18.2.11

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΖΗΤΑΕΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ


Τροποποίηση του συμφώνου συμβίωσης ζητάει η Δημοκρατική Αριστερά
Ελευθεροτυπία, 17/2/2011
Την τροποποίηση του συμφώνου συμβίωσης, ώστε να εξομοιωθεί με την έγγαμη συμβίωση ζητούν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, καταγγέλλοντας τα προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη σαφούς διάταξης ή ερμηνείας στον Ν.3719/2008.
Όπως τονίζουν, πρόσφατα το ΙΚΑ αρνήθηκε τη χορήγηση βιβλιαρίου ασθενείας σε έγκυο, προστατευόμενο μέλος του συντρόφου της, ασφαλισμένου στο ΙΚΑ, με τον οποίο έχει συνάψει και καταχωρήσει σύμφωνο συμβίωσης (Ν. 3719/2008).
Οι Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός σημειώνουν ότι "τα προβλήματα πηγάζουν από την έλλειψη σαφούς διάταξης ή ερμηνείας στον Ν.3719/2008 για την ανάλογη εφαρμογή όλων των διατάξεων (μισθολογικών, ασφαλιστικών, φορολογικών κλπ) που αναφέρονται σε ‘συζύγους’ και στα συμβαλλόμενα με το σύμφωνο συμβίωσης πρόσωπα".
Με ερώτησή τους προς την υπουργό Εργασίας, Λούκα Κατσέλη ζητούν να ξεκαθαρίσει "αν προτίθεται να προβεί σε άμεση τροποποίηση του Ν. 3719/2008 ώστε να εξομοιωθεί το σύμφωνο συμβίωσης με την έγγαμη συμβίωση και αν ναι και, εν αναμονή της νομοθετικής ρύθμισης, προτίθεται να εκδώσει ερμηνευτική εγκύκλιο έτσι ώστε να αποκατασταθεί η νομική βεβαιότητα και να αποτραπεί η δυσμενής μεταχείριση των οικογενειών που δημιουργούνται με τη σύναψη του συμφώνου".


Για την καραμπινάτη διάκριση της μη ισχύος του Συμφώνου Συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια ούτε λέξη από τη Δημοκρατική Αριστερά.

Διαβάστε επίσης:

4 σχόλια:

gay super hero είπε...

Το πιο σύντομο ανέκδοτο: Δημοκρατική Αριστερά.

Ανώνυμος είπε...

Αν και διαβάζω επανειλημμένα το blog αυτό, δεν έχω κάνει ποτέ κανένα σχόλιο... αλλά επειδή ένιωσα άσχημα με το σχόλιο "Για την καραμπινάτη διάκριση της μη ισχύος του Συμφώνου Συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια ούτε λέξη από τη Δημοκρατική Αριστερά." θέλω να σχολιάσω λίγο...

Στον πρόεδρο της Δ.Α. (βρισκόμενος τότε στο ΣΥΡΙΖΑ) επειδή ίσως να μην το ξέρετε (που με πρόταση του) οφείλετε η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα με τη οποία αν προβείς σε έγκλημα κατά ομοφυλόφιλου γιατί είναι ομοφυλόφιλος η ποινή που σου επιβάλλει το δικαστήριο επαυξάνεται, π.χ. αν κτυπήσεις ομοφυλόφιλο γιατί έχει αυτό το σεξουαλικό προσανατολισμό η ποινή σου είναι μεγαλύτερη από την κοινή ποινή για πρόκληση σωματικής βλάβης.

Τέλος ο πρόεδρος της ΔΑ έχει καταθέσει πρόταση νόμου για πολιτικό γάμο και στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια όσο και όταν ψηφιζόταν το σύμφωνο συμβίωσης είχε καταθέσει τροποποίηση στο νομοσχέδιο για κατάργηση της λέξης άνδρας και γυναίκα που βρίσκεται στο ορισμό, κάτι που καταψηφίστηκε τότε από ΝΔ, ΚΚΕ και ΛΑΟΣ.

Καλό είναι λοιπόν να μην βλέπουμε παντού εχθρούς και να αναγνωρίζουμε του φίλους!!!

erva_cidreira είπε...

Χαίρομαι ειλικρινά που αποφασίσατε επιτέλους να σχολιάσετε. :)

Εκείνο που ίσως να μην γνωρίζετε είναι ότι η συμπερίληψη του σεξουαλικού προσανατολισμού στα εγκλήματα μετά από πρόταση του Φ. Κουβέλη, σημερινού προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, που απεδέχθη ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, έγινε μετά από παρέμβαση και ισχυρή πίεσή του από ομάδα ιστολόγων, όπως θα μπορούσαν να σας διαβεβαιώσουν ο tales from the other side of town και ο gay super hero.
Μάλιστα στο Α.Π. την εποχή εκείνη έγινε εκτενής επαινετική αναφορά στο γεγονός, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε ψάχνοντας στο αρχείο του.
Ωστόσο όπως οφείλουμε να αναδεικνύουμε και να επικροτούμε τα καλά έτσι δεν έχουμε και κανένα λόγο να αποκρύπτουμε ή να μην σχολιάζουμε τα "κακά".
Θα σας προέτρεπα να διαβάσετε την εξαιρετικά αποκαλυπτική ανάρτηση
ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ εδώ:
http://grsamsa.blogspot.com/2011/02/blog-post_18.html
κι ευχαρίστως να ξανασυζητήσουμε μετά.

Ανώνυμος είπε...

Στο ιστολόγιο βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς υπάρχει ανάρτηση για την ερώτηση του κόμματος του σχετικά με το σύμφωνο συμβίωσης:

http://ntsoukalis.blogspot.com/2011/02/37192008.html

Καλό είναι να βομβαρδίσουμε με σχόλια ζητώντας να κάνουν κάτι ΚΑΙ για τα ομόφυλα ζευγάρια.