίκες ηθοποιοί ανέλαβαν τους ρόλους: Είναι η Αλίκη Αλεξανδράκη, η Μαρία Κωνσταντάρου, η Χριστίνα Κουτσουδάκη, η Μελίνα Βαμβακά και η Μάρω Κοντού, που επιστρέφει στο σανίδι, με τον ρόλο μιας πόρνης φυλομεταβατικής _δηλαδή, τρανσέξουαλ.....Μαζί τα τελευταία σαράντα πέντε χρόνια, σύμφωνα με την πλοκή του έργου, οι πέντε πόρνες ξεκίνησαν από τον Νότο, όταν έκλεισαν εκεί τα «σπίτια» και συνέχισαν την καριέρα τους στο «επάγγελμα», χωρίς ποτέ να θελήσουν να αλλάξουν πορεία....
«Είναι καταπληκτικό το πως αυτές οι γυναίκες σχολιάζουν και σατιρίζουν την τρέχουσα οικονομική πραγματικότητα, αναφέρονται στο υψηλό κόστος ζωής και στις δυσκολίες να τα βγάλουν πέρα τώρα που οι αμοιβές τους δεν είναι πια μεγάλες», λέει η σκηνοθέτις που ανέλαβε και να διασκευάσει το αμερικανικό αυτό έργο, που γράφτηκε το 1980. «Με τους άνδρες να αποτελούν την πιστή πελατεία τους, ακόμα και τώρα, αυτές οι γυναίκες αποζητούν τη συντροφικότητα αλλά και ψάχνουν τρόπους ανανέωσης του επαγγέλματός τους». Δεμένες μεταξύ τους, με αγάπη, αλληλεξάρτηση και συνήθεια, βίωσαν μια ζωή γεμάτη εναλλαγές, την οποία τώρα αναπολούν άλλοτε με χαρά κι άλλοτε με πίκρα.
Η παρουσία της φυλομεταβατικής _τρανσέξουαλ είναι το αποτέλεσμα της διασκευής που υπογράφει η Νικάιτη Κοντούρη, θέλοντας να κάνει μια «ενδιαφέρουσα αντίστιξη.... Είναι στη φάση που και οι πέντε είναι έτοιμες να αποχωρήσουν από το επάγγελμα και τη ζωή, ξορκίζοντας τον θάνατο....». Η σκηνοθέτις τοποθετεί τη δράση σε ένα τηλεοπτικό στούντιο, σαν οι πέντε γυναίκες να γυρίζουν _μια κι έξω_ τη ζωή τους σε ντοκιμαντέρ, ενώ μέσα στο έργο έχουν προστεθεί αποσπάσματα από ηρωίδες του Τενεσί Ουίλιαμς, του συγγραφέα του Νότου που σκιαγράφησε τόσο έντονα τις γυναικείες ψυχές. «Με τις κυρίες δουλέψαμε πολύ το κείμενο στις πρόβες. Με τη δική τους συμμετοχή πετύχαμε μια οικονομία και μια πυκνότητα», καταλήγει. Οσο για την επικεφαλής της παρέας, τη Μάρω Κοντού, που έκλεισε ήδη πενήντα χρόνια στο θέατρο, ξεκαθαρίζει ότι «προσέρχομαι ανανεωμένη στο σανίδι, μια είχα επιθυμήσει πολύ το θέατρο και η πρόσκληση από το Τέχνης ήταν εξαιρετικά τιμητική. Ωστόσο, λόγω ηλικίας και ωριμότητας, ήρθε η ώρα να κάνω έναν άλλο κύκλο γι αυτό και επιστρέφω με μια κομεντί, μια πικρή κωμωδία με ηρωίδες πέντε ώριμες γυναίκες».

ΠΟΤΕ & ΠΟΥ
«Το αρχαιότερο επάγγελμα» της Πόλα Βόγκελ
Θέατρο Τέχνης _ Υπόγειο
Πρεμιέρα στις 10 Φεβρουαρίου 2011
Παραστάσεις: Τετάρτη & Κυριακή, 20.00 / Πέμπτη - Παρακσευή - Σάββατο, 21.15
ΤΑΥΤΟΤΗΑ
Μετάφραση: Αθηνά Παραπονιάρη
Σκηνοθεσία-Σκηνική Εκδοχή: Νικαίτη Κοντούρη
Σκηνικά- Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Παίζουν: Χριστίνα Κουτσουδάκη, Μαρία Κωνσταντάρου, Μελίνα Βαμβακά, Μάρω Κοντού, Αλίκη Αλεξανδράκη.

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
Η Πόλα Βόγκελ, 60 χρόνων, είναι αμερικανίδα θεατρική συγγραφέας και καθηγήτρια σε αμερικανικά πανεπιστήμια. Το 1998 κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ για το έργο της «Πως έμαθα να οδηγώ». Πολυγραφότατη, από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, η Βόγκελ έβαλα το στίγμα της σε μια κοινωνική θεματολογία _ΑΙDS, oμοφυλοφιλία, σεξουαλική παρενόχληση, ενδο-οικογενειακή βία: «Γράφω για πράγματα που μεαφορούν προσωπικά, για θέματα που άπτονται της ζωής μου», έχει δηλώσει η ίδια, η οποία είναι παντρεμένη με καθηγήτρια συνάδελφό της και συγγραφέα ενώ έχασε έναν από τους δύο αδελφούς της από AIDS. Δική της υπογραφή έχουν, μεταξύ άλλων, τα έργα «Ιστορίες Αιδοίου», «Πώς έμαθα να οδηγώ» και «Δυσδαιμόνα», τα οποία έχουν ήδη ανέβει στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: