22.2.11

Ο ΠΡΟΔΟΜΕΝΟΣ ΕΡΩΤΙΚΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ

Μίκης Ματσάκης
.
Το γάμο του Σεγκόπουλου με την ποιήτρια Ρίκα Αγαλλιανού μοιραίο ήταν ο ερωτικός Καβάφης να τον βλέπει σαν μια προδοσία. Κι απ' τις χειρότερες μάλιστα. Αφού το ανεπιθύμητο τρίτο πρόσωπο δεν επρόκειτο να τους χωρίσει προσωρινά, σαν ένα καπρίτσιο της στιγμής, αλλά μόνιμα και με πρώτη και κύρια συνέπεια το μεγαλύτερο μέρος από τις φαλλικές εύνοιες του φίλου του, που ήταν ως τώρα το αποκλειστικό του προνόμιο, να πάρει αμέσως άλλη κατεύθυνση. Έτσι τουλάχιστο βλέπαμε εμείς οι φίλοι του τη νέα κατάσταση, όταν μας αναγγέλθηκε ο γάμος εκείνος.
Ωστόσο, πολύ διαφορετικά παρουσιάστηκαν στην εξέλιξη τους τα πράγματα. Χάρη στα κοινά ενδιαφέροντα των δυο αντιπάλων, μια τριγωνική σύμπνοια φαίνεται να ένωσε σε λίγο τα πρόσωπα, κι ένας συμβιβασμός να άμβλυνε σιωπηρά την προδοσία. Αλλά τι είχε συμβεί ακριβώς; Απλούστατα, οι φιλολογικές κλίσεις της Ρίκας, που της τις είχε ενθαρρύνει η παλιά μας φιλία, έπαιξαν στην ακανθώδη τούτη υπόθεση κατευναστικό ρόλο. Και συγκεκριμένα, ο θαυμασμός της για τον ποιητή αποφασίζει να μπει με τον πιο αυθόρμητο τρόπο στην υπηρεσία του. Έτσι οι ζημιές του Καβάφη στον αισθησιακό τομέα, ισοφαρίζονταν τώρα με μια ειλικρινή κι ανυστερόβουλη φιλία.
Αλλ' ίσως ερωτηθώ τώρα : Πώς έβλεπε η Ρίκα το δεσμό Αλέκου-Καβάφη; Ήταν ενήμερη των ερωτικών τους σχέσεων; Αυτού επάνω μόνον ένας ίσως να ξέρει κάτι, ο δεύτερος σύζυγος της, από εκμυστηρεύσεις της. Πάντως ένα μόνο πράγμα μπορώ να βεβαιώσω, πως υπήρξε μια έξυπνη γυναίκα. Κι αφού η τύχη την είχε φέρει τόσο κοντά σ' έναν ποιητή της αξίας εκείνου, τι την εμπόδιζε, μπαίνοντας στην υπηρεσία της προσωπικότητας του, να αναδειχτεί με τη σειρά κ' η ίδια;
ΤΙΜΟΣ ΜΑΛΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: